Vodič za brucoše

Maturantica na mukama: Upisala bi 'najlakši' zagrebački faks? Evo kako su kolege ušutkali sve 'hejtere' koji ga podcjenjuju

MojFaks | Postani student, 26.02.2021., Autor: Anja Z.Maturanticu zanima koliko je Fakultet prometnih znanosti težak?
Foto: Facebook @Fakultet prometnih znanosti / Screenshot

Maturanti prilikom odabira fakulteta sve češće informacije traže od budućih kolega studenata.

Osim polaganja državne mature, kraj srednje škole podrazumijeva i konačnu presudu oko odabira budućeg studija, ukoliko to maturant želi. Nekima je odluka lagana i donesu je i prije završne godine, a drugima pak trebaju dodatne informacije i savjeti. Tko je bolji u tome od samih studenata koji raspolažu konkretnim iskustvima i dojmovima.


...Zagrepčanin od 60 godina ponovo bi upisao neki 'LAKŠI' faks – evo kamo su ga poslali aktualni studenti...


U jednoj od "studentskih" grupa na Facebooku, buduća studentica potražila je pomoć starijih kolega. "Hej,maturantica sam i zanimaju me dojmovi o studiranju na Prometnom fakultetu (cestovni promet); koliko je teško upasti, težina faksa... ima li netko voljan pomoći?", napisala je ona, a pored korisnih savjeta studenti su ponovno aktualizirali još jednu temu – radi li se o zahtjevnom fakultetu ili "tečaju"?


"Oprali" sve koji misle da je promet mačji kašalj...


Pojedini maturanti fakultet odabiru zbog brze zapošljivosti nakon studija, neki iz ljubavi, treći samo da bi nešto studirali, a nekima je pak bitno da je faks dovoljno lagan. Jednom kada napokon dobiju status studenta, kreću nove rasprave oko toga kome je teže na faksu i koja je institucija na boljem glasu. Komentar "moj faks je teži od tvog" toliko je postojan da se generacijama nije pronašao jedinstven odgovor oko toga koji je fakultet lakši, a koji bi onda bio teži.

Kako smo već o tome pisali, i prije 15 godina pokrenuta je rasprava na forumu, živa i danas, po kojoj Promet slovi za najlakši zagrebački fakultet. "Fakulteti se dijele na teške, na lagane i na Promet", pisali su forumaši. A što kažu današnji studenti?


...Prije 15 godina pitao koji je zagrebački faks NAJLAKŠI: Evo koji je dobio najviše glasova... Je li danas drugačije?...


Pojedini u komentarima maturanticu odvraćaju od upisa Prometnog fakulteta. "Savjet. Nemoj upisivati jer ako nisi rođo rođin nećeš imat što raditi. Dobar smjer, okej profesori, ali Banditos je glava tako da nažalost u Zagrebu nećeš naći posao", napisao je jedan student, dok ima onih koji se ne slažu s njim.

"Ne bih se složila s tobom, većina studenata s kojima ja radim je dobila ponuđen posao već za vrijeme prakse. To su privatne tvrtke kojima nije bitno čiji si, nego da radiš i da imaš volje učiti", pišu drugi.

"Ja sam diplomirao promet, faks je odličan ako te zanima ta struka i odmah nakon završetka studija sam pronašao posao u struci. Faks je nepravedno podcijenjen, profesori na višim godinama su stručni i proaktivni, za mene je faks bio super. Ako trebaš još detalja, javi se slobodno", poručio je jedan diplomac prometa.

Promet žrtva predrasude?


U nastavku rasprave, osim mogućnosti zapošljavanja aktualizirana je i tema o tome koliko se "glatko" prolazi na ispitima, odnosno pretpostavkama koje vladaju kada je riječ o prometu.

"Držim instrukcije za Prometni fakultet već 12 godina, smatram da ga ljudi podcjenjuju, faks je zahtjevan i ima dosta računskih predmeta. Studenti nakon faksa (ovi s kojima sam ja u kontaktu, a dosta ih je) nalaze posao, ali svaki posao na koji dođeš kao pripravnik imaš puno za učiti. Kad završiš studij, tek onda počinje pravo učenje... to svi prekasno shvatimo", jedan je od komentara koji pobija tu predrasudu da je ovaj fakultet lako završiti.


...Mogu li maturanti odabrati 'najbolji' fakultet? Oni koji su prošli upise priznali jesu li s 18 godina znali što žele ili i dalje NEMAJU POJMA…...


Drugima, i dalje njihovi argumenti nisu dovoljni te nastavljaju po svome: "Ako sam ja položio u autoškoli onaj ispit hoće li mi priznat prve 3 godine na tvom fakultetu?", našalio se jedan student s kolegom sa prometnog faksa.

Čini se da je rasprava o težini Prometnog fakulteta ponovno aktualizirana, a za 15 godina vidjet ćemo je li se možda došlo do konkretnijeg zaključka.


upisimaturantiPrometni fakultettežina faksasavjetiforum