Vodič za brucoše

KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

MojFaks | Predstavljamo fakultete, 22.09.2016.KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu najstariji je i najveći od srodnih fakulteta u Hrvatskoj. Prvi je fakultet u Hrvatskoj koji je primijenio Bolonjski proces, već akademske godine 2003./2004. Prostorije Fakulteta nalaze se u Zagrebu, na adresi Ivana Lučića 5.

Od organizacije prve nastave 1919. godine u sklopu Kraljevske visoke tehničke škole, studiji strojarstva i brodogradnje, a od 1995. i studij zrakoplovstva, svojim su sadržajem bili suvremeni zahvaljujući uspješnoj sintezi općih i stručnih temeljnih znanja sa stručnim znanjima na peterim područjima: konstrukcije, materijala, energetike, proizvodnje i organizacije.

Fakultet strojarstva i brodogradnje nositelj je suvremenih studijskih programa iz područja tehničkih znanosti za obrazovanje stručnjaka u svim industrijskim granama.

Na Fakultetu se izvode tri sveučilišna preddiplomska i diplomska studija: strojarstva, brodogradnje i zrakoplovnog inženjerstva. Područja stručnog i potencijalno znanstvenog rada po završetku studija mogu biti projektiranje, konstruiranje i proizvodnja, vođenje procesa, eksploatacija i održavanje proizvodnih sustava te organizacija rada u njima, i to u svim industrijskim granama: od rudarstva i poljoprivrede preko metalne, kemijske i procesne industrije do energetike te brodograđevne i zrakoplovne tehnike.


...Jedini u Hrvatskoj: Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje nastao prvi bicikl na vodik...


Svoj fakultet, na kojem je studirala, doktorirala i na kojem trenutno radi na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju, predstavlja nam mlada znanstvenica Ankica Đukić, široj javnosti poznata po biciklu na vodik koji je osmislila, a studentima kao predavačica jednog od omiljenih izbornih kolegija “Vodik i gorivni članci”.


Naša sugovornica, docentica Ankica Đukić. Foto: privatna arhiva

BOGATSTVO RAZLIČITIH SMJEROVA I USMJERENJA – PREDNOST UPISIVANJA OVOG FAKULTETA


Na studiju strojarstva obrazuju se stručnjaci za rad na razvoju, konstruiranju, gradnji, uporabi i održavanju postrojenja, strojeva, alata, uređaja i ostale opreme te projektiranju toplinskih, energetskih i proizvodnih procesa, materijalike, automatizacije, robotizacije, vođenja procesa, osiguranja kvalitete, mjerenja te unapređenja proizvodnje i organizacije rada.

Ovako široko područje obrazovanja i mogućnost prilagođavanja studija željama i ambicijama studenata osigurano je, uz temeljno obrazovanje struke, kroz devet smjerova, 19 usmjerenja i nizom izbornih kolegija.

Ovo je, kao veliku prednost fakulteta, istaknula i naša sugovornica, docentica Ankica Đukić: “Prednost upisivanja FSB-a je super odluka prvenstveno zbog bogatstva velikog broja različitih smjerova i usmjerenja. Osnovi smjerovi su strojarstvo, brodogradnja i zrakoplovstvo, a onda se kasnije odlučujemo za usmjerenja ovisno o osobnim željama. FSB definititvno pokriva široku lepezu različitih vrlo zanimljivih područja unutar kojih onda svatko može izraziti sebe ovisno o interesu.”

Mane joj je, doduše, bilo mnogo teže izdvojiti!

Meni kao FSB-ovki je naravno teško govoriti o manama jer ih po meni nema, ali evo možda bi se kao 'mana' mogla istaknuti zahtjevnost. Potrebno je dosta odricanja i uloženog vremena da bi se postigao određeni uspjeh (ako to uopće možemo nazvati manom)”, objašnjava Đukić.


Ovaj ćete prizor često gledati, ako ste upisali FSB...foto: privatna arhiva

POMAGALA I OPREMU OSIGURAVA FAKULTET


Zanimalo nas je i to treba li studentima nešto od dodatne opreme kako bi mogli sudjelovati u nastavi i izvršavati svoje obaveze. Ono što nam je rekla, dodatno nas je uvjerilo da je upisivanje ovog fakulteta odlična odluka.

"Studenti zapravo ne moraju plaćati ništa za praćenje redovitog programa jer sva pomagala i opremu osiguravaju kolegiji, odnosno laboratoriji u kojima se izvode predavanja i vježbe, a udžbenici se uglavnom mogu posuditi u knjižnici”, kaže naša sugovornica.

Osim što novce nećete trošiti na opremu koja vam je potrebna za praćenje nastave (ovdje naravno ne mislimo na bilježnice, laptope, tablete I sl.), nećete se morati zaduživati među prijateljima ni što se hrane tiče jer u sklopu FSB-a postoji i studentska menza u kojoj možete jesti.

Ako je vjerovati našoj sugovornici – hrana je odlična i možete fino klopati svaki dan.


Menza na fakultetu, doduše prazna, ali svejedno obećava...foto: privatna arhiva

NA FSB-U NIKAD NISI SAM – BOGAT DRUŠTVENI ŽIVOT


Društveni život FSB-a je vrlo bogat i dinamičan”, kaže Ankica. FSB organizira brucošijadu, terensku nastavu od nekoliko dana u Hrvatskoj i inozemstvu, Dane fakulteta u sklopu kojih se nagrađuju najbolji studenti, sportska natjecanja (npr. FSB veslački kup koji se održava od 1993. godine, karting, rafting, jedrenje u sklopu kojeg se 'Plovi za čisti Jadran' od 2003. godine ), a postoji i veliki broj studentskih udruga različitih usmjerenja gdje studenti izrađuju svoje sustave s kojima se može sudjelovati i na međunarodnim natjecanjima.

Svakako treba spomenuti i Pivski kup FSB-a čija tradicija seže u daleku 1951. godinu. Također se na FSB-u održavaju i dani inovacija i veliki broj drugih druženja i tuluma povodom ostvarenja različitih uspjeha.

Studentski fakultetski život dopunjuje devet vrlo aktivnih i uspješnih udruga koje svojim aktivnostima i projektima okupljaju studente Fakulteta, ali i izvan njega:

* Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta

* Hrvatsko udruženje studenata brodogradnje

* Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva

* Udruga studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta

* Udruga mehatroničara

* Fakultetska organizacija studenata

* Udruga inovatora FSB-a

* Studentska udruga I3

Sportska udruga studenata FSB OMEGA...

...pa vi birajte prema vlastitim afinitetima!

Udruge također omogućuju studentima sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima: Formula student, brodocikl utrke, "Air Cargo Challange" i dr.


Najbolji kutak za druženje i razmjenu iskustava...foto: privatna arhiva

POPULARNI I NEPOPULARNI KOLEGIJI


Ovo je pitanje koje zanima svakog studenta pa ćemo se, kako bismo odlučili koje izborne kolegije slušati, često obratiti starijim kolegama koji će nam, na temelju svog osobnog iskustva preporučiti neke zahtjevne ili manje zahtjevne. No, treba imati na umu da se radi o subjektivnoj procjeni i da će vama nešto što je drugima teško, možda biti mačji kašalj.


Svoj studentski status kao i kolegije koje ste prijavili - bili vam dragi ili ne- provjeravat ćete na studomatima...foto: privatna arhiva

Koliko se neki kolegij doživljava kao težak mislim da ovisi o samome studentu koji o njemu priča: onaj koji prođe reći će da je lako, a onaj koji ne prođe reći će da je teško”, kaže Đukić. “Znam da je možda malo općenito, ali to je po meni generalno zapravo tako.

Kolegij koji drži docentica Đukić popularan je među studentima, iako možda nije jedan od onih koje bismo svrstali među lakše. “Možda nije lagan, ali svakako popularan je izborni kolegij je 'Vodik i gorivni članci'”, kaže.


Ova predavaonica neće zadugo biti prazna...foto: privatna arhiva

PROSJEČNA PLAĆA NAKON ZAPOŠLJAVANJA


Statistika najčešće ne odražava pravo stanje stvari stoga je se ne treba držati “kao pijan plota”. Svi znamo da u statističkim proračunima "jedni jedu meso, drugi zelje, a svi zajedno jedemo sarmu".

Kad je zarada koju možete očekivati nakon diplome na ovom faksu u pitanju, Đukić kaže da je prosjek oko 7 tisuća kuna. “Radi se o mojoj slobodnoj procjeni i ovdje ne računam pripravnički staž kada je plaća nešto niža”, dodaje.

Ova će svota naravno biti veća ovisno o vašem znanju i umijeću, interesu za posao koji radite, volji za usavršavanjem, ali i odlaskom u inozemstvo, sudjelovanjem na projektima i sl.

Kad smo već kod odlaska u inozemstvo, zanimalo nas je kako kotiraju diplomci s FSB-a u “bijelome svijetu”. “Veliki broj studenata FSB-a još tijekom studija odlazi u inozemstvo u sklopu industrijske prakse, izrade završnih i diplomskih radova, ili na jedan (zimski ili ljetni) semestar”, kaže Ankica. “Neki od njih tamo onda i ostanu do završetka studija i odmah nastave raditi. Naravno, nije nužno otići odraditi jedan dio studija u inozemstvo da bi se tamo dobio posao jer smo uvijek vrlo traženi van granica zemlje”, dodaje.

Bez obzira jeste li odradili praksu u inozemstvu ili ne, šanse su velike da ćete se moći zaposliti u inozemstvu, ako to želite.


ISKUSTVO STUDIRANJA U 5 RIJEČI


Atraktivno! Zanimljivo! Dinamično! Inspirativno! Moćno!

Svim studentima (a posebno brucošima) ovog fakulteta čestitamo na dobroj odluci i želimo im sreću u studiranju.

L.B./foto: privatna arhiva


svezafaksbrucoši2016FSBFakultet strojarstva i brodogradnjeAnkica Đukić


Prati nas na Instagramu!