Mojfaks.hr u Vijesti

150 000 mladih napustilo Hrvatsku u posljednjih 5 godina!

U zadnjih je pet godina prema posljednjim istraživanjima Hrvatsku napustilo 150 tisuća i to mladih, obrazovanih ljudi. Riječ je o tri Pule, a vjerojatno je brojka još i veća.

1. travnja 2014 12:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ana Bedrina, voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika, istaknula je da je svjesna motiva koji tjera mlade iz domovine te je pozvala Vladu, ali isto tako Istarsku županiju da potakne suradnju s iseljenicima koji su spremni ulagati jer samo razvoj na gospodarskom planu može spriječiti daljnju emigraciju. Podsjetila je na veliku pomoć dijaspore tijekom Domovinskog rata koja u miru više nije bila dovoljno iskorištena od hrvatske države, iako je pomoć u tome pružala Matica, a već deset godina i pulski ured piše Glas Istre.

U povodu 10. obljetnice djelovanja Hrvatske matice iseljenika u Puli u petak, 4. travnja, u 17 sati organizirat će se tribina \'Identitet i imidž Hrvatske u svijetu i doprinos hrvatske dijaspore\' čiji je cilj potaknuti građane da pokušaju iskoristiti potencijal koji im se nudi u vlastitoj zemlji i ako odlaze, da to bude kratkoročno, na specijalizacije da bi povratkom unaprijedili svoju zemlju.

Tribina je otvorena za sve građane, a poseban je poziv upućen studentima, poglavito onima koji studiraju ekonomiju, kulturu i turizam, povijest, hrvatski jezik te budućim učiteljima i odgajateljima.

Foto: Photoexpress
I.N.


Još vijesti