Vodič za brucoše

Skoro 4 tisuće maturanata ostvarilo 0 bodova na eseju iz hrvatskog: 'Možda su upisali pravo, kroatistiku ili novinarstvo...'

MojFaks | Postani student, 21.07.2021., Autor: Vanessa K.Kriva je infrastruktura izvan nadležnosti centra...
Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Među 27 tisuća pristupnika, 14 posto je predalo prazan ili gotovo prazan papir jer esej ove godine nije bio uvjet za polaganje ovog predmeta.

Matura iz Hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela: eseja i testa. No, prolaz iz esejističkog dijela mature nije nužan za prolaz cijelog ispita Hrvatskog jezika, što je samo po sebi alarmantno.


Kako prenosi HRT, još alarmantniji su podaci što je čak 14 posto učenika predalo prazan papir za esej, a velika većina je ipak položila!


Kako dalje navode, s obzirom na činjenicu da je nešto više od 27 tisuća maturanata pristupilo ispitu hrvatskog jezika, a njih 14 posto je predalo potpuno prazan ili gotovo prazan papir, očito su mu pristupili rasterećeni pritiska polaganja, barem ovog dijela ispita. Stoga iz NCVVO-a razmišljaju o ponovnom uvođenju eseja kao uvjeta za prolazak na maturi.


>>>Više od 50% učenika u Hrvatskoj godinu završilo ODLIČNIM uspjehom: Jesu li ocjene na kraju godine 'korona-pokloni'?<<<


"Čak 3825 učenika je dobilo 0 bodova na eseju. Ili su predali prazan esej, njih 1671 ili nisu imali dovoljan broj riječi. U odnosu na prošlu godinu, kada je taj broj bio između 2 tisuće i 2400, odnosno kojih 8 posto, ovogodišnjih 14 posto pokazuje drastičan porast negativnih ocjena na eseju", rekao je Vinko Filipović, v.d.ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za HRT.

Ravnatelj je također nadodao da posebno zabrinjava što je 3700 maturanata od ovih 14 posto s neriješenim esejističkim dijelom položilo Hrvatski jezik i možda su upisali pravo, kroatistiku, novinarstvo, što su fakulteti kojima je od iznimne važnosti dobro poznavanja jezika, kao i visoka pismenost. "Poučeni ovim podacima koje smo dobili ove godine, mislim da treba ozbiljno razmisliti o povratku eseja kao uvjeta za polaganje ispita državne mature", dodao je Filipović.


Razlog za uzbunu?


Ravnatelj je komentirao kako će se konzultirati s mjerodavnim institucijama među kojima je i Institut za hrvatski jezik, dok se s Instituta oglasio ravnatelj, Željko Josić. "Smatram da je taj pokušaj odvajanja eseja od ostalih dijelova na maturi očito neuspio. Čini mi se da ćemo morati pristupiti revidiranju takve ideje odvajanja ispita, ove ideje nebodovanja eseja u bodovanju hrvatskog jezika", rekao je Jozić.

Hoće li se povećati broj nastavnih sati Hrvatskog jezika?


>>>Brutalno predobre ocjene? Ovogodišnji maturanti briljirali: Svaki drugi se može pohvaliti peticom<<<


U hrvatskim srednjim školama broj sati hrvatskog jezika kojeg slušaju domaći učenici vrti se oko 3 do 5 sati tjedno, dok u ostalim dijelovima Europe srednjoškolci imaju 8 do 12 sati tjedno. Ako se ovom svemu pridoda i online nastava na koju su se srednjoškolci morali naučiti, ovi podaci i nisu toliko čudni, ali su vrlo zabrinjavajući.


Jedino što još dodatno čudi u cijeloj situaciji su podaci o izvrsnim ocjenama na kraju školskih godina koje su maturanti imali. Podsjetimo, prenosili smo vijest o tome kako se svaki drugi maturant ove godine može pohvatili da je prošao završni razred srednje škole s odličnim uspjehom. Gimnazijalci se na kraju ove školske godine mogu pohvaliti općim prosjekom 4,44 koji je zapravo prosjek po zaključenim ocjenama u školama, bez mature. Između 10.944 učenika četvrtih razreda gimnazija od ukupno njih 11.324 koliko ih je u Hrvatskoj, i kojima su ocjene u sustavu, njih 49,43 posto ima ocjenu odličan.


izvor: vijesti.hrt.hrmaturamatura 2021hrvatski jezikalarmantni podaciprazan esejuzbunancvvoporažavajući podaci o prolaznostiHrvatski jezikbiologijaVinko Filipović


Prati nas na Instagramu!