Mojfaks.hr u Vijesti

Ako radite, imate manje šanse dobiti dom: reakcija HSZ-a na pravilnik o smještaju

Umjesto da se rad studenata potiče, na ovaj način se način kažnjava sve one koji žele podebljati svoj budžet, koji u slučaju studentata zbilja nije prevelik.

9. srpnja 2015 18:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Aleksandar Šušnjara tek je proglašen predsjednikom Hrvatskog studentskog zbora, a već \'talasa\'.

U vatrenom krštenju na svom novom mjestu \'lideru svih hrvatskih studenata\' kako ga je nazvao Novi list, morao se uhvatiti u koštac s novim, izmijenjenim pravilnikom o smještaju u studentskim domovima.

U njemu, naime, postoji sporna točka 15., koja se odnosi na prihode ostvarene preko studentskih ugovora u sklopu Student servisa, a koja će, prema mišljenju članova studentskog zbora, po prvi puta negativno utjecati na studente koji rade.

Prenosimo očitovanje Hrvatskog studentskog zbora u cijelosti:

"Poštovana,

Obraćamo Vam se u vezi upute koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dostavilo Studentskim centrima, a koja se odnosi na neoporezive primitke koji se uzimaju u obzir pri računanju ukupnog dohotka kućanstva za natječaj za raspodjelu mjesta redovitim studentima u studentskim domovima.

Od strane Studentskih centara rečeno nam je kako se točka 15. (Primici učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko uč. i stud. udruga) odnosi i na prihode ostvarene preko studentskih ugovora u sklopu Student servisa, a ova točka označena je u uputi kao jedna od onih koje bi se trebale uzimati u obzir pri računanju ukupnog dohotka. Dakle, po prvi put će se dogoditi to da se na natječajima za raspodjelu mjesta redovitim studentima u studentskim domovima prijavljenicima uzima u obzir njihov rad preko studentskih ugovora.

Ovakva situacija neprihvatljiva je iz nekoliko razloga. Studentski rad kao povlaštena kategorija rada mora biti shvaćen kao socijalna mjera kojoj je cilj omogućiti posebno potrebitoj populaciji da ostvari određene prihode. S obzirom da se radi o punoljetnim osobama koje ipak nisu u mogućnosti stupiti u stalni radni odnos, a imaju znatne financijske potrebe, potrebno je stimulirati ovakav oblik rada. Međutim, ovakva odredba imala bi upravo suprotan učinak, i kažnjavala one koji rade preko studentskih ugovora.



Ovo je posebno problematično kada uzmemo u obzir stvarno stanje sa studentskim radom te činjenicu da oni studenti koji najviše koriste ovakav oblik rada jesu upravo najranjiviji među studentima – studenti nižeg socioekonomskog statusa i studenti koji nemaju prebivalište u mjestu studiranja (dolaze u drugi grad na studij). Naravno, ovim studentima je smještaj u studentskim domovima najviše i potreban, pa je potpuno neprihvatljivo da se šteti onima kojima bi se najviše trebalo izaći u susret jer su posebno ranjiva skupina među studentima.

Da bi se naglasilo kolika je potreba za studentskim radom ovakvih studenata, naglašavamo i podatak da prosječna stipendija u Hrvatskoj pokriva tek oko četvrtinu prosječnih mjesečnih troškova studenta, što je među najnižim udjelima u Europskoj uniji. Studentima (čak i onima koji primaju stipendije!) stoga preostaju, u pravilu, dvije opcije, da rade preko studentskih ugovora, ili da im dio troškova podmiruje obitelj. Kada je ovo drugo nemoguće, što često jest, preostaje samo studentski rad, koji bi se ovom odredbom destimulirao i zapravo kaznio pri prijavi za smještaj u studentskom domu, što smatramo da bi bilo protivno minimumu socijalne osviještenosti.

Naposljetku, izražavamo žaljenje i razočaranje time što je ovakva odluka donesena ne samo bez konzultacije sa studentskim predstavnicima (što je već dovoljno negativno), već čak i bez obavještavanja studentskih predstavnika o njoj. Ovakva situacija u kojoj mi o odluci moramo saznati posrednim putem krajnje je nedostojna normalnog funkcioniranja sustava visokog obrazovanja i pokazuje nepoštovanje Ministarstva prema legitimnim predstavnicima studenata i institucijama propisanima zakonima Republike Hrvatske

Očito je da je ovakav odnos neodrživ, pa apeliramo na Ministarstvo da se u budućnosti sve ovakve odluke rasprave i donesu zajedno s predstavnicima studenata, te da nas se shvati kao konstruktivnog i vrijednog partnera u kreiranju sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Nadamo se pozitivnom odgovoru te apeliramo na održavanje hitnog sastanka vezano uz ovu tematiku.

S poštovanjem,
Aleksandar Šušnjar
Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora
"

Hoće li i na vas utjecati računanje koeficijenta prema dohocima koje ste zaradili preko studentskog ugovora?

L.B./izvor: szzg.hr
foto: arhiva, Facebook@HrvatskiStudentskiZbor

Još vijesti