Vodič za brucoše

32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti...

MojFaks | Postani student, 20.05.2020.32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti...

Ova školska godina bila je izazov za sve učenike, a naročito maturante. Prebacivanje u online način rada u promjene oko polaganja državne mature, već mjesecima su tema koja se svakodnevno prati.

Kako nam iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) govore, državnu mature ove godine ukupno je prijavilo 32 893 pristupnika, a rok za naknadnu prijavu, odjavu, uplatu i promjenu ispita državne mature završio je 15. svibnja 2020. godine. Po njima, ovi podaci nisu konačni s obzirom na to da će neki učenici biti ocijenjeni negativnom ocjenom na kraju nastavne godine, a neki kandidati neće imati verificirane dokumente. 


...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


Iz NCVVO-a su nam dostavili i tablicu s brojem prijava ispita prema predmetima i razinama za ljetni rok državne mature u školskoj 2019./2020. godini. Iz tablice se vidi da je najpopularniji izborni predmet i dalje Fizika. Broj prijava po završetku naknadnog roka iznosi 7260. Na drugom mjestu među najpopularnijim izbornim predmetima nalazi se Biologija s 4987 prijava. Treće mjesto zauzima Politika i gospodarstvo koju će pisati 4900 kandidata. 


foto:NCVVO


foto:NCVVO

Ovogodišnje održavanje državne mature, značajno je obilježila epidemija izazvana koronavirusom, stoga su u odnosu na prošlu godinu zabilježene promjene u načinu polaganja. 

...Novi preokret: Izborni predmeti na državnoj maturi nisu otpisani! Evo kada će se IPAK PISATI...


Ove se godine Filip Latinovicz ipak nije vratio...


U odnosu na prošlu godinu, ove godine neće se vrednovati sadržaj obveznih predmeta drugog polugodišta 4. razreda. Tako se u esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika A razine neće naći Krležin "Povratak Filipa Latinovicza", pjesništvo Tina Ujevića, kao ni "Stranac" Alberta Camusa.

Matematika A razine ne donosi znatne promjene, dok matematika B razina ostaje u potpunosti ista odnosno bez promjena. Nepromijenjeni ostaju i ispiti iz engleskoga jezika, kao i ostali ispiti iz većine jezika (njemački, talijanski, španjolski itd.). Ostale detaljne promjene možete provjeriti OVDJE.

Dva bloka polaganja predmeta


Još jedna promjena je novi kalendar polaganja ispita državne mature u ljetnome roku koji je donesen u skladu s uputama za provedbu ispita državne mature tijekom pandemije koje je dao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 
Ispiti se polažu u dva bloka (u prvom obvezni predmeti, u drugom izborni predmeti).

Ispit iz Hrvatskog jezika prvi je ne listi i s njim počinje ljetni rok. Test na A razini piše se 8. lipnja, a na B razini 9. lipnja. Esej iz A razine prema objavljenom rasporedu je 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja. Nakon toga slijede veći ispiti. Tako će se Engleski – A razina pisati 18. lipnja, a B razina 19. lipnja. Ispitom iz Matematike završava prvi blok. Viša razina pisat će se 23. lipnja, a osnovna 24. lipnja. Nakon prvog bloka, za maturante je organiziran i drugi blok od 25. lipnja u kojemu će pisati izborne predmete.

Naknadno, 9.svibnja 2020. godine objavljen je Pravilnik o dopunama pravilnika o polaganju državne mature u Narodnim novinama.  U slučaju promjene Kalendara ispiti se mogu prijaviti, promijeniti, odjaviti i uplatiti najkasnije u roku 8 dana od promjene Kalendara ispita. Stoga se ove godine rok naknadne prijave, odjave, promjene i uplate ispita produžio do 15. svibnja 2020. Godine, govore nam iz NCVVO-a. 

Pred maturantima je veliki posao, ali kao i prethodnim generacijama, sve će zasigurno proći u najboljem redu. 

Anja Zulić
foto: MojFaks


maturantiizborni predmetiprijaveodjaveizmjenedrzavnamaturaNCVVOpostanistudentuspisfaksupisinafakultete


Prati nas na Instagramu!