Mojfaks.hr u Vijesti

Alkohol i studiranje: Polovica studenta su 'binge drinkeri'

Čini se kako alkohol i studiranje idu ruku pod ruku, barem za većinu studenata. Ovo pokazuje najnovije istraživanje američkog Centra za znanost u javnom interesu.

25. listopada 2011 12:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, njihovo je istraživanje pokazalo kako su 44,8 posto studenata \'binge drinkeri\'. Pod \'binge drinkerima\' smatraju se osobe koje u nekoliko sati popiju pet ili više pića i to čine barem jednom u trideset dana.

Također, pokazalo se da studenti obično igraju razne društvene igre koje uključuju ispijanje alkohola, tako da najčešće nisu ni svjesni koliko su popili.

Podaci sa Sveučilišta Alabama pokazuju kako je prošle godine policija uhitila 47 studenata koji su koristili alkohol na sveučilišnom kampusu, a čak 872 studenta su zbog istog završili na sudu i protiv njih je bio pokrenut disciplinski postupak.

Kakva je situacija s hrvatskim studentima?

Kod nas, dakako, nedostaju studije koje bi pokazale stvarno stanje stvari, ali tu i tamo pojave se određeni podaci. Tako je istraživanje \'Zdravi student\' prije nekoliko godina među zadarskim studentima pokazalo sljedeće podatke: u doticaj s alkoholom dolazi 90 posto studenata od čega 15 posto pije redovito (češće od jednom tjedno), a svega 10 posto studenata je izjavilo kako ne konzumira alkohol. Na pitanje: \'Zašto pijete?\' 87 posto studenata odgovara da piju zbog zabave, nešto drugo kao razlog navelo je 7 posto studenata, zbog utjecaja društva 2 posto, iz dosade 2 posto, zbog znatiželje 1 posto, a iz navike 1 posto studenata.

Opasnost za zdravlje

Pokazalo se da ljudi najviše piju od 18. do 25. godine starosti, kada se mozak još razvija i pretjerana konzumacija alkohola može imati itekakve posljedice na njegov razvoj. Također, obično zbog previše alkohola dolazi do privremene amnezije te do velikog broja fizičkog ozljeđivanja. Samo u jednoj godini se oko 600,000 američkih studenata ozlijedi zbog konzumacije alkohola.

N.LJ.J.



Još vijesti