Vodič za brucoše

Ispitni rokovi – sezona debljanja? Evo koji su glavni krivci za gomilanje kilica za vrijeme polaganja ispita

MojFaks | Nakon predavanja, 13.07.2020.Ispitni rokovi – sezona debljanja? Evo koji su glavni krivci za gomilanje kilica za vrijeme polaganja ispita

Većina nas za vrijeme ispitnih rokova zdravi način života stavi na 'mute', a posljedice vrlo brzo postanu vidljive, i to baš na našem tijelu.

Nije rijetkost da se mnogi od nas malo udebljaju za vrijeme ispitnih rokova. Sezona ispita trebala bi se preimenovati u sezonu debljanja, sudeći bar po studentima koji nakon ispitnih rokova nisu samo u plusu s ocjenama već i s kilogramima. A zašto je to tako i koji su uzroci debljanja?


...Ovako se NE uči: Navike koje vam zapravo odmažu tijekom učenja...


Iako bismo se htjeli našaliti da se debljamo od knjige, znamo da to nije točno. Prvi uzrok debljanja dok učimo jest stres. 

Stres ipak kriv za sve?


Nekada se možemo praviti da nam nije stalo do ocjene, bitno nam je samo da ispit prođe i da se život vrati u normalu, ali naše tijelo svejedno je pod stresom. Ne spavamo dovoljno, zbog čega smo iscrpljeni i dodatno nervozni, a pritisak sa približavanjem dana ispita stalno raste. 

...Stalno drijemanje i maratonsko prejedanje: 6 loših navika koje steknu studenti...


Taj prvi i najvažniji uzrok vuče sa sobom druge čimbenike, zbog kojih se zapravo i udebljamo. 

Nezdrava hrana


Kuhanje i studentski život baš rijetko idu jedno s drugim kada imamo menzu, a naročito kada su ispitni rokovi. Iako uspijemo otići bar na ručak, večernji termini nerijetko su rezervirani za knjigu i zatrpavanje grickalicama. I kad nismo gladni, zbog stresa imamo potrebu za slatkišima i određenom količinom grickalica koju inače u dva ujutro i ne bismo pojeli. E po završetku ispitnog roka, ti večernji obroci izađu na vidjelo u obliku kojeg 'šlaufića' više ili konfekcijskog broja koji ne odgovara svemu što imamo u ormaru.


foto:Shutterstock By pathdoc

Nedovoljna fizička aktivnost


Možda nije ispravno napisati nedovoljna fizička aktivnost, jer zapravo većina studenata je daleko od onih idealnih pristupa učenju koji uključuju pauze za odlazak u prirodu i bavljenje sportom, već se sve svede na zamjenu radne stolice s krevetom. I tako iz dana u dan do ispita. Iako se u tom trenutku to može činiti kao značajan napor zbog iscrpljenosti tijela, ipak ne možemo reći da imamo fizičku aktivnost za vrijem štrebanja. Kada na takvo nekretanje dodate nezdravu hranu, očito je od kuda te poslije ispitne kile.


...Ispiti, iksice i kilogrami viška: evo zašto se studenti debljaju na faksu...

 

I što nam je činiti?


Za početak pokušati ne pristupati kampanjski ispitima, jer to će sigurno naš organizam dovesti u stanje stresa. A znamo koje sve navike tada aktiviramo. Pokušati imati koliko toliko normalnu rutinu spavanja, zapamtiti da je koja kockica čokolade dobra za mozak, ali ne baš i 100 grama u dva ujutro. I kretati se! Pauza od učenja i izlazak na svjež zrak, provjetrit će nam i glavu, a smanjiti da se sve ono nezdravo "zalijepi" za nas. 

A.Z.
foto: Shutterstock By Nelli Syrotynska


studentiispitni rokovidebljanjestresfizička aktivnost


Prati nas na Instagramu!