Mojfaks.hr u Vijesti

8 stvari koje više nisu društveno prihvatljive jednom kad diplomirate

Nekima je taj scenarij svjetlosnim godinama daleko, no šanse su velike da će se odigrati. Kad-tad. Dobivanje diplome nije samo potvrda da ste sposobni obavljati poslove unutar profesije za koju ste s školovali, ona je i papir kojim ulazite u društvo među malo ozbiljniju ekipu, a to ponekad znači da će za vas od tog trenutka vrijediti i neka nova pravila. Pročitajte koja!

13. Siječnja 2014 18:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nema više mamurluka na poslu

Vikendi su super kad ste student. No svi lako znamo kako se petak i subota mogu protegnuti i na srijedu, četvrtak…Kužite već. Super provod neće vas izvući s onog jutarnjeg predavanja, ali nakon diplome alkoholna isparavanja u uredu jednostavno nisu prihvatljiva. Ako se u poslovnom ambijentu pojavite mamurni i krenete isparavate sinoćnju vodku, nitko od kolega niti poslodavaca neće vas shvatiti ozbiljno.

Gotovo da bismo mogli reći da se potpuno morate pozdraviti s mamurlukom. Niste više brucoš koji ispituje granice pa najčešće pretjera. Do diplome ste imali dovoljno vremena otkriti koliko možete popiti bez da pretjerate.

Nema seksa s kolegama s posla

Tokom faksa nije tako neobično spetljati se s nekim od kolega s predavanja. Uz sva predavanja i obaveze, kad biste se držali tog pravila, smanjili bi si šanse do gotovo nepostojećih. Ali na poslu to bi mogla biti najgora odluka ikada. O svom poslu razmišljajte radije kao o obitelji jer ćete sigurno s kolegama provoditi jako puno vremena. Vjerujte, ne želite biti taj suradnik.

Nema duuugog spavanja

Ovo je jako jednostavno – kad počnete raditi nećete imati vremena kao na faksu, a i morat ćete ga jako dobro organizirati. To najčešće znači buditi se u rpristojno vrijeme da biste stigli na posao. Nema isprike: “Zaspao sam.”

Nema više grozomornih prehrambenih navika

Ići u špeceraj dok ste student – vjerojatno najjadnija stvar na svijetu. Moji odlasci u neki supermarket najčešće bi počeli zakletvom: “Danas ću kupiti pravu hranu”, ali sam na kraju završila s vrećicama čipsa, tjesteninom u vrećici i čokoladama. Isprika “mladosti” uskoro će se izlizati i zato je diploma ključni događaj nakon kojeg bi trebali početi jesti pametnije i zdravije. Odrasli moraju kuhati, a to ne podrazumijeva samo hrenovke i juhu iz vrećice. Na Pinterestu možete pronaći tonu recepata, a na YouTube-u tutoriale za kuhanje i pečenje gotovo svega.

Nema više varanja

Otrcano je reći, ali je istina – ako varate, najveću štetu činite sebi. Što će se dogoditi sada kad ulazite na tržište rada i morate pokazati i dokazati sve te vještine i vrline koje tvrdite da ste stekli? Na poslu nema varanja, stoga radite ono što znate i radite to dobro.
 
Nema amaterske odjeće

Trenirku s faksa stavite negdje na dno ormara i investirajte u pravu odjeću. Nemorate potrošiti gomilu novca pritom. Pametno je kupiti više osnovnih komada i samo nekoliko ključnih komada koji će “podići” cjelokupni dojam.
 
Nema više bezbrojnih sati klikanja po Facebooku, tvitanja po Tweeteru…

Društvene mreže studentima su bitne jer stalno žele biti u toku. Kolege će pričati o svim tulumima koji nadolaze, o tome koga vrijedi upoznati, kamo otići, što je novoga na kampusu ili na faksu. No, današnje generacije pretjeruju u dijeljenju informacija. Jednom kad diplomirate, ohladite s Tweeterom i Facebookom i živite svoj život.
 
Nema besmislenog “dejtanja”

Molim vas, nema besmislenog dejtanja i izlaženja. Manje “chillanja”, slanja poruka iza ponoći, manje “hodanja po jajima” jedni oko drugih. Dovoljno ste mladi za zabavu i neobavezne izlaske, ali sjetite se imati standarde. Ako se nečiji ne poklapaju s vašima – samo će vas kočiti.

L.B.
Foto: sxc.hu

Još vijesti