Vodič za brucoše

BORBA ZA MATURANTE! Prvo hrvatsko sveučilište odustalo od bodovanja izbornih: 'Prijemne smo sveli na najnužniju mjeru...'

MojFaks | Postani student, 12.05.2020.BORBA ZA MATURANTE! Prvo hrvatsko sveučilište odustalo od bodovanja izbornih: 'Prijemne smo sveli na najnužniju mjeru...'

Usprkos tenzijama i naglim promjenama odluka, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prošli tjedan konačno je izvijestila maturante i javnost što će se i kako polagati na državnoj maturi.

Odlučeno je da će se ispiti na državnoj maturi polagati u dva bloka: obavezni predmeti od 8. do 24. lipnja, a izborni od 25. lipnja. Prema riječima ministrice Divjak, prioritet na Državnoj mature mora biti polaganje obaveznih predmeta jer ono osigurava završnost učenicima gimnazija i jer je uvjet za upis na veliku većinu visokih učilišta. 

...Dva bloka, puno datuma – zapamtite najvažnije! Stigao SLUŽBENI kalendar polaganja svih predmeta na državnoj maturi 2020...


Podsjećamo, nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja vođeno mišlju u važnosti obveznih predmeta, odlučilo kako zbog epidemiološke situacije ne trebaju se održati ispiti iz izbornih predmeta, reagirali su rektori sveučilišta u Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru te Sveučilište Sjever u Varaždinu prozivajući Ministarstvo i pozivajući srednjoškolce da odvažno pristupe i obveznim i izborni predmetima. Dan nakon ministrica mijenja odluku i odlučuje da će se izborni predmeti ipak pisati.


Međutim, sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, podržali su prvotno odluku ministrice i odlučili da neće bodovati ocjene iz izbornih predmeta državne mature. Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv.prof.dr.sc. Mirjana Radetić-Paić govori za Glas Istre da su zauzeli jedinstven stav na svim fakultetima i odjelima, tim više što su integrirano sveučilište.

"S obzirom na to da se podaci u Nacionalni središnji prijavni ured unose godinu dana ranije za sljedeću akademsku godinu, ako je u sustavu ostao upisan izborni predmet državne mature kao kriterij za bodovanje, narednih će tjedana to biti uklonjeno. Također smo i dodatne provjere znanja i vještina, dakle prijemne ispite sveli na najnužniju moguću mjeru. Samo dva fakulteta, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i Muzička akademija imaju takve provjere. Predvidjeli smo i alternativne načine provedbe tih provjera ako mjere zabrane dolaska u županiju potraju ili se, nakon eventualnog ukidanja, naknadno vrate. Pratimo i primjenjujemo upute Ministarstva, Stožera te redovito kontaktiramo s Rektorskim zborom i ostalim sveučilištima u Hrvatskoj", kaže prorektorica pulskog Sveučilišta za Glas Istre

Postani student


Svi pulski visokoškolski programi predstavljeni su na web stranicama Postani student, a maturanti još uvijek mogu promijeniti svoj izbor studijskih programa koje žele upisati.


...'Ako ne znaš izborne, nisi za taj faks!' Studenti se slažu: Izborni se MORAJU polagati, a evo i zašto!...


"Imamo puno programa, atraktivni su i u skladu s trendovima. S obzirom na nepredvidivost situacije vezano uz pandemiju, posebno na jesen, dakle sljedeće akademske godine pozivamo sve istarske maturante da razmisle i ostanu studirati u Puli", zaključuje prorektorica za Glas Istre.

A.Z.
Izvor: Glas Istre
Foto: Shutterstock By Syda Productions


maturantiprijemni ispitdrzavnamaturaSveučilišta Jurja Dobrile u Pulipostanistudentupisifaksupisinafakultete


Prati nas na Instagramu!