Vodič za brucoše

Pregled vijesti sa tagom plagijat

Stop prepisivanju: Od iduće akademske godine svi domaći fakulteti imat će 'lovca na plagijate'

Objavljeno 18.02.2019.

Plagiranje i plagijati došli su u žižu javnosti nakon što je prije par godina, tadašnji ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, optužen za plagiranje doktorske disertacije. Tada smo se raspitali kakvo je stanje na fakultetima što se plagiranja tiče te provjeravaju li ste studentski radovi kada je riječ o autentičnosti teksta. Samo su neka visoka učilišta imala 'lovca na plagijate', odnosno, softver koji prepoznaje plagijat. No, od sljedeće akademske godine bi se stvari trebale promijeniti.

Plagirani plagijat? Da, toga ima samo kod nas: Profesor splitskog fakulteta optužen za prepisivanje diplomskog

Objavljeno 08.08.2018.

Prepisivanje akademskih radova nije u skladu s etičnim kodeksima visokih učilišta u Hrvatskoj, a i dalje se kod nas tu i tamo otkrije da je netko prepisao svoj završni, diplomski ili doktorski rad. O plagiranom doktoratu bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića pričalo se dok dotični nije smijenjen. Sada se otkrilo da ima plagijata i među akademskim radovima profesora.

Nema ga u evidenciji diplomiranih studenata: Zaposlio se s lažnom diplomom Prometnog fakulteta

Objavljeno 24.05.2017.

Izgleda da u Hrvatskoj nema kraja plagijatima. Viši referent za udruge Karlovačke županije na tom je radnom mjestu godinama radio s lažnom diplomom Fakulteta prometnih znanosti.

Uskoro na našim sveučilištima: Objavljena nova verzija softvera za otkrivanje plagijata

Objavljeno 15.05.2017.

U posljednjih godinu dana pitanje plagiranja često se poteže u javnosti, a sve je počelo s optužbama na račun aktualnog ministra znanosti i obrazovanja, Pave Barišića, za plagiranje doktorskog rada. Srce plagijatima želi stati na kraj pa su objavili novu inačicu analize softvera za otkrivanje neetičnog ponašanja u akademskoj i znanstvenoj zajednici.

'Lovac na plagijate' postoji na dva hrvatska sveučilišta, ali ono najveće nije jedno od njih

Objavljeno 26.01.2017.

Vjerovali ili ne, u 21. stoljeću u Hrvatskoj samo dva sveučilišta imaju tzv. 'lovca na plagijate'. Radi se o softwareu koji se u svijetu koristi još od 1997. te detektira podudarnost studentskih radova s već objavljenim tekstovima.

Josip Skeja: 'Sramota je da postoje studenti s jačim indeksom od ministra znanosti'

Objavljeno 17.01.2017.

Za studenta Josipa Skeju vjerojatno ste čuli: ovaj mladi zoolog otkrio je novi vrstu skakavca zbog čega ga od milja zovu 'skakavcolog'. Dobitnik je i brojnih nagrada, a još nije ni diplomirao.

Ne kažnjava se, a trebalo bi: Kako izbjeći plagiranje i napisati rad kojim ćete se ponositi

Objavljeno 13.10.2016.

Kada je riječ o nekorektnom ponašanju među studentima, plagiranje tuđih djela zauzima istaknuto mjesto iako je postalo dijelom standardne procedure pisanja radova. Unatoč tome, valja sve upoznati s tim koliko je plagiranje štetno i kako ga je najlakše izbjeći.

Znanstvena nečestitost u radovima - ovo trebate znati o plagijatu!

Objavljeno 02.03.2015.

Plagijate nalazimo posvuda, od znanstvenih do novinarskih tekstova, a većina studenata ni ne zna što on sve obuhvaća.

Odzvonilo prepisivanju: aktiviran softver za provjeru seminarskih i diplomskih radova!

Objavljeno 24.09.2014.

Prepisivanje seminarskih, diplomskih i doktorskih radova koje je, kako su pogazali brojni primjeri, neka vrsta nezanemarivog problema koji narušava vjerodostojnost hrvatskog visokog školstva, na riječkom Sveučilištu trebalo bi postati stvar prošlosti.


Prati nas na Instagramu!