L.B. u Vijesti

Australija otvorila granice za strane studente nakon skoro 2 godine: 'Povratnike' ipak čeka karantena

Unatoč najavama tik pred pojavu omikron soja koronavirusa, granice za međunarodne studente u ovoj su zemlji napokon otvorene.

16. prosinca 2021 14:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Premijer Scott Morrison početkom tjedna potvrdio je da se od 15. prosinca otvaraju granice te se studenti iz drugih zemalja nakon mogu vratiti na fakultete na kojima studiraju. Ipak, morat će zadovoljiti određene kriterije za sretan povratak.


Dva tjedna kasnije otvaranje zbog omikrona


Ovo se otvaranje dogodilo dva tjedna kasnije no što je najavljivano zbog pojave omikron soja koronavirusa, zbog čega su u protekih pola mjeseca procjenjivali rizik i opasnost od otvaranja granica. Ovo je prva prilika u posljednje dvije godine da studenti ponovo u Australiju mogu ući bez posebnih dozvola, nakon što je ova zemlja zatvorila granice za strance 20. ožujka prošle godine, piše Times Higher Education.


Studenti koji se vraćaju u ovu zemlju moraju biti cijepljeni u skladu s procedurom australskog regulatornog tijela za lijekove, a moraju imati i negativan test ne stariji od 72 sata prije polaska. Nakon dolaska u Australiju, moraju u trodnevnu izolaciju.


Bivši zamjenik glavnog liječnika Nick Coatsworth tvrdi da su ovo izvrsne vijesti za internacionalne studente koje će pozdraviti počevši od srijede, 15. prosinca. "Trenutno je sigurno provesti ovu odluku i najbolji trenutak za pripremiti se za novu, 2022. akademsku godinu", napisao je na Twitteru.


U Queenslandu čak 2 tjedna karantene


Dobre vijesti trenutno se odnose samo na studente koji studiraju u najpopularnijim zemljama Novi Južni Wales i Victoria, zajedno s Teritorijem australskog glavnog grada. No, i ostale jurisdikcije na ovom kontinentu polagano popuštaju restrikcije i granične režime, na načine koji bi mogli pogodovati međunarodnim studentima.


Australska najnapučenija država, Queensland, otvorila je svoje granice međunarodnim putnicima 13. prosinca, okončavajući na taj način "zaključavanje" koje je trajalo gotovo pet mjeseci. Iako međunarodni studenti koji dolaze u ovu zemlju moraju u dvotjednu karantenu, mogu odabrati žele li ta dva tjedna provesti u državi Novi Južni Wales ili pak Victoriji.


izvor: Times Higher Education

Još vijesti