Vodič za brucoše

210 prijava, a kvota 40! Čak petero maturanata bori se za jedno mjesto na ovom fakultetu: Ipak, do daljnjeg nema diplomskog studija

MojFaks | Postani student, 06.07.2021., Autor: Vanessa K.Nikad traženiji!
Foto: screenshot via Facebook@Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek

Budući brucoši koji žele upisati arhitekturu, bez obzira na grad u kojem bi studirali, trenutno su na pola 'turneje' Hrvatskom, točnije u Splitu. U ponedjljak su u Mostaru.

Matura je gotova i čekaju se rezultati od kojih prijevremeni stižu 14. srpnja, a finalni rezultati mature, kao i finalni "upadi" na fakultete očekuju se 21. srpnja, osim za one fakultete koji imaju drugačije datume i prijemne ispite, kako stoji u službenom kalendaru na stranici studij.hr.

Maturanti koji žele upisati arhitekturu ovih su dana na putovanju Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Naime, Arhitektonski fakulteti kod nas i u susjednoj Bosni i Hercegovini uskladili su i organizirali svoje datume prijemnih kako bi budući brucoši mogli aplicirati na sve ako to žele.


>>>[UPISI 2021] Vodič za prijemne iz prve ruke: Kako se pripremiti za ARHITEKTURU i tri sata crtanja?<<<


Interes za arhitekturu uvijek je velik


Interes za arhitekturu na sveučilištima u Zagrebu, Splitu i Mostaru oduvijek je bio vrlo visok, a ni Osijek nije iznimka. Na njihovom se studiju arhitekture i urbanizma na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku nudi samo 40 mjesta i samo postoji preddiplomski studij, a prema izjavama dekana prof. dr. sc. Damira Varevca, trenutno imaju 210 pristupnika, piše Glas Slavonije.

"Na 40 mjesta, koliko primamo, imamo 210 pristupnika, omjer je, dakle, otprilike pet naprema jedan. Odaziv je vrlo dobar, nikada bolji, inače se kretao oko 180 do 190 kandidata", rekao je dekan Varevac i napominje kako su se uskladili sa drugim spomenutim fakultetima na kojima postoje studiji arhitekture na hrvatskom jeziku.

"Puno kandidata ide na prijemne ispite u Split, Zagreb i Osijek, stoga dogovaramo da ispiti ne budu isti dan, da imaju vremena stići u sve te gradove. Prijemni u Zagrebu bio je u subotu, kod nas je u ponedjeljak, u utorak je u Splitu, a sljedeći ponedjeljak u Mostaru", objašnjava Varevac.


>>>Teško mu je: Očajni brucoš pitao postane li studiranje lakše nakon prve godine – evo što su mu odgovorili<<<


Dekan također napominje kako sve teče bez problema jer su se osigurali potrebni prostori i svi uvjeti za pisanje prijemnih ispita usred epidemije. "Prilagodili smo se preporukama nadležnih službi, tako da se prijemni odvijaju u puno učionica i uz puno dežurstava, poštuju se propisani razmaci, kandidati nose maske i sve protječe u najboljem redu. Roditelji ne smiju ulaziti, čekaju ispred zgrade, tako da je sve u najboljem redu", kazao je.


>>>Arhitektura je dobra, ali što mislite o studiju svemirske arhitekture?<<<


Kako pojašnjava dekan, i dalje nemaju u planu otvarati diplomske studije zbog manjka kadra. "Očekujem da bismo se u sljedeće tri godine mogli bolje ekipirati, ali za sada, ponavljam, nemamo takve planove te naši studenti najčešće nastavljaju studij u Zagrebu, Grazu, Mariboru, Splitu i Ljubljani", poručuje dekan.


izvor: Glas Slavonije


ArhitekturaSveučilište u ZagrebuSveučilište u OsijekuSveučilište u SplituSveučilište u Mostaruupisne kvotepostani studentprijemni ispitiGrađevinski fakultet Sveučilišta u Osijekuupisiupisi 2021preddiplomski studiji


Prati nas na Instagramu!