V.K. u Vijesti

3 tisuće kuna mjesečno i zaposlenje, ali ima i 'caka': Evo što HNB traži od svojih stipendista

Osam studenata svaki će se mjesec obradovati stipendiji od čak tri tisuće kuna.

8. listopada 2021 12:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stipendija u vrijednosti nešto malo nižoj od minimalne plaće u Hrvatskoj. Nije da se često raspisuju natječaji s ovako visokim iznosom, stoga, dobro obratite pažnju ispunjavate li uvjete!


Hrvatska narodna banka radi potpore budućim stručnjacima, a u skladu s poslovnim interesima i mogućnostima, u 2021. godini dodjeljuje ukupno najviše osam stipendija, u visini od 3 tisuće kuna mjesečno za studente profila potrebnog za rad u Hrvatskoj narodnoj banci.


Postoji nekoliko uvjeta koje je postavila HNB. Među prvima je da brucoši nemaju pravo prijave na natječaj. Kako piše na njihovim službenim stranicama, samo studenti koji su završili prvu godinu studija, mogu se prijaviti na ovaj natječaj. Dakle, jedino se brucoši ne mogu prijaviti za ovu stipendiju.


>>>Prilika za super džeparac! Raspisan natječaj za stipendiju vrijednu 12 tisuća kuna<<<


Nadalje, student koji se prijavljuje treba biti redoviti student integriranog (preddiplomskog ili diplomskog) ili diplomskog ili preddiplomskog studija iz polja/područja ekonomije ili matematike ili informatike odnosno računarstva odnosno informatičkih tehnologija ili grafičke tehnologije.


Kako navode, poželjni su studiji usmjereni na razvoj kompetencija "za obavljanje poslova ekonomista istraživača, administratora sustava, administratora baza podataka, mrežnih administratora i programera ili onima na kojima se stječu kompetencije u kojima se traži sposobnost za poslove matematičkoga modeliranja, primjene analitičkih i numeričkih metoda, grafičkih analiza, provjere grafičkih uređaja, odnosno oni koji su u skladu s funkcijama i poslovnim prioritetima Hrvatske narodne banke."


Prijava i papirologija


Osim ovih uvjeta, postoji i određeni postupak prijave za ovu vrijednu stipendiju. Za prijavu na natječaj za stipendiju treba se ispuniti prijavnica koja se nalazi na ovom linku. U Prijavnici se mora priložiti nekoliko dokumenata:


>>>Objavljen natječaj za stipendiju Sveučilišta u Zagrebu vrijednu 10 tisuća kuna: Dobit će ju samo 5 studenata<<<


Potvrda fakulteta / visokog učilišta o statusu redovitog studenta, nazivu upisanoga studijskog programa ili smjera programa, studijskoj godini koja je u trenutku prijave na natječaj u tijeku, prijepis ocjena cijelog studija s naznačenim prosjekom ocjena, od upisane prve godine studija pa do trenutka prijave za stipendiju, ovjeren od fakulteta / visokog učilišta, životopis/CV, preslika osobne iskaznice ili drugoga odgovarajućeg dokumenta iz kojeg je vidljivo državljanstvo i prebivalište te motivacijsko pismo odnosno pismo ponude za rad u Hrvatskoj narodnoj banci.

Uz spomenuto, u Prijavnici valja priložiti i „Potkrepu ostalih navoda iz Prijavnice (preporuke, potvrde o nagradama, postignućima na natjecanjima, izlaganjima na konferencijama, objavljenim radovima i slično) može se, na upit, prema potrebi, dostaviti naknadno tijekom postupka odabira kandidata, u skladu s obaviješću Direkcije za upravljanje ljudskim resursima“, stoji pojašnjenje na njihovim stranicama.


„Na natječaj se mogu javiti i studenti koji su primatelji stipendije drugog stipenditora pod uvjetom da se, budu li odabrani, odreknu te stipendije na zahtjev Hrvatske narodne banke (npr. ako imaju obvezu zapošljavanja kod drugog poslodavca ili slično)“, jedan je od uvjeta za dobivanje ove stipendije.
Sve kriterije na temelju kojih se bira svih osam stipendista možete pronaći ovdje.


Kako bi primali ovu stipendiju, studenti imaju i nekoliko obaveza prema HNB-u koje moraju ispuniti, a popis obaveza stipendista prema HNB-u, ali i obratno, možete pronaći na linku.


Diplomski i praksa u HNB-u, a i obavezno zapošljavanje


Između odabranoga kandidata, kao stipendista, i Hrvatske narodne banke, kao stipenditora, sklopit će se ugovor o međusobnim pravima i obvezama.

Ovisno o poslovnoj potrebi i mogućnostima Hrvatske narodne banke, za stipendiste Hrvatske narodne banke predviđeno je obavljanje studentske stručne prakse u trajanju do najviše 25 radnih dana godišnje. Također, iz HNB-a kažu kako je i poželjno da je stipendist odabere temu diplomskoga ili preddiplomskoga završnog rada iz područja središnjeg bankarstva odnosno iz domene poslova i/ili funkcija Hrvatske narodne banke.


>>>Nova pravila dodjele STEM stipendija: Evo kada ju morate vratiti državi<<<


Ako Hrvatska narodna banka ima mogućnost i iskaže interes i poslovnu potrebu za zapošljavanjem, stipendist je obvezan, nakon završetka studija, zaposliti se i ostati na radu u Hrvatskoj narodnoj banci najmanje onoliko dugo koliko je primao stipendiju.

"Ako stipendist bez opravdanog razloga ne prihvati rad u Hrvatskoj narodnoj banci ili ne ostane na radu u roku u kojemu je u Hrvatskoj narodnoj banci dužan raditi (osim u slučaju osobno ili poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu), vratit će sveukupan iznos primljen u ime isplaćenih stipendija (uključujući i sva propisana zakonska davanja koja je Hrvatska narodna banka imala i platila na iznos stipendije)", stoji na njihovim službenim stranicama.


Kontakt detalji


Sva dokumentacija mora se dostaviti u Word dokumentu radi lakšeg unošenja podataka u sustav, a Prijavnica sa svimispunjenim dokumentima dostavlja se na e-mail adresu: ljudski.resursi@hnb.hr, s naznakom predmeta "PRIJAVA ZA DODJELU STIPENDIJE HNB – 2021".


Ako potencijalni stipendisti ne mogu skenirati zahtjevane dokumente do navedenog roka, oni ih mogu i osobno dostaviti  u Pisarnicu HNB-a ili preporučenom poštom na adresu:


HRVATSKA NARODNA BANKA
Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb
Sektor podrške poslovanju
Direkcija za upravljanje ljudskim resursima
s naznakom
"PRIJAVA ZA DODJELU STIPENDIJE HNB – 2021."


Natječaj je otvoren do petka 22. listopada 2021.

Još vijesti