Vodič za brucoše

Završila turizam, a upisala bi studij sestrinstva?! Evo što su ovoj maturantici savjetovale kolegice: 'Budi spremna na diskriminaciju...'

MojFaks | Postani student, 12.06.2020.Završila turizam, a upisala bi studij sestrinstva?! Evo što su ovoj maturantici savjetovale kolegice: 'Budi spremna na diskriminaciju...'

Mnogi maturanti, prije nego što se odluče za određeni studij, znaju ispitati starije kolege kakvo je stanje na terenu.

Na taj potez odlučila se i jedna buduća brucošica sestrinstva, studija koji je i ove godine među najpopularnijima među maturantima. U Facebook grupi "Sveučilište u Zadru", pitala je buduće kolege ima li netko da je upisao sestrinstvo, a da nije završio Medicinsku školu. Kako nam govori Ivona, ona je prošle godine završila Turističku srednju školu, ali smatra da ta škola nije bila najbolji odabir za nju.

"Dakle promašila sam srednju u potpunosti, oduvijek htjela raditi u bolnici i zadnji dan se odlučim maknut Medicinsku i upisati Turističku... Big mistake! I onda pričala sam doktorici o faksu prošle godine kako bi upisala sestrinstvo i žena kaže joj nemoj to upisivati nećeš ni krevet znati napraviti jer nisi išla u Medicinsku. Iskreno me samo zanimalo jel' ima neke prevelike razlike (a vidim da kod pojedinih sestara ima). Ja sam završila turističku prošle godine i nisam znala je l' treba polagati neke predmete koje naravno nisam imala tamo", priča nam Ivona.


...Na doktoratu, a plaćen kao 'bakalar': Docenti i doktori sestrinstva zarađuju kao prvostupnici....


Prema komentarima koje je dobila, starije kolege govore da će trebati malo više truda da neke stvari nauči koje su npr. učenici Medicinskih škola već usvojili, ali da se uz trud sve može. 

"Sve ovisi o tvom trudu i koliko to zapravo želiš. Ja sam završila Medicinsku, ali sam na godini isto tako i s kolegicama koje nisu završile Medicinsku koje su pokazale trud i volju i sa sigurnošću mogu reći da će biti baš zbog navedenih razloga predivne medicinske sestre. Najbitnija je empatija prema pacijentima, a vještine će se lako steći ako se dobro potrudiš, a teoriju naučiš i sve će teći kako triba. I sigurno će se na godini naći kolegice koje su već u procesu rada ili su završile medicinsku koje će ako pokažeš volju sigurno biti tu da ti pomognu. Samo naprid!", bio je jedan od ohrabrujućih komentara. 

...Što će ove godine birati maturanti? Najveći interes za sestrinstvo, Policijsku akademiju i Vojno učilište...


Pojedini su joj rekli i da problem nije kako će položiti ispite već su problem medicinske sestre koje diskriminiraju one koji ne dolaze iz medicinskih škola.
 
"Ako imaš volje položit' ćeš sve ako to stvarno voliš i želiš. Samo moraš biti spremna na diskriminaciju dok dođeš na praksu u bolnicu, prvo pitanje je imaš li Medicinsku i onda krene... Naravno, ima i super sestara koje ne gledaju na to koju srednju imaš, a i to ovisi od bolnice do bolnice", napisala joj je jedna studentica sestrinstva, a jedna buduća kolegica je nadodala da je bitno na takve pojave upozoriti buduće studentice sestrinstva. 

"Kod mene je nažalost bilo osoba koje su odustali tj. 'zamrznuli' struku upravo zbog ovih ružnih komentara koji dolaze od strane sestara u bolnicama za nas koji nemamo Medicinsku. Iskreno mi je žao tih osoba jer bi bile super sestre, drage, empatične i usmjerene ka pacijentu. Ali nismo svi isti i ne doživljavamo svi na isti način takve komentare. Iskreno bih voljela da me netko imao upozoriti na takve stvari bar bih se pripremila i 'na jedno ušlo na drugo izašlo', a ovako sam na 1.godini lagana deprica zbog toga, posli otupiš. U svakom slučaju ne znam zašto je to toliko izraženo na sestrinstvu, ali svakako neka znaju kolegice i nek se pripreme na ono što ih čeka", savjetuje ova studentica.

Mrvicu više truda 


Sve studentice koje su komentirale, suglasne su da je malo više rada potrebno, ali kako jedna studentica govori na kraju se gleda samo trud i snalažljivost. 


"Funkcionira apsolutno jednako kao da si završila Medicinsku školu. Mrvicu više truda treba na prvoj godini, ali nikakav bauk. Što se tiče vještina, ako se dovoljno jako izboriš na praksi, sve ćeš i vidjeti i probati. Kao što su gore naveli, na praksi se znaju doživjeti ružni komentari za nas koji nismo iz Medicinske, ali kasnije na poslu to nitko ne gleda, odnosno gledaju trud i snalažljivost", napisala je ona. 

Zanimljivo je da neempatičnost i rivalstvo postoji na studiju koji te obrazuje za jednu od najhumanijih profesija. No, kako naša sugovornica Ivona govori, ona ostaje pri odluci da upiše studij sestrinstva. "I dalje stojim pri odluci da upišem to što me u životu najviše zanima, tako da komentari ostalih sestara po bolnicama baš i neće utjecati na mene."

A.Z.
foto: Shutterstock By Supamotion


studij sestrinstvastudentidiskriminacijamedicinske sestrepostanistudentupisifaksupisinafakultete


Prati nas na Instagramu!