Vodič za brucoše

Marko i Luka s PMF-a pripremaju vas za NAJTEŽE I NAJPOPULARNIJE ispite na maturi: 'Fizika? Možda je opširna, ali 90% zadataka je lakše od onih u školi...'

MojFaks | Postani student, 29.04.2020.Marko i Luka s PMF-a pripremaju vas za NAJTEŽE I NAJPOPULARNIJE ispite na maturi: 'Fizika? Možda je opširna, ali 90% zadataka je lakše od onih u školi...'

Dva studenta PMF-a potpuno besplatno nude pripreme za državnu maturu iz najtežih obveznih i izbornih predmeta, a uz to vam nude i pregršt dodatnih materijala. Kao pravi stručnjaci i znalci dali su i nekoliko savjeta iz prve ruke svim maturantima koji ove godine polažu predmete koji slove kao 'najteži' na maturi.

Uza obvezne predmete na državnoj maturi – hrvatski jezik, matematika i strani jezik, izborni predmeti su ti koji su najpopularniji odabiri među maturantima. Daleko najpopularniji odabir jest fizika koju je ove godine prijavilo 7 869 kandidata. Favorit među obveznim predmetima na maturi je matematika B razina koja se našla na top ljestvici s najviše prijava ovogodišnjih kandidata, i to njih 20 658, dok će višu razinu matematike pisati upola manje, njih – 10 377.


Kako prirodoslovno-matematička lepeza predmeta među učenicima slovi kao najteža i najzahtjevnija tijekom cijeloga školovanja, zanimljiva je činjenica da upravo ove predmete na državnoj maturi prijavi najveći broj maturanata. Osim spomenute najpopularnije fizike kao izbornog predmeta te matematike, u top 5 izbornih predmeta s najvećim brojem prijava ulaze i biologija i kemija.

foto: MojFaks

Da bi maturantima olakšali učenje i pripreme najtežih ispita za državnu maturu, dva studenta PMF-a, Marko i Luka, maturantima, u vrijeme epidemije COVID-19, potpuno besplatno nude svoje vrijeme i znanje te dodatne materijale kao što su formule, skripte, mature, rješenja matura, zbirke zadataka itd., kako bi maturanti što lakše prebrodili ovu situaciju i spremno dočekali ispite državne mature.

Od početne ideje do hvalevrijednog projekta


Razgovarali smo s Markom i Lukom koji su nam ispričali nešto više o počecima ovoga projekta, ali i dali nekoliko savjeta maturantima kako rasturiti na najpoželjnijim izbornim predmetima na maturi.

Kao što nam govore, ideja o osnivanju ovakvog tipa projekta nastala je još prije više od godine dana kada je Marko razmišljao o projektu online instrukcija te svoje ideje podijelio s Lukom. Iako su ih obveze na fakultetu u pojedinim trenucima zaustavljale u ostvarivanju željenih nauma, oni su marljivo prikupljali ideje, informacije i materijale. Sve prikupljene ideje konačno su postale stvarnost.

"Malo nas je faks u nekim trenutcima zaustavljao i misli nam malo odmicao od toga, ali sam ja kad god sam uhvatio vremena istraživao i prikupljao informacije o svemu što već postoji i što bi mi mogli napraviti da bude koliko toliko drugačije. Malo po malo sam svoje ideje stavljao u jedan folder i nedavno počeo realizirati. Luku je isto od samog početka osvojila ideja, a odlučili smo početi na ovaj način inspirirani situacijom u kojoj su se našli maturanti zbog pandemije. Zasad nudimo svoju pomoć kroz video riješenih zadataka s objašnjenjima i općenito pristup svakom školarcu koji ima problem s nekim zadatkom iz područja matematike i fizike prvenstveno. Znamo da je teško i učenicima i profesorima ovako funkcionirati i održati neku kvalitetu rada, ali mislimo i dalje da su učenici najviše oštećeni", govore nam.

foto: MojFaks

Nakon što su tek nedavno realizirali ovaj projekt, kako kažu, odaziv maturanata je iznenađujuće velik. "Ovim putem molim i sve učenike koji nam se jave za trunku razumijevanja jer je količina zadataka koje smo dobili u posljednja 24 sata poprilična i trudimo se biti dovoljno brzi, ali i konkretni pri rješavanju svih problema koje nam šalju", kazuju.Na njhovoj stranici Gradivo.hr je tek 140 riješenih zadataka u video obliku, a njihov je cilj to ažurirati i širiti svakih desetak dana novim maturama. Marko i Luka imaju velike planove i ideje te se zasigurno neće zaustaviti samo na ovome.

Savjeti iz prve ruke: 'Fizika na maturi je sveobuhvatna, ali svi zadaci su 90% lakši od zadataka koje radite u srednjoj školi'


Kao što smo već spomenuli, fizika je najpopularniji izborni predmet na maturi bez obzira na sve manji broj prijavljenih maturanata svake godine, što potvrđuju i oni, a podijelili su nekoliko savjeta kako i vi možete što bezbolnije položiti ovaj predmet.

"Naš je savjet za rasturiti maturu iz fizike da maturanti slušaju naše materijale (smijeh). Šalu na stranu, fizika na maturi je kao što je to Luka u blogu spomenuo sveobuhvatna, ali svi ti zadaci koji se pojavljuju na maturi lakši su od vjerojatno 90% zadataka koje su učenici u srednjoj školi dobili iz tog gradiva (ako su imali fiziku). Rješavajte mature prethodnih godina, kada budete bez ikakve pomoći mogli riješiti tri prethodne mature s razumijevanjem onog što radite (a ne naučivši napamet) garantiran vam je više nego dobar uspjeh na vašoj maturi. Stres je velik, ali matura je kao što sam rekao ispit koji je lakši od ispita koje ste imali u srednjoj školi", objašnjava Marko.

No, osim fizike dotaknuli su se i gradiva izbornog predmeta kemije koji također prijavljuje velik broj maturanata s obzirom na to da svi tehnički i prirodoslovni fakulteti traže jedan od ta dva predmeta kao uvjet za upis.

foto: Shutterstock

"Kemija je jedan od najzahtjevnijih predmeta na maturi. Ispit nije kao na fizici, zahtijeva se razumijevanje i formule ne pomažu uvijek. Na fizici vam je u formulama zadana gotovo svaka relacija koju ćete trebati u ispitu i nekad i bez poznavanja same podloge i teorije iza zadatka možete riješiti velik broj zadataka. Iz tog su razloga nakon prvih nekoliko matura promijenili koncept i stavili su nekoliko teorijskih pitanja za koje vam formule ne koriste, ali ipak su dovoljno jednostavna s druge strane", objašnjavaju.

O važnosti nastavnika i  ljubavi prema predmetu: 'Ljubav o znanosti kreće od onoga tko ti o tome prvi priča...'


"Iz osobnog iskustva znam da postoji velik broj ljudi koji bi studirali medicinu, ali ne zbog fizike ni zbog kemije nego eto recimo to tako : zbog medicine. Ti učenici bez obzira na to vole li fiziku i kemiju ili ne, moraju ih polagati na maturi kako bi upisali željeni fakultet. Vjerujem da velika većina učenika koji prijave fiziku na maturi uistinu voli fiziku i kroz srednju školu i želi upisati tehnički fakultet koji je budimo iskreni 70% baziran na poznavanju fizike i fizikalnih zakona. Svakako bih stavio naglasak na pristup profesora učenicima jer fizika i kemija nisu kao društveni predmeti i ne može se lako naučiti samo čitanjem iz dobrog udžbenika. Vrlo je važna uloga onog tko podučava iz razloga što učenici vrlo često u srednju školu dođu s nedovoljno predznanja i mišljenja smo da se profesori trebaju prilagođavati učenicima, a ne učenici profesorima. Ljubav prema bilo kojem predmetu ili znanosti kreće od onoga tko ti o tome prvi priča. Ako vam ja kažem prvi dan nastave da je fizika ili kemija teška i vrlo apstraktna puno je veća vjerojatnost da ćete u startu biti negativno nastrojeni prema tom predmetu. Nasuprot tome, ako profesor i sam voli to što radi, ne samo fiziku već i učenike jer je to ključno da bi cijela stvar funkcionirala, onda možete postići da netko tko nije ni sklon niti zna da voli, postane vrlo zainteresiran i oduševljen fizikom i svime što fizika nudi", podijelio je svoje osobno iskustvo i stav Marko.


Na samome kraju, studenti žele poručiti svim sadašnjim, ali i budućim maturantima da ne razmišljaju o težini mature i životu poslije loše napisane mature.

"Idite za onim što volite, ganjajte svoje snove i budite optimisti. Jedan loše napisan ispit na maturi vama mora značiti samo ponovni izlazak i rasturanje sljedećeg roka. Nemojte misliti da vam se život zaustavlja ako nešto niste dobro napisali, nego nastavite raditi i pojavite se na sljedećem roku spremniji, a mi smo od sada tu kako bismo vam u tom olakšali jer ne planiramo stati, nego vam vrlo često novim i preglednim materijalima pomagati", zaključili su iskreno Marko i Luka.

Za više detalja, Marku i Luki možete se obratiti putem njihove internetske stranice Gradivo.hr, na njihovom Instagram ili Facebook profilu. Obratite im se bez ustručavanja i olakšajte si polaganje najtežih predmeta na maturi!

V.S.
foto: collage, privatna arhiva


drzavnamaturamaturantipripremestudentipostanistudentbesplatne pripremeGradivo.hrizborni predmetimatematikafizikaupisifaksupisinafakultetebrucoši


Prati nas na Instagramu!