Vodič za brucoše

Isprobaj prije 'pravog' datuma: Prijavi se za probno pisanje eseja i provjeri koliko ti dobro ide hrvatski jezik

MojFaks | Postani student, 04.05.2020.Isprobaj prije 'pravog' datuma: Prijavi se za probno pisanje eseja i provjeri koliko ti dobro ide hrvatski jezik

Polaganje državne mature u slučaju povoljne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj održat će se od 8. do 29. lipnja, kada će se polagati obavezni predmeti.

Gostujući u emisiji Novi dan, Marko Košiček, savjetnik ministrice Blaženke Divjak izvijestio je maturante o promjenama polaganja mature. Tako će se predmeti koje polažu svi (hrvatski jezik, engleski jezik i matematika) radi umanjivanja rizika potencijalne zaraze pisati u različite dane. 


...OVAKO će se pisati OBAVEZNI PREDMETI na 'državnoj': Ispiti A i B razine prvi put u RAZLIČITO VRIJEME zbog manjeg rizik zaraze!...


Današnja novost jest da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenulo projekt Pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika.

Kako piše N1, zainteresirani učenici probni online esej pisat će u utorak 12. svibnja 2020. s početkom u 10 sati. Prijava za pisanje probnog online eseja otvorena je od 4. svibnja do 7. svibnja, a sudjelovanje u pisanju eseja nakon prijave je obavezno. Virtualni esej pisat će se na virtualnoj platformi Loomen, a prijave će biti omogućene putem sljedeće poveznice.

...Maturanti mogu odahnuti: Ako polažete državnu maturu, ova će vas vijest oduševiti!... 


"Maturanti su nam u ovoj izvanrednoj situaciji prva briga te je niz aktivnosti bio usmjeren upravo njima. U suradnji s RTL televizijom pokrenuli smo pripreme za maturu koje su dostupne subotom na programu RTL-a 2, a NCVVO je pokrenuo digitalne sadržaje 'U centru mature' na kojima se mogu naći savjeti za pripremu mature i zadaci za rješavanje. Dodatno, odlučili smo da gradivo drugog polugodišta neće ulaziti u ispite državne mature", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof dr. sc. Blaženka Divjak.

...Umjesto kupanja i sunčanja – pisanje ispita? Ništa od svibnja, evo kad će se najvjerojatnije pisati državna matura....


Rezultati probnog eseja pomoći će učenicima u pripremi za državnu maturu. Cilj projekta jest omogućavanje maturantima gimnazija i četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih škola da prije pisanja ispita državne mature dobiju povratne informacije o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature.

A.Z.
Izvor: N1
foto: Shutterstock By Jovica Varga


maturantiprobni esejesejhrvatski jezikdrzavnamaturapostanistudentupisifaksupisinafakultete


Prati nas na Instagramu!