Vodič za brucoše

Zbog uvođenja propusnica, Studentski zbor zamolio Stožer za susretljivost: 'Veliki broj studenata radi i ponašaju se u skladu s mjerama!'

MojFaks | Nakon predavanja, 21.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: By goffkein.pro / Shutterstock

Nove, restriktivnije mjere u Hrvatskoj će vrijediti od 22.prosinca do 8. siječnja, dok se postojeće mjere primjenjuju i dalje.

U setu novih mjera, studente je najviše uznemirilo ponovno uvođenje propusnica, zbog čega su već u petak nakon konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, putem društevnih mreža mnogobrojni studenti izrazili svoje nezadovoljstvo. 


...Slijedi li masovna seoba studenata u utorak? 95% njih želi kući za Božić, ali NEĆE SMJETI natrag u mjesto studiranja...


Prema trenutno dostupnim informacijama od Stožera, studenti će se bez problema s osobnom iskaznicom moći vratiti kući, odnosno u mjesto gdje imaju prebivalište, no povratak u mjesto studiranja neće biti moguć prije 8.1.


Studentski zbor poslao dopis


S obzirom na brojne upite studenata koji imaju opravdane razloge da se vrate u mjesto studiranja nakon Božića, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u petak je poslao dopis Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske. Odgovor do danas nisu zaprimili.

U poslanom dopisu, Studentski zbor zamolio je Stožer da se izjasni oko istinitosti tvrdnji o slobodnim putovanjima studenata koji studiraju i borave u Zagrebu u mjesto prebivališta prije blagdana, ali da im se neće omogućiti povratak u Zagreb do 8.siječnja sljedeće godine?


"Ako je tvrdnja istinita, zamolio bih Vas za susretljivost i razumijevanje prema studentima. Naime velik broj studenata radi putem student servisa kako bi si osigurali egzistenciju, određenom broju studenata će krenuti fakultetske obveze već 4. siječnja i velikom broju kolega se stvari te materijali za učenje nalaze u Zagrebu do kojih neće imati mogućnost doći jer su se već vratili svojim domovima, a planirali povratak u Zagreb nakon Božića", stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik Studentskog zbora Mihovil Mioković.


...NOVE mjere uskoro na snazi: Planiraš kući za blagdane ili novogodišnji parti s ekipom? Samo pod ODREĐENIM UVJETIMA!...


Predsjednik zbora dalje navodi kako staje u obranu svojih kolega, te ističe kako se većina studenata ponaša u skladu s mjerama.

"Tome svjedoči postotak ukupno zaraženih studenata na Sveučilištu u Zagrebu, koji je manji od 1% od 15. žujka ove godine do sada. Ako je gore spomenuta informacija točna, zamolio bih Vas da izađete našim kolegama ususret, te im dopustite povratak u mjesto boravka/studiranja nakon Božića, poručuje predsjednik Studentskog zbora u poslanom dopisu.

Koja je razlika između iznajmljenog apartmana i iznajmljenog stana?


S obzirom na to da većini studenata nove strože mjera nemaju puno smisla i ne idu pod ruku, zajedno se pokušavaju dosjetiti kako bi ih mogli izbjeći, ako im Stožer ne olakša situaciju.  


...Zatražila sam propusnicu za 'povratak u mjesto studiranja': Evo kako je to izgledalo i što se dogodilo FOTO...


"Vezano za mjere ograničenje kretanja - većina studenata u Zagrebu živi ili u domu ili u iznajmljenom stanu. Čuli smo da će se propusnice davati ljudima koji iznajmljuju sobe u hotelu (pretpostavljam da je ista stvar s apartmanima). Ne vidim po kojoj bi se osnovi radilo razlikovanje između onih koji imaju iznajmljuju sobu u hotelu/apartmanu i onih koji iznajmljuju stan ili sobu u domu - i jedni i drugi plaćaju za uslugu boravka. Možda bi se ta logika mogla koristiti prilikom dobivanja propusnica ili zahtjeva studentskog zbora... Bilo bi dobro da se postavi pitanje na presici Stožera", napisala je jedna studentica.  


studentinove mjerepropusniceblagdaniodlazak domaStudentski zbor Sveučilišta u Zagrebu


Prati nas na Instagramu!