Vodič za brucoše

Korona promijenila državnu maturu: Ovo su nova pravila za maturante – obavezne maske, distanca pa čak i negativan test

MojFaks | Postani student, 04.05.2021., Autor: Lidija B.Kriva je infrastruktura izvan nadležnosti centra...
Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je i objavio upute za provedbu ovogodišnje državne mature.

S obzirom da su u Hrvatskoj još uvijek na snazi određene restriktivne i protupandemijske mjere, i državna matura podliježe novim pravilima za polaznike. Tako će se maturanti morati informirati o novim smjernicama za polaganje državne mature u školskoj godini 2020/2021. i prilagoditi im se inače će im u protivnom biti onemogućeno rješavanje testova.


>>>Na faks tek iduće godine: Istjeran s državne mature jer mu je nos virio iznad maske<<<


Već i sam ulazak u školu tijekom polaganja državne mature bit će omogućen samo pristupnicima, djelatnicima škola i osobnim pomagačima ili drugim osobama koje su nužne za provedbu mature. Svi koji spadaju u te skupine ljudi, naravno, ne smiju doći ako su pozitivni na koronavirus, nalaze se u izolaciji ili imaju simptome respiratorne infekcije, navodi se u uputama za provođenje 'državne'.


Sa simptomima samo uz negativan test


Za one koji u trenutku polaganja mature pokazuju potencijalne simptome zaraze (kašalj, poteškoće u disanju, glavobolja), morat će se testirati prije rješavanja testa kako bi u školi mogli predočiti negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati.


>>>[VIDEO] Umjesto subotom i praznicima, maturanti se za maturu pripremaju bilo kad i bilo gdje – dovoljan im je samo mobitel<<<


Oni kojima je propisana samoizolacija maturu će polagati prema posebnim uvjetima, no moraju se prethodno javiti školi, odnosno kandidati (koji nisu učenici) trebaju se javiti NCVVO-u.


Dezinficiranje prostorija i ruku


Prostorije će se dezinficirati prije svakog ispita te na kraju radnog dana, a preporuka je i da se provjetravaju prostorije prije dolaska pristupnika. Pristupnicima treba osigurati sapun i papirnate ručnike te koš s poklopcem u sanitarnim čvorovima.


>>>Mijenja se Pravilnik o polaganju državne mature i radu NCVVO-a: Što to znači za buduće brucoše?<<<


I dalje je potrebno osigurati propisani razmak između pristupnika koji bi trebao iznositi dva metra. Pristupnici će, stoga, u učionice ulaziti jedan po jedan te će smjeti koristiti pribor za pisanje propisan katalogom, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale, dok će sve ostale stvari morati ostaviti u svojim torbama na za to predviđenom mjestu. Onima koji zaborave kemijske olovke bit će osigurane druge, no moraju ih ponijeti sa sobom kada završe.


Svi prisutni moraju nositi maske (izuzev onih koji spadaju u određene skupine koje ne moraju nositi maske) te one cijelo vrijeme moraju prekrivati nos i usta. Oni koji bez razloga ne budu htjeli nositi masku, neće moći pisati ispit.


Pristupnicima čije zdravstveno stanje ne dopušta nošenje maske, što je školski liječnik ili liječnik obiteljske medicine utvrdio već tijekom godine, preporučuje se polaganje ispita zajedno s ostalim pristupnicima ili, ako je moguće organizirati, u izdvojenome prostoru. Pristupnik bez maske mora biti udaljen 2 metra u svim smjerovima od ostalih pristupnika i djelatnika ako je moguće na mjestu najbližemu zidu prostorije ili slično kako bi imao što manje osoba oko sebe.


Po završetku ispita pristupnici trebaju odložiti ispitni materijal na rub stola, dići ruku i obavijestiti nastavnika da su završili. Sve stvari zatim nose sa sobom i napuštaju prostoriju.


Detaljnije informacije o provedbi državne mature provjerite ovdje.


državna maturakoronaviruszaštitne maskepravila polaganjaUputeHZJZMZONCVVO


Prati nas na Instagramu!