Mojfaks.hr u Vijesti

7 stvari zbog kojih bi profesori mogli pasti na 'studentskom ispitu'

Istina je da su profesori ti koji ocjenjuju studente, ali zamislimo da i studenti mogu 'rušiti' profesore...

19. listopada 2015 16:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Uvođenjem \'bolonje\' sve se češće provode evaluacije profesora, njihovog rada i pristupa studentima. Unatoč tome, neki kao da ne brinu za svoj posao i plaćicu pa rade stvari zbog kojih bi ih mnogi studenti rado rušili na ispitu.

Evo najgorih stvari koje profesori rade, a zbog čega zaslužuju masnu, debelu jedinicu...

1. Otkažu predavanje, a ne pošalju mail niti zalijepe obavijest na oglasnu ploču.



Potrudiš se doći na predavanje čak i ako pada kiša ili je prometni kolaps u gradu, a onda poljubiš vrata na kojima piše: \'Otkazuje se današnje predavanje kod profesora/ice XY\'. Ako smo već mi primorani ispuniti kvotu obaveznih dolazaka i donositi opravdanja ako slučajno zbog bolesti ili nečega drugog ne možemo, zašto bi profesori smjeli samo tako, nekoliko sati prije otkazati predavanje? Ma nema veze, samo sam se probudio/la rano, putovao/la sat-dva i sad mogu na kavicu do sljedećeg predavanja koje, nadam se, neće biti otkazano...

2. Najava testa, kolokvija ili provjere znanja dan prije.



Nije fer studentima dati \'nekoliko poglavlja\' ili \'kratku skriptu\' za naučiti do sutra popodne. Najčešće slušamo još hrpu drugih kolegija od kojih na svakom imamo ponešto za odraditi.

3. Majstor/ica skretanja u digresije.



Počne s pričom o jednoj temi, a zatim završi s dodavanjem još 10 knjiga kojih se usput sjetio/la na popis dodatne literature... poznato? Da, isto kao i oni profači koji se na početku svakog predavanja prisjećaju anegdota iz svog života i ovi isto ne mogu održati predavanje bez skretanja u nepotrebne digresije.

4. Profesori koji zahtijevaju najnovija izdanja udžbenika, vježbenica, knjiga...

Zaboravite na štednju za putovanje – vrijeme je za kupovinu NOVIH knjiga!



5. Favoriziranje nekih studenata.

Trude se, trude sakriti, ali nikako im ne ide. Uvijek postoji onaj jedan najbrbljaviji ili najambiciozniji student kojeg će onda gurati u razne projekte, nalaziti mu angažmane za prakse i pisanje članaka i slično. Ok je kad je taj mezimac zbilja bistar i talentiran, ali kad se radi samo o brbljavcu bez pokrića – možeš se osjećati pomalo glupo. Nemoj! Život nije uvijek fer.

6. Kao jastreb na ispitu.

Budno motri, šeta okolo, samo što ne hoda s povećalom u ruci dok pišeš ispit. Ohladi, profesore, pa varanje na ispitu na kraju krajeva je varanje samoga sebe...

7. Brzi Gonzales.



Pokazuje PPT prezentaciju svjetlosnom brzinom, slajdovi lete gotovo kao sličice filma – ljudsko nesavršeno oko nema šanse da sve pohvata. Kad pitaš za pojašnjenje, razgovor zvuči nekako ovako:

"Možete li ovo malo pojasniti, molim vas?"
"Koje?"
"Onaj dio nekoliko slajdova unatrag."
"Sve je u skriptama i knjigama. Pročitajte!"


L.B./izvor: Cambio
foto: Freeimages, giphy.com

Još vijesti