Vodič za brucoše

Pregled vijesti sa tagom HKO

Pobjeda za 45 tisuća studenata: Od danas diplome stručnih vrijede jednako kao i diplome sveučilišnih studija

Objavljeno 04.01.2018.

Danas je u Vladi usvojen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te ga poslala u saborsku proceduru. Sada će diplome stručnih studija biti isto vrijedne kao diplome studenata sa sveučilišnih studija.

Inicijativa studenata stručnih studija: Žele pravo na jednakost u obrazovanju pa pokrenuli peticiju

Objavljeno 05.04.2017.

Peticije koje pokreću studenti sve su češće pa je sada nakon peticije Marka Leskovara koji je pozvao kolege da podrže pravo rada izvanrednih studenata preko student servisa, uslijedila je nova peticija i to studenata stručnih studija.

Održan okrugli stol na temu izmjena HKO-a: Kako će se riješiti status stručnih studija?

Objavljeno 27.03.2017.

E-savjetovanje u vezi izmjena Zakona o HKO-u još uvijek traje, a vrlo je neizvjesno koji će ishod uslijediti. U petak je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u, ali nažalost bez konkretnih prijedloga.

Studenti stručnih studija protiv prijedloga HSZ-a: 'Svatko treba naći mjesto na tržištu rada'

Objavljeno 22.03.2017.

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru već je neko vrijeme razlog prepirke između Rektorskog zbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog studentskog zbora i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH. Dok HSZ podržava alternativni prijedlog izmjena iz Ministarstva, studenti stručnih studija njime nisu zadovoljni.

Diploma s Algebre i FER-a nije jednaka: Stiže rješenje problema statusa stručnih studija

Objavljeno 20.03.2017.

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) već neko vrijeme je 'trn u oku' rektora Damira Borasa koji ga je htio mijenjati na Ustavnom sudu, ali zaključak je jedan: dio HKO-a se mora mijenjati.

Što se mijenja za stručne i sveučilišne studije? Izmjene HKO-a neće ići na ruku privatnim željama

Objavljeno 03.01.2017.

Ocjenom Ustavnog suda, donesena je presuda da se jedna sporna točka u Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) treba mijenjati, a radi se o upisu specijalističkih poslijediplomskih studija.

Do kraja tjedna nova radna verzija izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Objavljeno 29.12.2016.

Nakon što je Ustavni sud ocijenio da postoji sporna točka u Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), jučer je u Ministarstvu obrazovanja održana sjednica Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama HKO-a koje je trebalo raspravljati o mijenjaju te 'nelogičnosti'.

Ustavni sud slaže se s Borasom: Zakon o HKO-u mora na doradu

Objavljeno 27.04.2016.

Student stručnog studija, tvrde ustavni suci, mora završiti razlikovni program da bi u kvalifikacijama bio izjednačen sa studentom sveučilišnog studija.

Bolonja ozbiljno posrće: nepotrebno znanje ne priprema nas za posao

Objavljeno 21.12.2015.

Ako već nije propao, Bolonjski proces ozbiljno posrće u provedbi obrazovnog sustava. Tako prvostupnike s tri godine završenog fakulteta ne treba gotovo nitko na hrvatskom tržištu rada i ta im kvalifikacija ne daje prednost pri zapošljavanju u odnosu na one koji su završili samo srednju školu.Prati nas na Instagramu!