Mojfaks.hr u Vijesti

Barem 4 razloga: zašto je dobro nakon diplome živjeti s roditeljima

Sigurno si svjedočiola reakcijama kolega kad im netko od prijetalja objavi da se nakon diplome vraća u roditeljsko gnijezdo. Iako je u Hrvatskoj situacija takva da većina mladih čak do tridesete godine živi s roditeljima, svi mi sanjamo da ćemo nakon fakulteta poletjeti i emancipirati se u svojoj gajbi.

23. travnja 2015 14:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, ako nisi u toj mogućnosti, nema razloga za brigu i nezadovoljstvo. Povratak roditeljima nakon prebacivanja cofleka na kapici pametna je odluka, a evo i zašto...

Moraš uštedjeti nešto novca

Možda će te netko i sprdati jer se vraćaš kući, ali ovo je pametan financijski potez u situaciji kad si vjerojatno ne možeš priuštiti svoj stan. Ako nemaš posao ili stažiraš za neke smiješne pare, vraćaš neki studentski dug ili volontiraš u nadi da će se otvoriti neka prilika – ovo je pametan potez koji će ti uštedjeti mnogo novca i brige dok se financijski ne osamostališ.

Potrebno ti je neko vrijeme za prilagodbu i odluku što dalje

Možda za nekoliko mjeseci započinješ s poslom u nekom drugom gradu ili magisterijem ili doktorskim u nekoj drugoj državi. Možda samo planiraš neko proputovanje da se nagradiš za uloženi trud. Bilo kako bilo, u tom prijelaznom razdoblju pametno je biti s roditeljima. Zašto bi trošio/la novce na rentanje stana na nekoliko mjeseci?

>>Ove stvari su ti poznate ako još uvijek živiš s roditeljima<<

Učiš za prijemni za poslijediplomski ili polažeš stručni ispit neke vrste

Možda neki ljudi mogu balansirati završne obveze na diplomskom s onima za prijavu na posliejdiplomske, ali ako imaš dovoljno vremena za napisati prijavu i eventualno položiti neke ispite razlike – zašto ne otići kući i pripremiti se u miru? Isto vrijedi i za polaganje stručnog ispita. Nema bolje pogodnosti od skuhanog ručka i opranog veša dok učiš. Ne moraš brinuti ni o čemu drugome osim o rješavanju vlastitih obaveza.

Tražiš posao


Traženje posla može biti iscrpljujući i drugotrajni proces, bez obzira tražiš li ga u istom gradu ili inozemstvu. Ovaj ponekad frustrirajući period najbolje će amortizirati sigurnost obiteljskog doma i stalna adresa koja ti je potrebna za ispunjavanje prijave za bilo koji posao.

L.B./izvor: College Life
foto: Shutterstock

Još vijesti