Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne znaš što je x-ica, kako do prvog ugovora u SC-u ni kako izgleda život u domu?! VODIČ za brucoše ima odgovore!

MojFaks | Postani student, 05.10.2020.Ne znaš što je x-ica, kako do prvog ugovora u SC-u ni kako izgleda život u domu?! VODIČ za brucoše ima odgovore!

Ovih je dana započela prva akademska godina zaviše desetaka tisuća brucoša diljem zemlje. Prvi dani studentskog života donose mnoštvo nepoznanica i nesigurnosti sa sobom.

Ovogodišnji maturanti, a sada brucoši, imali su više nego izazovnu nastavnu godinu iza sebe. Nakon štrajka prosvjetara, epidemije koronavirusa, online nastave i državne mature koja se održala u izdanju drugačijem u odnosu na protekle godine, napokon je stigao listopad i s njime početak studentskoga života. 

Prelazak iz srednje škole na fakultet izazovan je period i svaka osoba drugačije ga doživi. Dok jedni jedva čekaju odlazak od kuće u nepoznati grad, nekima je to prava noćna mora. Kako god bilo, dotadašnji način života se mijenja: nema više mamine kuhinje, sada su tu čudne iskaznice poput X-ica i obroci u menzama. Čin osamostaljenja prati i prvi odlazak i učlanjenje u student servis, potragu za poslovima, ali i prilagodbu na život u studentskom domu...


Kako bi najmlađim kolegama olakšali početak studentskih dana i ponudili odgovore na neka od pitanja koja se generacijama motaju po brucoškim glavama, Studentski centar Rijeka objavio je vodič koji će novopečenim studentima pomoći u prilagodbi na novi život. Studentski centar Rijeka odlučio je izraditi Vodič za brucoše koji će na jednom mjestu sadržavati najosnovnije informacije o djelatnostima Studentskog centra Rijeka, a koji možete pogledati ovdje


"Priručnik je izrađen u sklopu Službe za organizaciju slobodnog vremena studenata te se izrada odvijala u dvije faze. U prvoj fazi se izradio Vodič te su se isto tako, na poziv Studentskog centra Rijeka, javljali stariji studenti s porukama podrške brucošima iz domene života u studentskom domu. U drugoj fazi se Vodič poslao zainteresiranim brucošima koji su dali svoju povratnu informaciju o napisanom te su predložili nekoliko izmjena. U konačnici većina prijedloga je uvažena te se Vodič nadopunio tim informacijama. U izradi Vodiča su tako osim radnika Studentskog centra Rijeka sudjelovali i studenti čime i dalje pokazujemo važnost uključivanja studenata u aktivnosti koje za njih i s njima radimo", poručili su iz SC-a Rijeka.

A.Z.
foto: Darko Rukavina/MojFaks


studentibrucošisavjetivodič za brucošeStudentski centar Rijekapostanistudent