Vodič za brucoše

Jedan od najpoželjnijih studija među maturantima, počinje izvoditi nastavu na engleskom jeziku!

MojFaks | Postani student, 21.09.2020. Jedan od najpoželjnijih studija među maturantima, počinje izvoditi nastavu na engleskom jeziku!

Najmlađa sastavnica Sveučilišta u Rijeci, Fakultet dentalne medicine, s novom akademskom godinom započinje rad u novouređenim prostorima u Krešimirovoj ulici.

Dosadašnjim i novim generacijama studenata na raspolaganju će biti dva novouređena laboratorija, kao i predavaonica, a sve se to smjestilo na 366 novih četvornih metara prostora koje je Fakultet dobio u najam od Grada Rijeke, kazala je dekanica prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić za Novi list.“Zahvaljujući trudu i pomoći rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija te bivšeg prorektora prof. dr. Alena Ružića dobili smo nove prostore u kojima smo smjestili Laboratorij za kranio-dento facijalnu biometriju te Laboratorij za oralnu biologiju i biomaterijale. Novi prostori za Fakultet su velik pomak. Uredili smo i dodatnu svlačionicu za studente. Jedan predklinički dio studija i dalje će se izvoditi na Medicinskom fakultetu, kao i na Kampusu, što je i logično, jer stasali smo na tom fakultetu i ostajemo trajno povezani s njim, ne samo kroz nastavu, već i znanstveni rad te razne zajedničke projekte koje provodimo”, pojašnjava dekanica.

Rast u programskom smislu


Nije ta visokoškolska ustanova narasla samo u prostornom, već i programskom smislu, jer početak predstojeće akademske godine značit će i početak edukacije prve generacije studenata dentalne medicine na engleskom jeziku, a iako upisi zbog trenutne epidemiološke situacije još nisu okončani, interesa za dolazak na studij u Rijeku ima.

“Cijela situacija s epidemijom usporila je upisni postupak, međutim interesa ima i studij će krenuti, a jako velik interes pokazuju talijanski kandidati. Ove smo godine za potrebe upisa, kako za strane, tako i za naše studente, test manualnih sposobnosti prvi put proveli online i to se pokazalo jako uspješnim”,  navodi prof. dr. Pezelj Ribarić za Novi list.

Upravo velik interes kandidata s talijanskog govornog područja pred najmlađi riječki fakultet stavio je novi izazov, jer nakon uvođenja studija dentalne medicine na engleskom jeziku, koji je drugi takav studij u Hrvatskoj, počelo se razmišljati i o uvođenju tog studijskog programa na talijanskom jeziku te je to postao jedan od budućih trogodišnjih ciljeva fakulteta, a takvih ciljeva ima još.


Uvođenjem studija na talijanskom jeziku Fakultet dentalne medicine postao bi prva visokoškolska ustanova sa studijskim programima na tri jezika, a u planu je, kaže dekanica, pokrenuti preddiplomski stručni studij dentalne tehnike i poslijediplomski sveučilišni studij dentalne medicine. Preddiplomski studij dentalne tehnike bio bi prvi takav studij u Hrvatskoj, a zaokružio bi cjelinu visokoškolske izobrazbe dentalnih stručnjaka. Studijski program je trenutno u postupku akreditacije te se planira pokrenuti za godinu dana.

Zainteresiranih budućih studenata uvijek je nekoliko desetaka puta više nego što ih se upisuje, a ove godine za 30 mjesta studija dentalne medicine konkuriralo je četristotinjak kandidata, dok se za 20 upisnih mjesta dentalne higijene natjecalo stotinjak upisnika.

A.Z.
izvor: Novi list
foto: Shutterstock By Photographee.eustudentidentalna medicinastudijstudij na engleskom jeziku


Prati nas na Instagramu!