Mojfaks.hr u Vijesti

5 životnih promjena koje te čekaju nakon diplome

Sve se mijenja, ništa nikad nije isto...tako su nekako već davno govoriti stari Grci. Nakon diplome, kad euforija i nostalgija lagano popuste, uvjerit ćeš se da su stari Grci bili u pravu...

18. Siječnja 2016 12:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Promjene se ne događaju preko noći pa tako neće ni ove, ali jednog jutra probudit ćeš se i shvatiti da si napokon prisiljen/a živjeti u svijetu odraslih. O odrastanju gledamo u filmovima, slušamo od članova obitelji i starijih prijatelja, ali sad ćeš i ti napokon dobiti šansu živjeti taj odrasli život.


foto: Freeimages

Koliko god misliš da se pripremaš – nikad zapravo nisi spreman/na. Činjenica je da će se tvoj život nakon diplome promijeniti, a s njime i ti. Evo koje će od tvojih starih navika vjerojatno otići u prošlost jednom kad diplomiraš:

Neodgovorno trošenje novca

Nitko ne kaže da si to dosad radio/la, ali jednom kad diplomiraš i zaposliš se shvatit ćeš važnost odgovornog i šparnog trošenja novca koji se zbilja teško zaradi, a jako lako potroši. Nema više shoppingiranja do iznemoglosti, nema trošenja na izlaske (bar ne u toj mjeri), jeftina putovanja... Iako ćeš zarađivati više i imati na raspolaganju više nego kad si studirao/la, troškovi rente, automobila, kredita i sl. bit će veći pa ćeš u skladu s time morati malo i pripaziti.

Reci zbogom tajicama i trenirkama...

...barem tijekom tjedna, točnije radnih dana. Neće baš svi tvoji fakultetski stajlinzi upaliti u stvarnome svijetu. I dok na Filozofskom nije nikakav problem doći u trenirci s rupom na koljenu ili u Borosanama i čarapama, ovisno o tvom poslu – vjerojatno ćeš morati poštovati neki određeni dress code. Tajice i trenirke morat će uzeti time out, ali samo do vikenda kad ih opet možeš špancirati kad god poželiš.



Drugačija pravila izlaženja i dejtanja

Na faksu je to zbilja lagano: okružen/a si hrpom vršnjaka koji imaju slične interese i jednako fleksibilan raspored kao i ti. Nakon diplome ovo će se malo promijeniti. Prije nego što to uopće primijetiš, pravila igre mijenjaju se, kao i mjesta na kojima škicaš i tražiš potencijalnu \'žrtvu\'. Pića s kolegama s posla postaju sasvim legitimna kulisa za \'barenje\', a krug prijatelja širi se i obuhvaća neke osobe za koje misliš da te zdrava pamet ni u kojem slučaju s njima ne bi spojila. U nedostatku slobodnog vremena možda ćeš se više okrenuti aplikacijama poput  Tindera, ali zapamti da ništa nije jednako dobrom, starom upoznavanju u četiri oka.

Nema više fast fooda u tri ujutro

Nema bolje od malo junk hrane kad se u sitne noćne sate vraćaš iz izlaska u dom. Osim što ćeš puno rjeđe čekati tramvaj u tri ujutro na mostu, istina je da si više nećeš moći dozvoliti da pojedeš nešto zbog čega će ti cijeli sljedeći dan biti mučno, a vjeruj nam, kako godine prolaze takve će hrane biti samo sve više. Pizza cut ili krumpirići mogli bi ti u crijevima izazvati kaos, a neće imati blagotvoran učinak ni na tvoj ten. Pa ti vidi... Otkrit ćeš cijeli jedan novi svijet kuharica i jela \'na žlicu\' kojima ćeš zamijeniti brzu prehranu koja je loša za tebe i tvoje zdravlje.



Stresiranje oko života koji te čeka

U  jednoj sekudni bacaš kapicu u zrak i piješ s društvom jer napokon imaš diplomu u ruci, a već druge sekunde dobivaš pozivnice na vjenčanja, krstitke, tulume useljenja u nove kuće ili kupuješ novi auto... Svaki put kad baciš oko na društvene mreže – netko od tvojih poznanika ponaša se odraslo i ide korak dalje u tom ozbiljnom smjeru, a tebi se čini kao da još uvijek ne znaš što da radiš sa životom. I to je ok! Ne brini, sve će se kockice složiti u jednu savršeno smislenu sliku. Samo si daj vremena.

L.B./izvor: Her Campus
foto: Tumblr

Još vijesti