Vodič za brucoše

I ove godine top izbor! Ma kakva ekonomija i pravo, studenti objašnjavaju zašto su baš ovi studiji PRAVI HIT

MojFaks | Postani student, 24.07.2020., Autor: Anja Z.Foto: / Mojfaks

Upisi na hrvatska sveučilišta su počeli, a statistika najpoželjniji studija pokazuje da se interes mladih kreće u nekom svježijem smjeru.

Prije nekoliko dana Agencija za znanost i obrazovanje objavila je konačne rang-liste za upis visokih učilišta u ljetnome roku. Ove se godine prijavilo 32 894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27 036. Za razliku od prethodnih godina, kada je među budućim brucošima vladao interes za studije društvenih znanosti, naročito ekonomiju i pravo, ove godine najviše brucoša želi postati trenerom ili fizioterapeutom. 

Baš poput svojih roditelja, Filip se odlučio na studij kineziologije u Zagrebu. Završava preddiplomski studij za kondicijskog trenera sportaša, a upravo je to ove godine najpoželjniji program za mnoge brucoše.


"Volim raditi analize podataka, analize kondicijskih parametara, moj prvi sport, odnosno i prva ljubav je i nogomet, tako da sam spojio te dvije stvari. Vidim se u nekakvom klubu, prvoligaškom, bilo gdje u Europi, možda i u Hrvatskoj, tko zna", rekao je Filip Milošević, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu za RTL Danas

A kako bi pomogao Filipu ostvariti te snove, pomaže mu i njegov profesor, ujedno i kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije.

"Nitko nikad nije bio dobar trener samo sa znanjima koje je dobio na fakultetu. Na fakultetu će dobiti odlična temeljna znanja, dobit će smjernice kako dalje usavršavati sebe kao trenera, ali na svakome od njih je da to zaista napravi i u praksi", poručio je Luka Milanović, profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Među najtraženijima u novoj akademskoj godini su Izobrazba trenera i to Kondicijska priprema sportaša, drugo mjesto drže Animirani film i novi mediji, Fizioterapija u Splitu je brucošima na trećem mjestu, dok 4. mjesto ponovno pripada izobrazbi trenera, ali onog u Fitnesu. 5. mjesto je zauzela Fizioterapija na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu.


"Ove godine imamo oko 1300 kandidata manje nego prošle godine. Svake godine imamo barem tisuću kandidata manje i to je trend koji se nastavlja u zadnjih pet godina. Zašto? Zbog demografije", izjavio je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

"Mislim da ipak trend dolazaka u fitnes centre i uključivanja u rekreativno tj. fitnes vježbanje postaje popularnije nego do sada, pogotovo nakon ove korone", rekla je Gordana Furjan-Mandić, profesorica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu za RTL Danas

Da za vježbanje i fizičko zdravlje nikad nije kasno znaju i oni koji su ovaj fakultet upisali dok su u isto vrijeme studirali i nešto sasvim drugo.

"Prvo sam završila jedan tečaj, gdje se jako malo radilo tako da sam odlučila upisati višu trenersku, smjer fitnes, čime se i bavim i vodim grupe danas, ali sam ga upisala uz pravni fakultet", poručila je Katarina Blažević, studentica Pravnog fakulteta i apsolventica Kineziološkog fakulteta.

"To ustvari govori koliko je važan taj studij, koliko je važan sport u svakodnevnom životu. Manje će biti gužve u liječničkim ordinacijama, a više u fitnes centrima", izjavio je Mario Donkov, profesor geografije i fitnes trener.

Unazad nekoliko godina svjedočimo neskladu između preporuka Zavoda za zapošljavanje koji pojedinim fakultetima savjetuje da smanje kvote, ali i drugima sugerira da se broj treba povećati, dok sveučilišta i dalje najčešće kvote ne mijenjaju, ili mijenjaju nagore. Pozitivna stvar je da sve više mladih gaji interes za studije koje adekvatnije prate stanje tržišta rada u aktualnom društvu.


upisistudijibrucošikineziologijafitnes treneriekonomijapravopostanistudentupisifaksupisinafakultete


Prati nas na Instagramu!