Vodič za brucoše

Pregled vijesti sa tagom kolegij

FPZG izdao priopćenje: 'Prilično smo iznenađeni plasiranjem netočnih i neprovjerenih informacija o 'ukidanju' kolegija'

Objavljeno 11.07.2019.

Ovih dana u javnosti se digla prašina kada je Fakultet političkih znanosti najavio ponovno 'ukidanje' kolegija Istraživačkog novinarstva. Kolegij, koji se inače izvodio na trećoj godini Novinarstva, neće se izvoditi u akademskoj godini 2019./2020., a dekan FPZG-a Zoran Kurelić u priopćenju za medije objasnio je i zašto.

Učit će o Malom čarobnjaku kroz zakone: Studenti ovog pravnog fakulteta imat će kolegij o Harryju Potteru

Objavljeno 29.10.2018.

Obožavatelji magičnog svijeta Harryja Pottera već odavno znaju sve o Malom čarobnjaku, ali sigurno im nije palo napamet da se o tome može učiti i na fakultetu. I to ni više ni manje nego na pravu!

Donose ECTS-e, a niste ni znali da postoje: 6 izbornih kolegija zbog kojih ćete zaboraviti da ste na faksu

Objavljeno 11.06.2018.

Izborni kolegiji su tu da nam olakšaju studiranje te nam ponude ono što nam obavezni kolegiji ne nude, a to je, logično - izbor. Te kolegije studenti upisuju jer ih zaista i zanimaju te žele naučiti nešto novo. Dobra stvar je to da izborni kolegij uopće ne mora biti vezan za predmet studiranja studenta pa se na njemu može i malo opustiti od svakodnevnog gradiva iz istog područja. No, znate li da se u Hrvatskoj na fakultetima mogu upisati skroz neobični kolegiji?

A misliš da je tvoj indeks nakrcan! Ova bakica ima 91 godinu i 'odslušanih' 200 različitih kolegija

Objavljeno 24.05.2018.

Svaki student zna da mu je draže imati manji broj kolegija kroz semestar nego veći jer tako lakše stigne izvršavati svoje obaveze, ali s ovim stavom se sigurno ne bi složila jedna bakica. Izora Jones iz Teksasa ima 91 godinu, još uvijek studira, a u svojoj studentskoj 'karijeri' odslušala je čak 200 različitih kolegija.

Kolegij nakon kojeg otvarate pivovaru - čak i ako niste planirali: Na predavanjima o craft pivu uvijek se traži mjesto više

Objavljeno 18.05.2018.

Industrijske pive još uvijek su u 'modi', ali 'craft' pivarska scena mogla bi zasjesti na tron najtraženijih piva. U Hrvatskoj je craft scena poprilično bogata s obzirom na veličinu naše države, a čini se da će uskoro ovakav način proizvodnje piva ući i u studijske programe na fakultetima. Oni brži već su to odradili!

Treba li nam znojenje u dvoranama? Studenti iskreno poručili što misle o tjelesnom na faksu

Objavljeno 11.04.2018.

Tjelesni je jedan od onih predmeta: ili ga voliš ili ga ne podnosiš - nema tu zlatne sredine. Premda nam se mišljenje o tjelesnom može promijeniti pa nam se više sviđa na fakultetu nego u srednjoj školi, čini se da studenti ipak ne gaje simpatije prema kolegiju koji promiče fizičku aktivnost kao preduvjet zdravog života.

Ono kad ispit odgađaš 7 godina: Studenti otkrili koji je NAJTEŽI KOLEGIJ na njihovom fakultetu

Objavljeno 26.01.2018.

Na svakom fakultetu postoji taj jedan najteži kolegij i ispit od kojega strepe mnogi. Zbog toga ga, ako je moguće, studenti ostavljaju za kraj, a neki čak 'vuku' godinama. Štoviše, najteži kolegij na fakultetu može doprinijeti nastanku 'vječnih studenata'.

Robot bez problema prošao kolegij na fakultetu i imao prezentaciju sa studentom

Objavljeno 28.12.2017.

Čini se da je zaista tanka linija između čovjeka i 'stroja' baš kao u seriji 'Westworld' ili u filmu 'Ex Machina'. Naime, robot imena Bina48, prošao je kolegij na fakultetu s odličnim uspjehom, a koliko je tehnologija napredovala pokazuje i to što je za kraj održao i zajedničku prezentaciju s pravim studentom.

PRENOSITE KOLEGIJ u višu godinu? Istražili smo zašto morate pažljivo brojati koliko ćete puta izaći na ispit

Objavljeno 13.12.2017.

Rijetko koji student nikada nije prenio ispit nekog kolegija iz jedne godine u drugu, ali mnogi nisu informirani o tome što nakon toga slijedi. Naime, većina studenata nije informirana da će vjerojatno osim plaćanja ECTS bodova za preneseni kolegij morati nastaviti s polaganjem ispita od broja izlazaka gdje su stali i da se oni ne broje otpočetka.

Nisu samo za 'teganje' i smijanje: Kolegiji o memovima uskoro na poznatom fakultetu

Objavljeno 02.11.2017.

Čini li se i vama da se komunikacija na društvenim mrežama pretvorila u označavanje osoba pod smiješnim sličicama? Teško je odoljeti kad naiđemo na nešto komično što nas podsjeti na kolegu, prijatelja ili člana obitelji, no čini se da se u memovima krije još mnogo toga...Prati nas na Instagramu!