Mojfaks.hr u Vijesti

Američke profesorice ovog ljeta gostuju u Osijeku

Strani sudenti više nisu neobična pojava u Osijeku, ali su zato strane profesorice nešto što se ipak ne viđa tako često. Naime, na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta gostuju dvije američke profesorice, Robin Pipkin te Moira Baker.

19. kolovoza 2011 13:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Profesorica Moira Baker, inače predavačica američke književnosti i ženskih studija na Sveučilištu Radford u Virginiji, odlučila je doći u Hrvatsku na nagovor prijateljice, te je pomoću Fulbrightove stipendije dobila priliku doći u Osijek. Robin Pipkin odgovorna je za kolegije Američka kultura i civilizacija te Jezične vježbe engleskog jezika studentima prve godine preddiplomskog studija.

Osijek im se jako sviđa, te se trude naučiti hrvatski jezik

Profesorica Robin Pipkin kao negativnosti hrvatskog studentskog sustava navodi slabu organizaciju te nepostojanje zajedničkog mjesta za druženje svih studenata koje bi pridonijelo povezanosti i osjećaju zajedništva među njima. Ističe i kako se sudentima nudi malo prakse.

Profesorica Moira Baker kao pozitivne strane našeg sustava studiranja navodi činjenicu kako studenti nakon predavanja mnogo razgovaraju i nisu toliko puno okrenuti novim tehnologijama (mobitelima, prijenosnim računalima) kao što je to slačaj s američkim studentima. Iznimno joj se sviđa što je razgovor među ljudima još uvijek jako važan.

I sami studenti na gostujuće profesorice reagirali su iznimno pozitivno. Ističu kako je čast što im predaju, da su im predavanja motivirajuća i interaktivna te bi i u budućnosti trebalo više takvih projekata.

Obje profesorice ističu kako im se Osijek jako sviđa, a ljudi su ljubazni te se ne ustručavaju iznijeti vlastito mišljenje. Obje nastoje naučiti nešto hrvatskog jezika te su zahvalne na toplom i prijateljskom odnosu s profesorima i studentima, pri čemu se jako dobro zabavljaju.

N.LJ.J.

foto: photoxpress.com

Još vijesti