Vodič za brucoše

Saša iz Švedske: Ovdje je fakultet besplatan, a svaki student dobije i super mjesečni džeparac

MojFaks | Postani student, 23.09.2021., Autor: Lidija B.Uvjeti studiranja su odlični.
Foto: everst via Shuterstock

Već desetljećima skandinavske zemlje slove za najuređenije, najčisšće i najorganiziranije. Studentima je posebice interesantna Švedske što ne čudi, ako se u obzir uzmu blagodati švedskog obrazovnog sustava i svih olakšica na koja tamošnji studenti ostvaruju pravo.

Informacije "iz prve ruke" o tome kako točno izgleda obrazovanje u toj zemlji podijelio je Saša A., u Švedskoj poznatiji kao Jon. Iako porijeklom iz Srbije, od rođenja živi u tom zemlji, piše Blic.rs.


Svi učenici imaju osigurane stipendije


Prema njegovim riječima, đaci u Švedskoj za vrijeme školovanja dobivaju mjesečnu stipendiju, a pravo na nju ostvaruju podjednako svi učenici. Sva djeca imaju pravo na dječji dodatak, dok od srednje škole, odnosno od 16. godine, primaju nešto što bi se moglo nazvati "stipendijom za studiranje".


>>>Top 7 stipendija za sve one koji 2022. godine žele studirati u ŠVEDSKOJ<<<


300 eura džeparca tijekom studiranja


"Bitno je napomenuti da se novac uplaćuje roditeljima sve dok student ne postane punoljetan", objašnjava Saša i dodaje da tokom osnovnog obrazovanja ta stipendija iznosti oko 125 eura mjesečno, a tokom fakulteta iznos bude nešto veći, oko 300 eura.


Postoji i situacija kada se određenim studentima može uskratiti spomenuta stipendija, a to je onda kada izostaju s nastave bez opravdanog razloga. Stipendija ne vrijedi samo za studij u Švedskoj, dapače. Pravo na pomoć države prilikom studiranja imaju i ako studij odaberu u nekoj drugoj zemlji.


>>>[VIDEO] Kakva prilika! Zagrebačka studentica na stručnoj praksi u renomiranom francuskom laboratoriju<<<


"Švedski studenti imaju pravo na stipendiju i kad studiraju u inozemstvu, tako da izbor države za koje se odluče ne zavisi od obrazovnog sistema koji postoji u toj zemlji", kaže Saša.
Fakultet je besplatan. U Švedskoj ne poznaju plaćanje školarine ili ECTS bodova. Jedino što se mora platiti su knjige.


Osim ovoga, studente muči i cijena smještaja. "Mogu navesti primjer da jedna studentska soba ovdje košta 300 eura mjesečno, pa mnogi dižu kredite i rade vikendom. Ipak, bitno je napomenuti da su za studente krediti povoljni, pa je za 2021. kamata 0.5 posto i dug se vraća na mjesečne rate kada osoba dobije stalan posao", govori Saša.


U Švedskoj se mladi ranije osamostaljuju


I dok u zemljama na području Balkana mladi nerijetko ostaju pod roditeljskim krovom do svojih kasnih tridesetih godina, a mnogi se nikada i ne odsele, u Švedskoj je, pak, tako nešto velika rijetkost. "Šveđani se obično osamostale odmah nakon završene srednje škole. Teško je naći stanovnika ove zemlje koji je stariji od 20 godina, a koji i dalje živi sa svojim roditeljima", navodi Saša.


>>>Umjesto tramvajem, putuje na faks brodom: Pogledajte kako izgleda kad živiš na jednom, a studiraš na drugom kontinentu<<<


izvor: Blic.rs


ŠvedskaSašastudiranjemjesečni džeparac300 eurastipendijaobrazovanjeSkandinavija


Prati nas na Instagramu!