L.B. u Vijesti

Apsolventi pisali ispit 3 sata bez pauze za WC – nekima 'pobjeglo', drugima utjecalo na psihu

Apsolventi medicine nisu smjeli na wc niti raditi bilješke tijekom trosatnog ispita. Neki tvrde da im je ovo iskustvo negativno utjecalo na mentalno zdravlje.

11. veljače 2021 15:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kandidati za polaganje testa situacijskog prosuđivanja (TSP) u Velikoj Britaniji tvrde da su mokrili dok su sjedili u predavaonici kako ne bi kršili pravila polaganja ispita.


Jedna studentica tvrdi da su je "rušili" jer je vodila bilješke na praznom papiru tijekom pisanja testa tako da su je grubo i bez upozorenja prekinuli na pola ispita. "Nije bilo naputka da je zabranjeno na svom mjestu polaganja imati prazan papir za bilješke", kazala je za The Tab ova studentica prestižnog medicinskog fakulteta. Zbog toga je imala lošu konačnu ocjenu te je poslana na posao u jedno od najmanje popularnih mjesta u zemlji. Tek nakon žalbe ponudili su joj opciju da ponovo polaže ovaj ispit.


...'U povijesti faksa to se nije dogodilo!' 157 studenata dobilo 5 na ispitu: Profesor želi poništiti rok, ali studenti se ne daju – evo što kažu...


Test situacijskog prosuđivanja je bihevioralni test kojim se mjeri koliko dobro kandidat odgovara na razne situacije vezane uz radno mjesto i posao kojim će se baviti. Kandidatima se nudi raspon različitih situacija s kojima bi se mogli susresti na poslu, a za svaku od situacija nudi se više potencijalnih odgovora. Apsolventi medicine polažu ovaj ispit u predavaonicama i ocjena im utječe na završni uspjeh na studiju, i to za čak 50%, a s obzirom na stresan posao u kojemu se suočavaju s brojnim nepredvidivim te mentalno i emocionalno teškim situacijama, nije teško shvatiti važnost ocjene ovog testa za svakog polaznika.


Nakon diplome, mladi liječnici odlaze na stažiranja diljem zemlje. Neke lokacije, poput Londona, su jako popularne među liječnicima, a zbog loše ocjene na TSP-u neki studenti nikad ne dobiju priliku raditi na popularnijim lokacijama.


...Zlo vam je od pomisli na najteži ispit na faksu? Ovo je 3 razloga zašto trebate baš njega što prije riješiti...


Tijelo koje nadgleda TSP-ove i prve dvije godine stažiranja -– UK Foundation Programme (UKFPO) – za provođenje testa angažiralo je privatnu tvrtku, Pearson VUE.
Nakon problema s polaganjem, UKFPO je prvo odlučio da kandidati ne mogu ponovo polagati ispti, no ubrzo su se predomislili.


Iz Pearson VUE tvrde da je svim klijentima u ponudi i opcija da se prilikom polaganja organizira i pauza pod kojom bi kandidati mogli otići do wc-a, ali kažu da je UKFPO to odbio.


...Najteži faks u državi? Studenti zagrebačkog Prava jedva prolaze kolegije – tko je krivac?...


"Od osam tisuća UKFPO kandidata, samo je maleni broj diskvalificiran (manje od 0.25% po grupi) od strane nadglednika ispita zbog nedopuštenih radnji. U komunikaciji smo s osobama čiji su testovi prekinuti i oduzeti i u slučajevima gdje je to prikladno, ponudit ćemo im priliku da ponovo polažu ispit", izjavio je dr. Mike Masding iz britanskog UKFPO-a za The Tab.


Izvor: The Tab

Još vijesti