Vodič za brucoše

Pregled vijesti sa tagom odljev mozgova

6 mjeseci nakon odlaska u Njemačku otkrio: 'Evo što me, odmah nakon diplome, otjeralo iz moje zemlje...'

Objavljeno 11.01.2022.

Razlozi odlaska iz države nisu više samo financijske prirode, nego i 'vrijednosti' koje vrijede u regiji: korupcija, namještanje poslova, politička linija kojoj pripadaš ili ne, tko ti je obitelj i tko su ti prijatelji.

[VIDEO]  Mladi liječnik rasplakao regiju: Nakon diplome otišao u Njemačku – o svemu snimio emotivni dokumentarac

Objavljeno 03.11.2021.

Još jedan mladi liječnik odlučio je potražiti sreću vani, ali je u svom dokumentarcu zabilježio i ono o čemu ne čitamo u medijima: suze majke i oca koji pozdravljaju sina, pisma preporuke najdražih profesora i suze mladog doktora jer napušta sve što voli.

'Nije sve u novcu, evo glavni razlog zašto smo vani i ne vraćamo se', istraživanje pokazalo da više od 80 posto mladih želi ostati u Njemačkoj

Objavljeno 16.08.2021.

Novo istraživanje dokazalo kako mladima nije stalo do nacionalnog identiteta, jezika, a ni povratka! Mladi ljudi ne odlaze samo zbog novca, a evo još nekih pokazatelja života današnjih gastarbajtera

U borbi protiv 'odljeva mozgova': mađarska vlada plaća mladima da se vrate

Objavljeno 09.07.2015.

Mađarska vlada pokrenula je kampanju koja potiče mlade ljude da se vrate u svoju domovinu. Svakog mjeseca nudi im 100 000 forinti (oko 320 eura) ako se vrate u Mađarsku.

Ministar Mornar poručio: 'Neka studenti koji nakon faksa odu van vrate novac!'

Objavljeno 28.11.2014.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostovao je u četvrtak navečer u emisiji Pressing N1 televizije kod Dubravka Merlića.

'Idemo u Švedsku': Odljev mozgova u Hrvatskoj najgori u regiji

Objavljeno 22.04.2014.

U ovom trenutku 75-85 posto mladih želi napustiti Hrvatsku, a najčešća odredišta su Kanada, SAD, Australija, Njemačka, Austrija i Švedska

Bolonja nema smisla u postkomunističkim zemljama?

Objavljeno 06.04.2011.

Cura koja živi u Rusiji napisala je tekst za International Higher Education u kojem obrazlaže kako je Bolonjska reforma u postkomunističkim zemljama totalno promašena stvar. Na faksevima je još uvijek previše korupcije i premalo inicijative da bi stvar imala smisla.