Vodič za brucoše

KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Umjetničku akademiju u Osijeku

MojFaks | Predstavljamo fakultete, 03.11.2016.KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Umjetničku akademiju u Osijeku

Prvu generaciju studenata Umjetnička akademija u Osijeku upisuje akademske 2004./2005. godine. Locirana je u nekoliko zgrada u sklopu osječkog Sveučilišnog kampusa, gdje djeluje od 2005. godine.

Svojim je dosadašnjim radom razvila prepoznatljivost i približila umjetnička područja kako studentima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, tako i ostalim studentima koji su kroz različite projekte i radionice sudjelovali u radu Akademije, ali i širem građanstvu.

Osječku Umjetničku akademiju danas čine četiri Odsjeka: Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za likovnu umjetnost, Odsjek za kazališnu umjetnost i Odsjek za primijenjenu umjetnost. Studiji se organiziraju kako za redovite tako i za izvanredne studente, bilo na teret Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, bilo po osobnim potrebama, kako za hrvatske državljane, tako i za strane studente. Nastava se odvija kroz predavanja, mentorske poduke, seminare, vježbe i različite oblike terenske nastave.


foto: uaos.unios.hr

Polaznici preddiplomskih i diplomskih studija tijekom školovanja stječu teorijska, pedagoška i praktična znanja i vještine, pri čemu individualan pristup studentima omogućava polaznicima razviti vlastiti umjetnički izričaj, čime su poticani na cjeloživotno obrazovanje, a u skladu s njihovim osobnim senzibilitetom. Na Akademiji trenutno studira 246 studenata, upisanih na preddiplomske i diplomske studije.

Kako bi nam približila iskustvo studiranja na ovom fakultetu, upitali smo Doris Pinčić Rogoznicu, našu mladu, ali već etabliranu glumicu i voditeljicu, da se prisjeti svojih studentskih dana na ovom fakultetu.

Doris Pinčić Rogoznicu zasigurno prepoznajete kao lice s tv-ekrana. Ova mlada glumica obilježila je domaće serije Vatre ivanjske, Horvatovi i Larin izbor, mogli ste je vidjeti i u ulozi voditeljice u emisijama Tri, dva, jedan – kuhaj! i Zvjezdice, a njen glas možete čuti na Narodnom radiju.

Tko je to nama danas bio odlicno drustvo? Sad ga jos vise volimo 😊😊 #zoransprajc #narodniradio #najboljadomaćaglazba

Fotografiju objavljuje Doris Pinčić Rogoznica (@dorispincicrogoznica_doda)Prije karijere, bio je ipak fakultet. Evo što nam je rekla o iskustvu studiranja glume i lutkarstva na osječkoj Umjetničkoj akademiji.

Mladi studij koji se razvija sa vlastitim studentima


Za razliku od zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti koja je  najstarije hrvatsko visoko učilište koje se bavi dramskom pedagogijom, osječka "sestra" Akademija djeluje "tek" nešto više od desetljeća. Iako će neki možda pomisliti da je dugovječnost određenog studija istovremeno i njegova prednost, Doris i u "mladim" studijskim programima vidi ono pozitivno.

"Umjetnička akademija u Osijeku je mladi studij i razvija se zajedno s nama. To donosi određene mane, ali i puno prednosti. U želji da se dokaže organiziraju se brojne radionice, seminari i slično koje su kasnije u poslu jako korisne", kaže Pinčić Rogoznica.

Što se mana studija tiče, ne vidi ih na organizacijskoj razini već u kontekstu osobne predanosti onome što studiramo.

"Mane su u tome što (ne mogu govoriti o drugim odjelima) kad studiraš glumu i lutkarstvo moraš zaboraviti na privatni život, to si ti onda sto posto unutra ili drugačije ne ide. To je istovremeno i vrlina", dodaje uz smiješak.S obzirom na njenu zadivnu karijeru, posebice u odnosu na njene godine kojih nije sakupila mnogo (Doris je naime '88. godište), ovo je ujedno možda i najbolji savjet koji možete dobiti ukoliko ste se odlučili na ovaj studij: dajte sve od sebe i rezultati će zasigurno doći.

Troškovi su uglavnom - vremenski


U skladu s ovime su i troškovi koji vas na studiju glume i lutkarstva očekuju. Ako ste očekivali isključivo ulagati u kopiranje skripti i knjiga, razočarat ćete se kad čujete da je glavni kapital koji ćete morati uložiti – vaše vrijeme!

"Uglavnom smo bili svi organizirani među sobom i nastojali smo si umanjiti troškove, ali nekad se moraju kopirati skripte i slično. Mora se uložiti u opremu za scenski pokret, a materijali za lutke dobiju se na Akademiji. Najviše se tražilo – naše vrijeme", prisjetila se Doris.

Restoran Campus razveselit će i najkritičnije sladokusce


Iako Akademija nema pripadajuću menzu, u sklopu osječkog Studentskog centra naći ćete odličan restoran "Campus". Osim njega na raspolaganju su vam i restorani "Istarska" i "Gaudeamus", ali i slastičarnica "Apsolvent".


Restoran Campus...foto: stucos.unios.hr


Slastičarnica Apsolvent...foto: stucos.unios.hr

Sasvim je jasno da u Osijeku nećete biti gladni!

Hollywood je daleko – karijeru razvijaj ovdje


Iako su umjetničke akademije često na meti kritičara koji upozoravaju na prevelike upisne kvote, a premalenu kulturnu scenu na kojoj bi mogli djelovati, ali i interes za kulturu u Hrvata, činjenica je da se gluma u Hrvatskoj može studirati u gotovo svim većim gradovima: Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Osim što ovo znači da interesa među srednjoškolcima ima, također znači da ćete se morati izboriti za svaki angažman nakon diplome. Jednako je tako i sa potencijalnom mjesečnom zaradom.

"Jako, jako varira ovisno o tome za koju granu se odlučite", kaže Doris. "Najzanimljivije i najnesigurnije je biti slobodni umjetnik. Na taj način nekad se može zaraditi i par desetaka tisuća kuna mjesečno, a nekad 0. Radom u kazalištu (ovisno je li lutkarsko ili neko drugo) od 4 tisuće na dalje", odgovara nam na naše pitanje o plaći kojoj se student glume može nadati u budućnosti.


foto: uaos.unios.hr

Doris kaže da je malo kolega koji u potrazi "trbuhom za kruhom" odlaze u inozemstvo već uglavnom karijeru pokušavaju ostvariti na domaćim "daskama koje život znače" ili malim ekranima.

"Hollywood je daleko", dodaje naša sugovornica.

Festivala i događanja ne nedostaje


Na ovom je fakultetu uvijek živo. Ono što će vam odmah "upasti u oko" jest velik broj festivala koje ova institucija organizira. Od  međunarodnog susreta kazališnih akademija na "Dionizijevom festivalu", međunarodne revija lutkarstva "LUTKOKAZ", međunarodne studentske kiparske kolonije "Jarčevac", glazbene božićne svečanosti u obliku festivala "GLAZ-B-OS" pa do međunarodnog natjecanja mladih pjevača "Lav Mirski", Umjetnička akademija u Osijeku osim toga sudjeluje i na "Festivalu znanosti", "Osječkom ljetu kulture" i "Osječkom ljetu mladih" s bogatim programima, u kojima sudjeluju studenti sva tri Odsjeka Umjetničke akademije u Osijeku.

Kao da sve to nije dovoljno, svakog listopada obilježavaju se "Dani Umjetničke akademije u Osijeku", a ne nedostaje niti studentskih neformalnih druženja. Što se brucošijada i tulumarenja tiče, tu su studenti u potpunosti prepušteni samima sebi.

"Uglavnom smo sve takve aktivnosti organizirali mi sami što je bilo najbolje, nitko nam nije nametao gdje ćemo i kad. Osim bukiranog rasporeda", šali se Doris.

Svaki kolegij može biti lagan i težak


Što se zahtjevnosti tiče i ovdje vrijedi ona stara da će vam biti toliko lakše koliko ste zaljubljeni u svoj studij. Stoga ne čudi što Doris nijedan profesor ni kolegij nisu predstavljali problem.

"Ovo je specifičan studij na kojem ti svaki kolegij može biti težak ili lagan, ovisno o tvojoj predanosti, o profesoru, kolegama... o sto faktora doslovno...", kaže nam.


Ovako to izgleda "na kraju balade" - promocija! foto: uaos.unios.hr

Zbog toga je najbolje u studentski život krenuti otvorenog uma i prepustiti se stvaranju vlastitih dojmova o profesorima, studijskom programu, laganim i zahtjevnim kolegijima.

Iskustvo studiranja na ovom faksu u pet riječi


Uzbudljivo, životno iskustvo, opet bih.


Ivana Petrić
foto: kolaž/prva fotografija: Zdenko Pušić@Facebook/Umjetnička akademija u Osijeku, druga fotografija: Facebook@Umjetnička akademija u Osijeku, treća fotografija: Instagram@Doris Pinčić Rogoznica

>>>KAKO SE STUDIRA NA OSTALIM FAKULTETIMA PROVJERI OVDJE<<<


Umjetnička akademija u OsijekuSveučilište J. J. Strossmayerastudij glume i lutkarstvaDoris Pinčić


Prati nas na Instagramu!