Vodič za brucoše

Druga šansa za BRUCOŠE najesen: Provjerite na kojim je studijima u Hrvatskoj ostalo najviše slobodnih mjesta

MojFaks | Postani student, 03.08.2020.Druga šansa za BRUCOŠE najesen: Provjerite na kojim je studijima u Hrvatskoj ostalo najviše slobodnih mjesta

Nakon objavljenih konačnih podataka prijavljenih i upisanih budućih brucoša u ljetnom upisnom roku, ostalo je još slobodno 12 957 mjesta. Na jesenskom upisnom roku prijave traju sve do 17. rujna kada će biti objavljenje konačne rang-liste.

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom je upisnom roku na svim visokim učilištima u Hrvatskoj bilo ponuđeno 866 studijskih programa s ukupno 39.993 upisnih mjesta. Ove godine prijavila su se 32.894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27.036. Nakon što su rang-liste u ljetnom upisnom roku objavljene, prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, na predstojećem jesenskom roku ostalo je slobodno ukupno 12.957 mjesta.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započele su 23. srpnja i trajat će do 17. rujna, kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.I dok se za pojedine studije tražilo mjesto više, poneki su studiji ostali nepopunjeni te najesen nude drugu šansu budućim brucošima. Provjerite u kojim gradovima i na kojim studijima možete okušati drugu upisnu sreću!

U Osijeku ostalo 833 mjesta za brucoše


Što se tiče Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, za jesenski je rok slobodno ostalo još 833 mjesta za buduće brucoše. Od svih 17 (18 uz Kineziološki fakultet) sastavnica osječkog Sveučilišta, kao i prošle godine mjesta nema jedino na Medicinskom fakultetu. Na Pravnom su fakultetu ostala čak 184 mjesta (redovni i izvanredni programi), od čega najviše na redovnom studiju Pravo (81), stručnom Upravnom studiju (58 redovni, 24 izvanredni), dok je na Socijalnom radu ostalo 5 mjesta za strance te 11 mjesta za izvanredne studente. Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti za jesenski rok slobodno ostaje još 198 mjesta, od čega najviše na smjerovima: Zootehnika (43), Bilinogojstvo (37), Mehanizacija (36), Hortikultura (31)… Slično je i na četiri osječka odjela - za kemiju, biologiju, fiziku i matematiku. Zajedno su sve četiri sastavnice imale kvotu od 271 upisnog mjesta, a pravo upisa ostvarila su 173 studenata. Odjel za fiziku mogu upisati još 34 studenta, Odjel za kemiju 20, a na Odjelu za matematiku 28 je mjesta na studiju matematike te 14 na matematici i računarstvu.

Na Filozofskom fakultetu od ukupno 355 upisnih mjesta u cijelosti je popunjeno 10 studija, a najviše je mjesta ostalo na studiju Njemački jezik i književnosti (16), Hrvatski jezik i književnost (12), Engleski i njemački (12), Mađarski i povijest (5). Nitko nije ostvario pravo upisa na Visoko evanđeosko učilište, studij Teologije, za koji je bilo predviđeno 40 mjesta. Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, odnosno studiju Prehrambena tehnologija, slobodno je još 28 mjesta (od 125).


1010 nepopunjenih mjesta na fakultetima u Rijeci...


Ukupno slobodnih mjesta na svim sastavnicama u Rijeci jest 1010. Na Ekonomskom fakuletu ostalo je slobodno još 209 mjesta, od čega čak 70 slobodnih mjesta na Preddiplomskom sveučilišnom studiju Poslovna ekonomija, smjer Poduzetništvo. Još se 141 budućih brucoša može upisati i na Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a najviše slobodnih mjesta broji Preddiplomski sveučilišni studij Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, smjer: Menadžment u turizmu. Na Filozofskome fakultetu ostaje još 77 nepopunjenih mjesta, a slobodni su ovi studiji: Jednopredmetni studij Hrvatski jezik i književnost (29), Jednopredmetni studij Kultorologija (4), Dvopredmetni studij Hrvatski jezik i književnost (3), Dvopredmetni studij Njemački jezik i književnost (7), Dvopredmetni studij Talijanski jezik i književnost (9), Dvopredmetni studij Filozofija (14), Dvopredmetni studij Povijest (8) i Povijest umjetnosti (3). Nadalje, na Odjelu za fiziku u Rijeci ostalo je još 20 slobodnih mjesta, a na Odjelu za matematiku 8.


Pomorski fakultet broji još 123 slobodna mjesta, od čega još uvijek možete upisati Tehnologiju i organizaciju prometa (44), Logistiku i menadžment u pomorstvu i prometu (13), Nautiku i tehnologiju pomorskog prometa (17), Brodostrojarstvo (34)… Također, na Tehničkom fakultetu ostaje 131 nepopunjeno mjesto, a drugu šansu možete ostvariti na studiju Strojarstva (60 slobodnih mjesta), Brodogradnje (35), Elektrotehnike (35) i Računarstva (1).

Potpuni popis upisnih kvota te preostalih slobodnih mjesta po sastavnicama i smjerovima na Sveučilištu u Rijeci možete pogledati ovdje.

U Zadru najmanji interes za grči i latinski jezik...


Na Sveučilištu u Zadru maturanti su iskazivali najveći interes za jednopredmetne studije psihologije, ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, te sestrinstva, dok je manji interes bio za jednopredmetni studij arheologije, a što se tiče dvopredmetnih studija najveći interes bio je za studij anglistike i pedagogije dok je interes maturanata za studije francuskog i talijanskog jezika i književnosti smanjen. Najmanji je interes maturanata za studije grčkog i latinskog jezika i književnosti.

Za drugi upisni rok ostaje slobodnih mjesta na sljedećim jednopredmetnim redovitim studijima:
Arheologija (26), Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa (14), Geografija (jednopredmetni); smjer: Primijenjena geografija (6), Hrvatski jezik i književnost (9), Informacijske znanosti (26), Menadžment (2), Podvodne znanosti i tehnologije (8), Povijest (8), Primijenjena ekologija u poljoprivredi (17), Učiteljski studij, Gospić (29).


Za drugi upisni rok ostaje slobodnih mjesta na sljedećim dvopredmetnim redovitim studijima:
Anglistika (3), Etnologija i antropologija (10), Filozofija (16), Francuski jezik i književnost (44), Geografija; smjer: nastavnički (1), Grčki jezik i književnost (12), Latinski jezik i rimska književnost (21), Njemački jezik i književnost (27), Pedagogija (2), Povijest (2), Povijest umjetnosti (21), Ruski jezik i književnost (3), Sociologija (2), Španjolski jezik i književnost (9), Talijanski jezik i književnost (33), Talijanski jezik; smjer: prevoditeljski (10), Teološko-katehetski studij (16).

Budućim splitskim studentima najviše mjesta nudi se na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje


Na fakultetima Sveučilišta u Splitu u jesenskom roku ostalo je slobodno ukupno 1306 mjesta, a od toga 872 na sveučilišnim studijima. Najviše slobodnih mjesta ostalo je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (217), Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (111), Pravnom fakultetu (83), Kemijsko-tehnološkom fakultetu (70), Ekonomskom fakultetu (67) te Umjetničkoj akademiji (50). Sve kvote su popunjene na Kineziološkom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pomorskom fakultetu, zajedničkom Studiju farmacije Medicinskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Studiju arhitekture i urbanizma na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, Studiju računarstva na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, dok je tek po nekoliko mjesta ostalo na Filozofskom fakultetu te Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija.


V.S.
Foto: Shutterstock by hxdbzxy

maturantistudentibrucošijesenki rokupisislobodna mjestajesenfakultet


Prati nas na Instagramu!