Vodič za brucoše

3430 kuna mjesečno po osobi: Ovaj sveučilišni grad je najjeftiniji za život

MojFaks | Vijesti, 08.01.2018.3430 kuna mjesečno po osobi: Ovaj sveučilišni grad je najjeftiniji za život

Provjerite što je pokazala analiza troškova života u četiri najveća grada u Hrvatskoj - Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Novinari Glasa Slavonije usporedili su troškove života u četiri najveća grada - Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Zaključak analize kaže da je velikoj većini građana naše zemlje normalan život moguć samo uz velika odricanja.

Zagreb


Prema procjeni objavljenoj na stranici numbeo.com četveročlanoj obitelji u Zagrebu za normalan život mjesečno potrebno 14600 kuna i to bez stanarine. Mjesečni troškovi za jednu osobu iznose 4300 kuna. Indeks troškova života u Zagrebu je 56,73, što znači da su troškovi 43,27 posto niži nego u New Yorku, najskupljem gradu u svijetu. Zagreb je prema ljestvici s 525 gradova svijeta ove internetske stranice po troškovima života na 316. mjestu.

...Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana...


U troškove se uvrštavaju cijene prehrambenih artikala, piva, vina, pa i cigareta u trgovinama. Također i cijene u gradskom prijevozu, uključujući i usluge taksija, izdvajanja za sportske aktivnosti, za vrtić ili školu, cijene odjeće i obuće, obroka i pića u jeftinijem ili srednje skupom restoranu itd.

Split


Za Split se može vidjeti kako je on za život najskuplji hrvatski grad. Prosječna splitska netoplaća je 660 eura ili oko šest tisuća kuna. Četveročlana obitelj za život u Splitu mjesečno treba 14470 kuna, bez stanarine. Jednoj osobi potrebno je 4190 kuna. Međutim, indeks troškova života u Splitu je 57,48 i 1,33 posto viši nego u Zagrebu. Split je prema tim troškovima na 314. mjestu ljestvice svjetskih gradova.

...Hrvatski grad koji mazi svoje studente: Uz stipendije, odlikaši dobivaju i do 2000 kuna jednokratne pomoći...


Rijeka


Stanovnici Rijeke imaju prosječnu netoplaću od nešto više od 4600 kuna. Četveročlana obitelj mjesečno bi trebala za život 14130 kuna, a jednoj osobi potrebno je 4160 kuna bez stanarine. Rijeka ima indeks troškova života 56,30 i on je 0,75 posto niži nego zagrebački. Rijeka je prema troškovima života na 318. mjestu među 525 svjetskih gradova.

...U kojem gradu studirati: Studenti otkrili gdje je najbolje upisati medicinu – evo gdje su najbolje menze i tete u referadi, a gdje možete izostati s predavanja...


Osijek


Za Osijek se navodi da njegovi stanovnici imaju prosječnu netoplaću od 564 eura ili oko 4300 kuna. Osijek je neusporedivo jeftiniji od ostala tri hrvatska velika grada. Četveročlana obitelj ima mjesečne životne troškove od 11483 kune, dok je jednoj osobi za normalan život potrebno 3430 kuna, bez stanarine. Indeks troškova života u Osijeku je 16,64 posto niži nego u Zagrebu. S indeksom 47,29, Osijek je prema troškovima života 375. na ovoj ljestvici s 525 gradova.

L.B./izvor: Glas Slavonije, SiB.hr
foto: Pixabay


analizatroškovi životanajveći hrvatski gradoviOsijek


Prati nas na Instagramu!