Vodič za brucoše

Pokušaj pisanja probnog eseja – PROPAO: 'Ustaneš ujutro, a onda sustav padne...' Ali bar su neki dobili značku

MojFaks | Postani student, 13.05.2020.Pokušaj pisanja probnog eseja – PROPAO: 'Ustaneš ujutro, a onda sustav padne...' Ali bar su neki dobili značku

Maturanti su jučer pisali probni online esej iz Hrvatskog jezika. No, čini se da od ukupno prijavljenih 13 180 učenika, skoro dvije tisuće nije uspjelo pristupiti pisanju eseja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrum za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenulo je pisanje probnog eseja iz Hrvatskog jezika. Pisanje online eseja i povratne informacije pomogle bi učenicima u pripremi za ispit državne mature iz Hrvatskog jezika i testiranje mogućnosti online provedbe državne mature.

 
Kao i na pravoj maturi maturanti su mogli odabrati koju razinu žele pisati – A ili B i po razinama su dobili jedan esejski zadatak. Za rješavanje je predviđeno 160 minuta. Brojni maturanti putem Facebook grupa požalili su se kako sustavu i zadatku ne mogu pristupiti. Međutim, po isteku predviđenog vremena, naknadno su  iz Ministarstva znanosti i obrazovanja izvijestili kako je proteklo pisanje eseja te zašto pojedini nisu mogli pristupiti. 

...Dva bloka, puno datuma – zapamtite najvažnije! Stigao SLUŽBENI kalendar polaganja svih predmeta na državnoj maturi 2020....


"Najveći broj maturanata koji nije uspio pristupiti pisanju današnjeg probnog eseja nije u potpunosti popunio prijavu za sudjelovanje (npr. nedostajao je odabir A ili B razine), a manji dio njih imao je tehničkih poteškoća (npr. s kućnim internetom) ili je odustao od pisanja eseja", poručili su iz Ministarstva. 

Na drugoj strane, maturanti ističu da iz Ministarstva nisu dobro pripremljeni za ovo te da su se poteškoće pojavile na samom početku. 

"Ne mogu podnijeti više od 2000 korisnika u istom trenutku online, Croatia full of life", napisao je jedan maturant, a drugi dodaje "Carnet očito nije nadograđivao servere od devedesetih"


foto: Facebook

U grupi napravljenoj na Viberu Matura(nti)2020, iz Ministarstva su posavjetovali pristupnike pisanju probnog eseja da prouče upute još jednom i kliknu na ikonu "Test" ili "Zadaća", kao i da se u slučaju potrebe obrate Carnetu na helpdesk@carnet.hr. I dok je Ministarstvo slalo jedne poruke, maturanti su lagano gubili strpljenje i odustajali od esejafoto:Screenshot @ Matura(nti)2020. Viber

"Znači budan sam od 8 da riješim to i onda mi se to desi. Netko nas sabotira sigurno!", požalio se jedan od razočaranih maturanata kojih je bilo mnogo.

Učenici koji su uspjeli pristupiti pisanju probnog eseja, rezultate i povratne informacije mogu dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. S obzirom na to da su pojedini maturanti ostali uskraćeni za mogućnost pristupanja sustavu i zadatku, iz Ministarstva su poručili da postoji još jedna opcija. 

...Umjesto kupanja i sunčanja – pisanje ispita? Ništa od svibnja, evo kad će se najvjerojatnije pisati državna matura....


"Svi oni koji danas iz objektivnih razloga nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te isti nisu predali, imaju rezervnu opciju. To mogu učiniti na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je omogućio maturantima da pošalju svoj esej na ocjenjivanje"

Sa obzirom na dosadašnje događaje oko državne mature, čini se da je pisanje probnog eseja samo utvrdilo nesuglasje između velikog broja maturanata i ministrice Divjak.


foto: screenshot @ Facebook Maturanti 2019./2020.

"Ono kad se ustaneš ujutro da bi pisao probni esej za maturu. U međuvremenu cijeli sustav padne, al' bar zato dobijes značku za 'Vježbanje za Državnu maturu online'. Htio bih se ovim putem zahvaliti na uloženom trudu ministrici Divjak što radi ovako kvalitetan i odgovoran i dobro promišljen posao. To se također očituje i u ovom sustavu loomen. Sad kada smo dobili ove značke iz vježbanja za maturu, iako nekolicina nas nije mogla pristupiti eseju, možemo biti bar malo smireniji nakon svega što nam je ova žena priredila zadnjih 2 mjeseca", upitao je jedan maturant. 

Anja Zulić
foto: Shutterstock By Antonio Guillem


maturantiprobni esejesejhrvatski jezikdrzavnamaturapostanistudentupisifaks


Prati nas na Instagramu!