Vodič za brucoše

Dva bloka, puno datuma – zapamtite najvažnije! Stigao SLUŽBENI kalendar polaganja svih predmeta na državnoj maturi 2020.

MojFaks | Postani student, 08.05.2020.Dva bloka, puno datuma – zapamtite najvažnije! Stigao SLUŽBENI kalendar polaganja svih predmeta na državnoj maturi 2020.

U četvrtak je ministrica znanosti i obrazovanja objavila da će se ispiti na Državnoj maturi pisati u dva bloka.

U izjavi novinarima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon konzultacija s ravnateljicom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivanom Katavić, ministrica Divjak rekla je da su prioritet na maturi obvezni predmeti jer njihovo polaganje osigurava završnost učenicima gimnazija i uvjet za upis na većinu visokih učilišta.

Dodala je da će se izborni predmeti ipak polagati, a čitava matura odvijat će se u dva bloka. Obavezni predmeti polagat će se od 8. do 24. lipnja, a izborni počevši od 25. lipnja. 

...Novi preokret: Izborni predmeti na državnoj maturi nisu otpisani! Evo kada će se IPAK PISATI...


"Obavezni i izborni predmeti više se ne bi miješali kako bismo u prvom bloku prema postojećem izrađenom epidemiološkom okviru osigurali polaganje obaveznih ispita državne mature. Jako je važno da se u tom prvom bloku osigura završnost za gimnazijalce", naglasila je ministrica. NCVVO je danas objavio novi kalendar državne mature za školsku godinu 2019./2020. 


foto:Screenshot@NCVVO

U prvom bloku pisat će se obavezni predmeti


Ispit iz Hrvatskog jezika prvi je ne listi i s njim počinje ljetni rok. Test na A razini piše se 8. lipnja, a na B.razini 9. lipnja. Esej iz A razine prema objavljenom rasporedu je 10.lipnja, a na B razini 12. lipnja. Nakon toga slijede veći ispiti. Tako će se Engleski – A razina pisati 18. lipnja, a B razina 19. lipnja. Ispitom iz Matematike završava prvi blok. Viša razina pisat će se 23.lipnja, a osnovna 24.lipnja. 

...'Ako ne znaš izborne, nisi za taj faks!' Studenti se slažu: Izborni se MORAJU polagati, a evo i zašto!...


U drugom bloku pisat će se izborni predmeti


Nakon prvog bloka, za maturante je organiziran i drugi blok od 25. lipnja u kojem će pisati izborne predmete. Od predmeta s većim brojem prijava prva se piše Fizika 25. lipnja, dan nakon piše se Psihologija, a Biologija je na rasporedu 29. lipnja. Kemija se piše 1. srpnja, a dan nakon maturanti pišu Politiku i gospodarstvo.

Prvi rezultati mature bit će objavljeni 15. srpnja, a konačni  rezultati 20. srpnja. Čitav Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature u šk. god. 2019./2020. – ljetni rok – možete pogledati ovdje

A.Z.
foto: Shutterstock By panitanphoto


maturantidrzavnamaturapolaganjedatumiNCVVOpostanistudentupisinafakulteteupisifaks


Prati nas na Instagramu!