Vodič za brucoše

Ništa od probne mature sljedeće godine, ali moći ćete škicnuti kataloge čak godinu dana ranije

MojFaks | Postani student, 27.10.2020.Ništa od probne mature sljedeće godine, ali moći ćete škicnuti kataloge čak godinu dana ranije

Učenici trećih razreda srednjih škola sljedeće su godine trebali pristupiti probnoj državnoj maturi, kao pripremi za 'novu' maturu koju će polagati 2022. godine.

Odustaje se od provedbe probne državne mature u proljeće 2021. godine za učenike trećih razreda srednjih škola, što je trebalo biti svojevrsno predtestiranje i priprema te generacije koja 2022. godine kao prva treba polagati "novu" državnu maturu, to jest redizajniranu maturu u skladu sa sadržajima kurikularne reforme.


Tu su informaciju potvrdili u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnjoj ustanovi za provedbu državne mature, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su i NCVVO i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak još početkom ove školske godine najavljivali probnu maturu za tu generaciju kao gotovu stvar, pa je čak bio razrađen koncept prema kojemu će oko 37 tisuća ovogodišnjih trećaša iz srednjih škola na probnoj maturi polagati hrvatski jezik i matematiku, a od izbornih predmeta fiziku ili likovnu kulturu – od toga neće biti ništa.

Izazovna godina nepogodna za predtestiranje


Podsjetimo, dio učenika ovogodišnjih trećih razreda, i to iz 26 srednjih škola, u prvom i drugom razredu srednje škole školovao se prema eksperimentalnom programu kurikularne reforme, odnosno Škole za život. Ostatak generacije u te je dvije godine nastavio prema starim programima, da bi se svi oni ove godine u trećem razredu "spojili" i obrazovanje nastavili prema novim kurikulumima, upravo kako bi svi 2022. godine polagali istu državnu maturu.

Umjesto da se za nju pripreme na probnoj maturi 2021. godine, sada se od toga odustaje, čemu je s jedne strane očigledno "presudila" pandemija korone, ali i drugi razlozi.


"Provedba ispita probne mature u školskoj godini koja se, s obzirom na trenutačne okolnosti, nalazi pred brojnim izazovima, mogla bi biti preveliko opterećenje za škole i učenike", ističe jedan od razloga odustajanja Ana Sesar iz NCVVO-a.

Koncept mature nije se mijenjao...


S druge strane, ističe kako je početkom ove godine počeo rad na pripremi ispita za novu državnu maturu 2022. ove godine, kad je i razmatrana provedba ispita probne državne mature.

"Koncept državne mature i protokoli njezine provedbe nisu se mijenjali. Izmjene ispitnih kataloga nisu suštinske s obzirom na to da su se oni i prije kurikularne reforme temeljili na obrazovnim ishodima. Dakle, ono što je najvažnije, sam koncept državne mature, način njezine provedbe i njezino značenje u obrazovnome sustavu, ne mijenja se", poručuju iz NCVVO-a učenicima koji će 2022. godine polagati maturu.


...ali ispitni katalozi stižu godinu dana ranije


Centar zbog toga već do kraja ove kalendarske godine planira objaviti ispitne kataloge za državnu maturu 2022. godine, što je skoro godinu dana ranije nego što su obvezni prema Pravilniku o polaganju državne mature.

Uz to, preko svojeg mrežnog sjedišta "Centar mature" tijekom cijele ove školske godine pružit će nastavnicima i učenicima što više materijala koji će im biti korisni u pripremi za državnu maturu 2022. godine, "ali i državne mature 2021. godine jer Centar ima na umu i ovogodišnje pristupnike".

Tako će za državnu maturu 2022. godine uskoro biti dostupni ispitni katalozi, ali i ogledni ispiti koje će se moći koristiti u nastavi, kao i u samostalnom učenju, najavljuju iz NCVVO-a.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: arhiva, ncvvo.hr


Škola za životprobna maturaAna SesarNCVVO


Prati nas na Instagramu!