Mojfaks.hr u Vijesti

5 načina na koje ti roditelji umanjuju šansu da dobiješ stipendiju

Stipendije su odličan način popunjavanja studentskog budžeta, a osim što će olakšati studentima, dobro će doći i roditeljima koji nas financiraju.

15. veljače 2016 16:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon prijave na fakultet i pozitivnog rezultata, većina roditelja počne razmišljati kako platiti školarine i snositi trošak života svoje djece – studenata.

No, postoji nekoliko zabluda koje tvoji roditelji najvjerojatnije imaju o stipendijama pa ti na taj način mogu otežati potragu za istima.

Smatraju da se stipendije dijele, a zapravo ih je potrebno zaslužiti

Na koju god stipendiju da se prijavljuješ, bitno je znati da ju je potrebno zaslužiti. Stipendija se dodjeljuje na temelju uspjeha i rada, a ne po principu igara na sreću ili lotta. Iako postoje i razne privatne stipendije, najveći dio ipak dodjeljuju državne institucije (sveučilišta i fakulteti), a one će vrednovati samo tvoj uspjeh koji si dosad pokazao/la. Prosjek, posebna dostignuća, srednjoškolska natjecanja, vannastavne aktivnosti...sve su to pokazatelji truda i rada koji su preduvjet prijavljivanja za stipendiju.

Smatraju da su privatni fakulteti preskupi


Ovo je posebno istina ako \'pikiraš\' neki fakultet u inozemstvu. Istina je da su privatni fakulteti skuplji od državnih, ali je također istina da najčešće nude i mnogobrojne načine stipendiranja ili popuste. Najbitnije je raspitati se na svakom pojedinom fakultetu o mogućnostima plaćanja, stipendiranja i eventualnim popustima prije nego što potpuno odbacite ideju studiranja na privatnom fakultetu.



Smatraju da su državni fakulteti jeftiniji

Jedan od razloga zašto ljudi misle da je puno jeftinije studirati na državnim fakultetima je ideja da će svi studenti diplomirati u roku (tri ili pet godina). Iako je s Bolonjskih sustavom ovo koliko-toliko svedeno na taj broj godina, istina je da se mnogo studenata na državnim fakultetima provuče i studira mnogo dulje (recimo, na Filozofskom fakultetu prosjek godina studiranja je oko 7,5 godina). Bitna je stavka i zapošljavanje! Koji vam državni fakultet može jamčiti da ćete nakon diplome uspjeti pronaći posao? Na privatnim fakultetima ipak se više radi na umrežavanju s potencijalnim poslodavcima i stručnim praksama gdje se studenti imaju prilike dokazati i zaposliti čim diplomiraju. Možda je investiranje u privatni fakultet kratkoročno skupo, ali ako vam dugoročno nudi priliku da se brzo i jednostavno zaposlite – nije li to povrat investiranog?

Smatraju da su fakulteti izuzeti od zakona ponude i potražnje


Ako si tip studenta koji donosi neku raznovrsnost i izvrsnost matičnoj instituciji, sveučilištu, svome gradu ili sl., naravno da ćeš lakše dobiti stipendiju. Fakultetima je njihov \'rejting\' bitan, stoga će pokušati okupiti studente koji su izvrsni, proaktivni, istaknuti članovi zajednice (akademske ili civilne), odlični sportaši ili inovatori, a to najbolje mogu napraviti stipendiranjem. Ako ne donosiš ništa posebno sa sobom, fakultet će biti manje sklon stipendirati te. Zato je bitno osluškivati potrebe tržišta te se usmjeravati i usavršavati u tom smjeru kako bi lakše primio/la razne druge oblike financijske pomoći i poticaja.

Smatraju da su sve stipendije jednake

Postoje stipendije i financijske pomoći koje su jednokratne, višekratne, povratne ili nepovratne. Neke ćeš primati u mjesečnim ratama, neke će doći kao jednokratna financijska injekcija, a neke kao kredit koji ćeš vraćati s malenim kamatama. Većinu ćeš morati obnavljati svake godine... Kao što postoje različite institucije koje ih raspisuju, različiti uvjeti koje moraš zadovoljiti da bi se prijavio/la, tako postoje i različite \'cake\' vezane uz svaku stipendiju.

L.B./izvor: Huffington Post
foto: Pixabay

Još vijesti