Mojfaks.hr u Vijesti

13 karakteristika natprosječno inteligentnih osoba

Kako možeš odgonetnuti je li netko inteligentna osoba? Čak i bez kratkog blic IQ testa možeš se pouzdati u nekoliko znakova koji će ti otkriti koliko je otprilike osoba inteligentna.

30. studenog 2015 12:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Business Insider je pročačkao po Internetu i kroz brojna znanstvena istraživanja koja se bave inteligencijom i IQ-om, a rezultat je popis znakova i karakteristika koje otkrivaju da je osoba natprosječno inteligentna. Prepoznaješ li se u njima?

Svirate neki instrument



Istraživanja pokazuju da su osobe koje su učile svirati neki instrument inteligentnije. Brojne studije pokazuju da se IQ djece koja su učila svirati povećao za nekoliko bodova, za razliku od IQ-a djece koja su istovremeno pohađala satove glume ili neku drugu aktivnost. Ukratko, glazbena poduka može ti pomoći da dodatno razviješ svoje mentalne potencijale.

Najstarije ste dijete u obitelji


Najstarija djeca najčešće su najpametnija, ali ne zahvaljujući genetici već psihološkog utjecaja odnosa između roditelja i potomaka zbog kojeg prvorođenci teže uspjehu i u prosjeku su ambiciozniji.

Mršavi ste

Nekoliko studija provedenih u ovom stoljeću pronalaze poveznicu između nižeg kvocijenta inteligencije i pretilosti, no opet se ne radi o genetici. Znanstvenici to objašnjavaju na sljedeći način: pametnija djeca bolje su se školovala, pronašla bolje poslove kojima su dospjeli na ugladnije društvene položaje čime im je postalo lakše brinuti za svoje zdravlje i prehranu. Stoga je socioekonomski status vjerojatno snažno povezan s pretilošću.

Imate mačku za kućnog ljubimca



Studija iz 2014. godine provedena među 600 studenata pokazala je da su osobe koje imaju pse kao kućne ljubimce ekstroverti i otvoreniji prema drugima, dok su osobe koje imaju mačke zatvorenije, ali također i inteligentnije u prosjeku.

Mama vas je dojila

Istraživanje provedeno 2007. godine navodi da djeca koju majke doje imaju veće šanse razviti svoj intelekt bolje od onih koja nisu dojena, no mehanizam ove pojave još uvijek nije dovoljno istražen.

Rado eksperimentirate s drogama

Studija provedena 2012. godine pokazala je da postoji poveznica između visokog IQ-a izmjerenog u mladosti i konzumiranja droga u zrelijoj dobi.

Pišete lijevom rukom


Iako je ljevorukost prije bila povezivana s kriminalitetom, suvremena istraživanja pokazuju da su osobe ljevaci kreativni mislioci koji odlično kombiniraju postojeće objekte, ideje ili zamisli u nove kombinacije.

Visoki ste

Studija koja je 2008.godine provedena na Princetonu pokazala je da postoji poveznica između visokih osoba i boljih rezultata na testovima inteligencije. Visoke osobe također u prosjeku zarađuju bolje od niskih, kasnije u životu.

Redovito konzumirate alkohol



Evolucijski psiholog Satoshi Kanazawa i njegovi kolege otkrili su da su djeca koja su ostvarila bolje rezultate na IQ testovima, kasnije u životu često bila sklona konzumirati alkohol na redovnoj bazi.

Jeste li \'ljevičar\' ili politički liberal?

Kanazawa je proveo još jedno istraživanje koje je pokazalo da su osobe to pametnije, koliko su \'lijevo\' politički orijentirane. Što se Amerikanaca tiče, mladi koji imaju liberalne političke stavove na testovima inteligencije postigli su bolje rezultate.

Rano ste naučili čitati


Istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da su, među jednojajčanim blizancima, pametniji oni koji su načili ranije čitati što govori u prilog tome da rano savladavanje čitanja poboljšava verbalne i neverbalne vještine.

Često ste zabrinuti



Brojna novija istraživanja daju naslutiti da su tjeskobnije osobe pametnije od drugih! Istraživanje provedeno među dodiplomskim studentima pokazalo  je da su oni koji neprestano brinu oko stvari koje im otežavaju život i studiranje bolje rješavaju testove verbalne inteligencije.

Imate dobar smisao za humor

U jednoj studiji sudjelovalo je 400 studenata psihologije kojima su izmjerene sposobnosti apstraktnog razmišljanja i verbalne inteligencije. Zatim su morali smisliti naslove za nekoliko stripova koje su onda ocjenjivali drugi. Kao što su znanstvenici i predvidjeli – studenti čiji su naslovi i komentari bili najsmješniji, najbolje su prošli na testu inteligencije.

L.B./izvor: Business Insider
foto: Freeimages

Još vijesti