Mojfaks.hr u Vijesti

7 načina na koje muškarci mijenjaju ponašanje kad su u blizini žena

Odrasli muškarci najčešće se ponašaju sasvim normalno, ali ne i kad su u ženskome društvu. Onda se u roku 'keks' pretvore u neke čudne, smotane i smiješne oblike života.

12. veljače 2016 13:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Neki muškarci naglasit će svoje \'alfa\' karakteristike, a drugi će pokušati nasmijati djevojke ili žene oko sebe. Postoje i oni kojima mozak kao da prestane funkcionirati – više kognitivne funckije kao da se isključe pa mucaju, pričaju gluposti ili se smijulje.

Znanstvena istraživanja pokazala su, ma što mi mislili o tome, da su ovakva neobična ponašanja sasvim normalna i uobičajena. Muškarci jednostavno promijene ponašanje kad su u društvu djevojaka, a evo i kako!

Postanu gluplji kad ih žene promatraju

2009. godine znanstvenici su proveli Stroop test na nekoliko skupina muškaraca i žena. U ovom testu morate reći koja se boja fonta pojavi na ekranu, ali \'caka\' je u tome da će se naziv boje pojaviti u nekoj drugoj boji (primjerice riječ zeleno pisat će crvenim slovima). Nakon ovog prvog djela testa, ispitanici su dobili drugi zadatak da izgovore niz riječi na danskom jeziku u web kameru. Nisu mogli vidjeti osobu koja je bila s druge strane web kamere, ali su im rekli ime te osobe (koja zapravo uopće nije postojala). Kad su muškarcima rekli žensko ime, postizali su lošije rezultate nego kad su mislili da ih gleda muška osoba. Žene nisu pokazale da ih razlika u spolu previše \'dira\' tijekom testa.
Ukratko, čini se da muškarci izgube sposobnost brzog i jasnog razmišljanja kad misle da ih promatraju žene.



Jedu više kad su u ženskome društvu

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell pokazalo je da muškarci u društvu žena pojedu oko 93% više hrane (pizze) u odnosu na one koji su jeli sami ili u muškome društvu. Istraživanje je provedeno u talijanskom restoranu, a razlozi za ovakvo ponašanje još uvijek nisu jasni. Neki predlažu da na taj način prikrivaju nervozu.

Troše više novca kad misle da žene nisu u blizini...

Iako prisustvo žena na muškarce djeluje snažno, odsustvo djeluje još i snažnije i možda nepovoljnije, barem što se stanja u novčaniku tiče! Dečki se stalno žale da je imati curu skupo, ali čini se da je biti bez djevojke još i skuplje.
Znanstvenici su do ovog zaključka došli kad su skupinu muškaraca zamolili da pročitaju nekoliko članaka o omjeru muškaraca i žena u njihovim gradovima. Neki su muškarci pročitali da je više žena u njihovom mjestu, a drugi obratno. Zatim su ih zamolili da razmisle i odgovore koliko bi novaca štedjeli od plaće, a koliko bi potrošili. Oni koji su vjerovali da je u njihovom gradu manje žena bili su skloni potrošiti više.
Teoretski, ovo bi moglo značiti da su muškarci kompetitivniji kad je oko njih manje žena stoga ih žele osvojiti svojim statusom i bogatstvom.



...ali kad jesu, više im je stalo do zarađivanja novca!

Znanstvenici su ovo istražili tako što su zamolili 142 srednjoškolca da ispune upitnike o svojim planovima za budućnost. Upitnik je osmišljen tako da izmjeri je li osobi stalo više do zarađivanja novca ili drugih oblika ispunjenja. Neki su ga učenici ispunjavali samo u prisustvu drugih mladića, a drugi u miješanim učionicama u kojima je bilo i djevojaka. Upravo u miješanim učionicama, dječaci su bili skloniji odgovarati na takav način koji je dao naslutiti da im je više stalo do zarađivanja nego do drugih oblika ispunjenja.

Postaju nestrpljivi u društvu lijepih djevojaka

Ovo istraživanje dokazalo je nešto što nije nikoga iznenadilo ni šokiralo: muškarci izgube strpljenje i snagu volje od samog pogleda na lijepu ženu.
Studija je pokušala ispitati koliko će ispitanici ulagati i cijeniti budućnost nakon što pogledaju fotografiju privlačne ili manje privlačne žene. Mogli su ili odabrati veću sumu novca koju će dobiti kasnije ili manju koju će dobiti odmah. Nakon pogleda na lijepu ženu uglavnom su birali ovu drugu opciju dok su nakon pogleda na manje lijepu ženu bili skloniji većoj investiciji u budućnosti.



Provođenje vremena među lijepim ženama utječe na zadovoljstvo vlastitom vezom

Čini se da na muškarce utječu lijepe žene s kojima provodi vrijeme, a koje mu nisu djevojke. U ovoj studiji, ispitanici su komunicirali s nepoznatim osobama suprotnoga spola. Nekad su te osobe bile jako privlačne, a nekad prosječnoga izgleda. Nakon toga, ispitanici su morali procijeniti koliko su zadovoljni svojim vezama.
Dok na žene nije utjecala izloženost zgodnim muškarcima, muškarci su nakon komunikacije s privlačnim ženama češće procjenjivali da su manje zadovoljni svojom vezom od onih koji su komunicirali s manje privlačnim strankinjama.

Ponašaju se glupo da bi impresionirali djevojke

Istraživači iz Australije potvrdili su ono što već znamo: dečki će prkositi zdravom razumu ako misle da će na taj način impresionirati djevojku koja im se sviđa. Ovo su testirali tako da su promatrali skupinu mladića skejtera. Kad kraj njih nije bilo djevojaka – skejtali su sigurno i razumno, no kad bi se pojavile djevojke više bi riskirali i pokušavali impresionirati akrobacijama i ludorijama što je rezultiralo većim brojem padova i ozljeda. Kako tipično!

L.B./izvor: Elite Daily
foto: Pixabay

Još vijesti