Vodič za brucoše

KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

MojFaks | Predstavljamo fakultete, 10.11.2016.KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

Fakultet političkih znanosti je najstarija znanstvena institucija s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u Republici Hrvatskoj.

Utemeljen je 23. veljače 1962. godine odlukom Hrvatskog sabora kao visoko učilište u okviru Sveučilišta u Zagrebu, a u studenom iste godine započela je nastava na studiju politologije.

Najstariji fakultet političkih znanosti u Srednjoistočnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi


Fakultet je bio prva akademska institucija te vrste u komunističkoj Istočnoj Europi te je od svog osnivanja djelovao kao znanstvena i visokoškolska institucija u sklopu Sveučilišta, u svemu izjednačena s drugim sveučilišnim sastavnicama. Godine 1971. na Fakultetu je osnovan dvogodišnji paralelni studij novinarstva koji je ubrzo prerastao u puni četverogodišnji sveučilišni studij.


Ulazni dio fakulteta u Lepušićevoj 6...foto: screeshot/Vimeo@Televizija Student

Kao najstariji fakultet političkih znanosti u Srednjoistočnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, koji od 1962. godine izvodi studij politologije, a od 1971. godine studij novinarstva, Fakultet političkih znanosti je akademska institucija čija je zadaća kritički usmjereno stjecanje i prenošenje spoznaja o hrvatskoj državi i politici, društvu, medijima i javnosti, kao i relevantnom  međunarodnom okruženju.

Od akademske godine 2005/06. studiji politologije i novinarstva izvode se po bolonjskom modelu kao preddiplomski i diplomski studiji. Fakultet također ima 11 akreditiranih specijalističkih poslijediplomskih studija politologije, od kojih se jedan dio izvodi u redovitim studijskim ciklusima. Izvodi se i trogodišnji opći doktorski studij politologije koji uključuje sve grane politologije.

U svrhu poboljšanja kvalitete studija, povezivanja teorijskih znanja i praktičnih vještina te poticanja studenata na kreativan angažman na studiju Fakultet je 1996. godine osnovao Radio Student, 2012. godine Televiziju Student te 2014. godine studentske novine Global. Ove medije, uz adekvatnu pomoć akademskih nastavnika i profesionalnih stručnjaka, autonomno oblikuju i vode studenti.

Jedan od studenata koji su obilježili pokretanje Televizije Student (prva generacija studenata koja je imala priliku raditi ondje) jest Goran Latković, mladi, ali uspješni novinar koji gradi karijeru na RTL televiziji.


foto: privatna arhiva

Ključ uspjeha: početi s poslom što prije


Ako vas zanima recept za uspjeh nakon diplome, Goranov je vrlo jednostavan: angažman tijekom studija i posao preko studentskog ugovora – što je prije moguće.

"Obično slušamo da vlada pomama za zanimanjima iz IT sektora pa su tako jedni od najtraženijih kolege s FER-a i Medicine, a ta su zanimanja uglavnom deficitarna. Na burzi je jako puno novinara, pogotovo onih koji su tek diplomirali, na moju veliku žalost. Ja sam dobio stalan posao odmah. Ključ uspjeha je ta da sam počeo raditi u struci preko studentskog ugovora nakon što sam završio treću godinu studija, odnosno preddiplomski studij. To bih danas svakome preporučio", kaže nam.


Studentske novine Global...foto: Facebook@Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

Svoje prve korake započeo je na studentskoj praksi na Novoj TV, nakon toga svoj je reporterski zanat imao prilike brusiti na 24sata TV-u, a svoj je "staž" kao praktikan završio pišući za Dnevnik.hr.

No, kad je "prava" karijera u pitanju, istu je počeo graditi i još uvijek gradi upravo na RTL televiziji.

Nedostatak prakse – boljka ovog studija


Svi znamo da je stručna praksa preduvjet za dobivanje posla, ali i za ovladavanje vještinama koje nas čine stručnjacima u onome za što smo se školovali. Upravo se na ovom polju, kaže, nalazi najveća mana studija s kojom ćete se susresti.

"Najveća mana na novinarstvu je nedostatak praktične nastave. Praksa se može dobiti jedino na smjeru televizija i radio. Ostalo je samoinicijativno. Ono što smatram najvećim propustom što fakultet još uvijek nema svoj web portal gdje se mladi novinari mogu 'brusiti', a ekipa koja se bavi PR-om i društvenim mrežama da promovira taj portal. Mislim da je takvo što puno jeftinije od studentskih novina koje se sada tiskaju", objašnjava Latković.

Onima kojima je menze u sklopu fakulteta prioritet, nepostojanje iste moglo bi biti razočaravajuće. No, postoji rješenje!


foto: privatna arhiva

"Menze nema. Nekada je postojala, to su ona vremena o kojima sam slušao od puno starijih kolega koji su diplomirali na FPZG-u. Kada sam bio brucoš radio je studentski kafić koji je kasnije pretvoren u dio knjižnice. Sada je tamo studentski klub, kava im nije bila loša. Što se hrane tiče, u blizini je pekara upitne kvalitete. Na iksicu smo jeli u SC-u, FER-u i Ekonomiji. To su najbliže menze", kaže Goran.

S druge strane, olakotna je okolnost što se za radne materijale i literaturu nećete bacati u ogroman trošak. "Udžbenici su se uglavnom kopirali. Rijetko tko je kupovao udžbenike, a u knjižnici fakulteta postoji dobar fundus", prisjetio se.

Do diplome već možete zaraditi dovoljno za najam stana i pristojan život


S obzirom da je mnogo njegovih kolega novinara na burzi, osim pitanja kako se uopće zaposliti, zanimalo nas je kolikoj se plaći diplomirani novinar može nadati. Kao i uvijek, odgovor leži u osobnom trudu svakog studenta i angažmanu koji mora pokazati još za vrijeme studija.

"Sve zavisi o tipu medija u kojem se radi. Napominjem, ako se krene raditi na trećoj godini počinje se s najnižom plaćom pa kad dođe diploma već se tu može skromno iznajmiti stan i živjeti", otkriva.

"Brucošijada je bila preloša..."


Goran nije bio oduševljen brucošijadama, ali i inače nije izlazio previše jer je najčešće radio ili nije bio u Zagrebu.

"Moja brucošijada je bila preloša. Kasnije više nisam išao (smijeh), organizirali su kasnije te brucošijade, ali mi nisu bile primamljive. Ekipa s TV Studenta je znala organizirati dobre zabave kad se slavio rođendan. Samo što sam ja ili radio ili bio izvan Zagreba", dodaje.

Odličan savjet za polaganje najtežih kolegija


Svaki studij ima onih nekoliko "kamenčića spoticanja" u obliku zahtjevnih profesora i ispita na kojima mnogi zapnu (da ne napišemo padnu na koljena) ili se barem rasplaču u komunikaciji s njima. Naš sugovornik ni ovdje se nije dao pokolebati – ima rješenje i za ovaj problem.

"Hmm… Što reći, a ne uvrijediti nekog od profesora s kojima danas surađujem kao novinar ili da ne ispadne da je novinarstvo jako lagan faks. Onaj tko uči i tko je uporan neće naići na zloglasno težak predmet. Moj savjet: za predmete koji su na zlu glasu treba sjesti i dobro zapeti da se oni polože preko kolokvija, a onda ostalo na ispitnim rokovima. To je moja formula koja se uvijek pokazala uspješnom", otkriva.

Odlazak u inozemstvo da, ali uglavnom samo ako ćete konobariti


Iako su fluktuacije na "tržištu" dokazanih novinara velike pa nisu neobični transferi od jedne do druge pa natrag do prve ili treće medijske kuće, ako nakon diplome želite u inozemstvo možete se nadati samo dopisničkim pozicijama ili nečemu boljemu ako vam su vam strani jezici kao materinji.


foto: privatna arhiva

Ni naš sugovornik ne zna mnogo slučajeva koji su otišli van zemlje i zaposlili se u struci. Razmjena je pak, tijekom studija, uvijek dobra opcija koju treba iskoristiti.

"Na diplomskom studiju je jako puno kolega odlazilo na razmjene, mislim da je to sada puno više nego u vrijeme kad sam studirao. Što se tiče odlaska u inozemstvo u potrazi za poslom poznam neke kolege koji su otišli studirati van i ostali tamo raditi, nema ih puno, ali sretan sam zbog njih. Rijetke su to sudbine, većina ih nakon diplome ode konobariti u Irsku. To je žalosno i sramota za one koji su do toga doveli", zaključio je.

Iskustvo studiranja na ovom faksu u pet riječi


Zabavno, poučno, dinamično, premalo prakse!

Ivana Petrić
foto: kolaž (gornja fotografija: Goran Latković/privatna arhiva, donja fotografija: Facebook@Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, autor: Emil Čančar)

>>>KAKO SE STUDIRA NA OSTALIM FAKULTETIMA PROVJERI OVDJE<<<


iskustvo studiranjaGoran LatkovićFakultet političkih znanosti u Zagrebu


Prati nas na Instagramu!