Vodič za brucoše

Traže se sestrinstvo, medicina, a previše je uvijek istih: Provjeri koji su studiji ove godine na CRNOJ LISTI u Zagrebu i drugim gradovima

MojFaks | Postani student, 19.01.2021., Autor: Anja Z.Bit će svakakvih dana...
Foto: Darko Ba, MojFaks

Maturanti i budući studenti koji su u dilemi što upisati, mogu proučiti što im savjetuje Hrvatski zavod za zapošljavanje, s obzirom na aktualnu potražnju na tržištu rada.

I ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Objavljena publikacija donosi analizu i prognozu tržišta rada za pojedinim zvanjima, te na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka preporučuje koji studiji su poželjniji te treba povećati upisne kvote i stipendiranje studenata, a gdje je nužno uraditi suprotno.


...Preporuke za upisne kvote i dalje nitko 'ne šljivi'? Na FFZG-u 100 brucoša više, a fali medicinara, strojara, računaraca...


"Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju izrađena je prognoza njihovog položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzete strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini"
, navodi se u objavljenoj publikaciji HZZ-a.


U nastavku donosimo popis studija čije bi kvote trebalo povećati ili smanjiti u većim sveučilišnim gradovima.


Grad Zagreb


Prvi na listi u Publikaciji su grad Zagreb i Zagrebačka županija. Tako su prikupljeni rezultati pokazali da na ovom području nedostaje studenata koji studiraju sestrinstvo (stručni studij), kao i studenata koji studiraju medicinu, matematiku (nastavnički smjer), elektrotehniku i informacijsku tehnologiju, rehabilitaciju, logopediju, računarstvo, strojarstvo, germanistiku (dvopredmetni), farmaciju, fiziku i kemiju (nastavnički), biologiju i kemiju (nastavnički), fiziku i tehniku (nastavnički), fiziku (nastavnički), fiziku i  informatiku (nastavnički), glazbenu pedagogiju – te njihove upisne kvote treba povećati.


...Ništa od posla? Hrvatska pri samom vrhu po nezaposlenosti mladih: Samo par zemalja još gore od naše...


Na suprotnoj strani preporučuje se smanjivanje broja studenata koji upisuju: dizajn, tekstil i modni dizajn, komparativnu književnost, etnologiju i kulturnu antropologiju (dvopredmetni), filozofiju, agroekologija, politologiju, grafička tehnologija; smjer: dizajn grafičkih proizvoda, komunikologija, novinarstvo, tekstilna tehnologija i inženjerstvo; smjer: tekstilna kemija, materijali i ekologija/Industrijski dizajn tekstila i odjeće, hortikulturu, urbano šumarstvo, zaštitu prirode i okoliša, sociologiju (dvopredmetni), kineziologiju, poslovnu ekonomiju, ekonomiju.


Split


Na splitskom području za gradove Kaštela, Makarska, Omiš, Solin, Split i Trogir savjetuje se upisivanje sljedećih sveučilišnih studija: turizam, brodogradnja, elektrotehnika i informacijska tehnologija, računarstvo, arhitektura i urbanizam, geodezija i geoinformatika, medicina, sestrinstvo, fizioterapija, engleski jezik i književnost (dvopredmetni), pedagogija (dvopredmetni), prehrambena tehnologija, brodostrojarstvo, fizika, informatika, matematika; smjer: matematički, računarski, primijenjena matematika, Matematika i informatika; smjer: nastavnički, biologija i kemija, rehabilitacija, logopedija, psihologija.

Kvote treba smanjiti na studijima: management malog poduzeća, management trgovine i turizma, upravni studij, kemijsko inženjerstvo, pomorski menadžment, učiteljski studij, talijanski jezik i književnost (dvopredmetni), rani i predškolski odgoj i obrazovanje.


Zadar


U Zadarskoj županiji broj upisanih i stipendiranih studenata treba se povećati na studijima: strojarstvo (stručni studij), medicina, matematika; smjer: nastavnički, sestrinstvo, farmacija, računarstvo, građevinarstvo, rehabilitacija, logopedija, fizika (nastavnički smjer), kemija (nastavnički smjer), informatika (nastavnički smjer), biologija (nastavnički smjer), glazbena pedagogija, likovna pedagogija (nastavnički smjer), elektrotehnika, strojarstvo, geografija (nastavnički smjer).


Ne preporučuje se upis i stipendiranje studenata na sljedećim studijima: upravni studij i ekonomija (stručni studiji), kultura i turizam, učiteljski studij, ekonomija, pravo, engleski jezik i književnost ili anglistika, njemački jezik ili književnost ili germanistika.


Rijeka


Podaci prikupljeni za Primorsko-goransku županiju pokazuju da obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata su sljedeći: medicina, strojarstvo, proizvodno strojarstvo, strojarske tehnologije, računarstvo, primijenjeno/poslovno računarstvo, elektrotehnika, elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu, elektrotehnika i informacijska tehnologija, rehabilitacija, farmacija, logopedija, fizika i matematika (nastavnički smjer), matematika (nastavnički smjer), matematika i informatika (nastavnički smjer), građevinarstvo, brodogradnja, socijalni rad, socijalna pedagogija, biologija i kemija (nastavnički smjer), geografija; smjer: nastavnički, geografija (dvopredmetni); smjer: nastavnički, geografija i povijest; smjer: nastavnički, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, glazbena pedagogija, glazbena pedagogija (dvopredmetni), Informacijske znanosti; smjer: bibliotekarstvo, informacijske znanosti: knjižničarstvo, kineziologija, nastavnički smjer, geodezija i geoinformatika.


...Jesmo li napokon prestali mlade obrazovati za BURZU? U ovoj županiji, popis 'beskorisnih' zanimanja nikad nije bio KRAĆI...


Treba smanjiti kvote i broj stipendiranih na studijima: upravni studij, poslovna ekonomija; smjerovi: financije i računovodstvo, poduzetništvo, menadžment, marketing, međunarodno poslovanje, poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, pravo i logistika i menadžment u pomorstvu i prometu.


Osijek


Za Osječko-baranjsku županiju broj upisanih i stipendiranih studenata treba povećati na: medicini, strojarstvu, logopediji, rehabilitaciji, socijalnoj pedagogiji, studiju matematike i računarstva ili računarstvo i matematika, računarstvo ili primijenjeno/poslovno računarstvo, dentalnoj medicini, farmaciji, geografiji (nastavnički smjer), studijima geodezije i informatike, veterinarske medicine, matematike i ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.


Treba smanjiti kvote i broj stipendiranih studenta sljedećih studija: računovodstvo ili ekonomija, trgovina ili ekonomija, fizioterapija, upravni studij, javna uprava, bilinogojstvo, smjer ratarstvo, agrarno poduzetništvo, zootehnika, mehanizacija u poljoprivredi, građevinarstvo. Manje treba i studenata prava, poslovne ekonomije, hrvatskog jezika i književnosti (jednopredmetni) ili kroatistike, informatologije ili i Informacijske i komunikacijske znanosti, filozofije i hrvatskog jezika i književnosti, filozofskog-teološkog studija, kulture, medija i menadžmenta, psihologije, učiteljskog studija.


...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


Novi studenti i stipendiranje prema preporukama HZZ-a u svih pet navedenih županija najtraženiji su na studijima medicine, sestrinstva, strojarstva dok su, sudeći po rezultatima posljednjih par godina na crnoj listi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje studenti upravnog studija i poslovne ekonomije. U odnosu na publikaciju od prethodne godine, uočen je rast zanimanja za koja se preporučuje povećanje kvota i stipendiranja studenata. 


izvor: Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja


studentiHZZprpeorukeupisikvotestipendijetražena zanimanja


Prati nas na Instagramu!