Vodič za brucoše

Za onih drugih 90% u generaciji: Zašto ti ne treba 5,0 da uspiješ u životu

MojFaks | Nakon predavanja, 13.01.2017.Za onih drugih 90% u generaciji: Zašto ti ne treba 5,0 da uspiješ u životu

Ima i drugih puteva do zvijezda...

Ne mogu svi imati prosjek 5,0 na fakultetu. Neki studenti stižu iz škola koje ih nisu adekvatno pripremile za način rada i učenja na fakultetu, a drugi pak moraju raditi dva studentska posla kako bi financirali studij, troškove života, a možda i pomogli roditeljima.

Ima i onih među vama koji se bore s psihičkim ili fizičkim zdravstvenim poteškoćama, ali i onih koji su toliko angažirani izvan faksa (hobiji, volontiranje, aktivizam) da tome pridaju puno više važnosti nego zbrajanju ocjena i računanju prosjeka.

Svi ovi faktori su malene finese koje utječu na vaš prosjek i uspjeh na fakultetu, a najveća finesa koju možete dodati svome obrazovanju je vještina borbe sa svim preprekama i neuspjehom s kojim ćete se sigurno s vremena na vrijeme susresti (bilo u obliku pada ispita, negativnog profesora ili materije koja te jednostavno neće interesirati).


Najbitnije je tijekom studija pronaći ono u čemu ste dobri i tome se posvetiti. Ocjene nisu najvažnija stvar na svijetu, ali je jako važno pronaći balans između svih interesa koje imaš, a koji nisu vezani uz tvoj fakultet, i cilja da ipak do diplome dođete.

Evo kako da u tome i uspijete:

Bitan je i trud, a ne samo "štrebanje"


Ocjene se temelje na kvaliteti učenja i znanju koje ste usvojili, ali profesori cijene i trud kao i napredak svakog studenta.

Ocjenu možete spasiti iskrenim odnosom s profesorom: ukoliko ste u teškoj situaciji zbog koje ne možete rješavati akademske obaveze, potrudite se otići na konzultacije i ispričati profesoru o čemu se radi. Naravno da neće svi profesori imati razumijevanja, ali uglavnom će iskrenost, ali i kasniji trud kroz nadoknade, uroditi dobrim ocjenama.

Pronađi motivaciju i snagu u ljudima koji te podržavaju


Na fakultetu ćete surađivati i komunicirati s velikim brojem kolega: s onima s godine, studijske grupe, ali i viših godina. Neki neće biti po vašoj mjeri, neki će se čak truditi da vam otežaju studiranje (neće htjeti dijeliti skripte, informacije o natječajima, iskustva s ispita), ali bit će i onih koji će vam olakšati studij i s kojima ćete na kraju doći do cilja.

Upoznaj profesore


Kod nas se često na studente koji pristupaju profesorima gleda kao na "ulizice" koji samo žele dobiti dobru ocjenu bez učenja, ali to je sasvim pogrešan stav. Svaki bi student trebao svoje profesore upoznati i van predavaonice i uspostaviti prisniji, mentorski odnos s barem jednim od njih kako bi se imao kome obratiti za savjet.

Tako ćete si osigurati i lakši put do pisama preporuke koja će vam trebati za ljetne škole, poslijediplomske studije i slične srodne programe koje ćete možda poželjeti upisati tijekom ili nakon preddiplomskom i diplomskog studija. Također vas mogu spojiti sa diplomantima i bivšim studentima koji vam mogu pomoći u izradi završnog rada, umrežavanju, traženju posla i sličnim aktivnostima.

Nauči se "prodati"


Svi smo se prije ili kasnije susreli s onom neugodnom situacijom kada poslodavac od nedavno diplomiranih ili apsolvenata traži više radnog iskustva nego što je uopće moguće steći. Iako nam je svima primarna reakcija priznati poraz, zabiti glavu u pijesak i očajavati, bolje od toga je osvijestiti činjenicu da znamo i možemo puno više nego što možda piše na životopisu.

Ako vam je neugodno napisati da vam je jedino radno iskustvo čuvanja djece razmislite opet: jeste li uspješno komunicirali s roditeljima, liječnicima, sportskim ternerima svaki dan? Jeste li diplomatski i uspješno rješavali krizne situacije u obitelji ili školi? Jeste li se izborili za povišicu?

Iako bi vaš CV trebao biti istinit i točan prikaz poslova koje ste obavljali i obrazovanja koje ste stekli, nemojte se bojati istaknuti svoje upravljačke, organizacijske ili bilo kakve druge korisne vještine koje će poslodavcima biti interesantne.

Pronađi pozitivu u odbijenicama


Možda ste se prijavili za hrpu stipendija, ljetnih škola, stažiranja i dobili odbijenicu na svaku vašu prijavu. Svaku! Osjećaj je naravno grozan, ali postoji nada. Odlazak na razgovore, prijava projekata, kontaktiranje profesora, sponzora, kolega – sve vas to umrežava, a netko će jednom primijetiti vaš trud, savjetovati vam kako da se bolje pripremite i sljedeći put uspijete.

Uvijek postoji opcija da će netko od prijavljenih na natječaj odustati pa ćete dobiti obavijest o prihaćanju nekoliko dana ili tjedana kasnije. Osjećaj odbijanja je težak, ali neka vam posluži kao prilika za napredak – sve dok ne uspijete.

Uz formalno obrazovanje, tijekom studija naučit ćete i mnogo onih neformalnih stvari od kojih je jedna i kako osmisliti vlastitu defniniciju uspjeha. Nekome je prosjek 5,0 znak uspjeha u životu, ali isto ne mora vrijediti i za vas.

L.B./foto: Shutterstock


učenjeprosjekocjenestudentski životneuspjeh


Prati nas na Instagramu!