Mojfaks.hr u Vijesti

Baš po mjeri studenata: 10 najjeftinijih europskih gradova

Svakome dosadi grad u kojemu studira, pogotovo onima među nama koji su kozmopolitskog duha i vole putovati.

19. veljače 2016 12:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studiranje u inozemstvu je posebno iskustvo koje se ne može usporediti ni s čim drugime stoga si svakako pokušaj priuštiti barem jedan semestar na fakultetu u nekoj drugoj zemlji. Najbolje od svega je što to uopće ne mora biti skupo!

Ekipa s portala TransferWise ispitakla je tisuću studenata iz deset europskih gradova, a podatke koje su dobili analizirali su nekolik kriterija od kojih su samo neki kvaliteta studija u odnosu na uložen novac, školarine, kulturni standard i noćni život, snalaženje po gradu i broj kolegija koji se održavaju na engleskom jeziku.

Nakon analize odabrali su top 10 najboljih i najjeftinijih gradova baš po mjeri svakog studenta.

10 najjeftinijih europskih gradova:

Berlin
Pariz
Kopenhagen
Bruxelles
Amsterdam
Beč
Stockholm
Madrid
Bologna
Zurich



Berlin je nadmašio drugih 9 gradova jer berlinski fakulteti ne naplaćuju školarine, a o noćnom i kulturnom životu da ne pričamo! Pariz i Kopenhagen – u kojima školarine također gotovo da i ne postoje – smjestili su se jako blizu. Ako vas brine što ne govorite francuski ili danski, nema frke jer u ovim gradovima možete upisati puno fakulteta na kojima se nastava održava na engleskom.

Zurich je na zadnjem mjestu jer su školarine poprilično skupe (u odnosu na druge gradove), a noćni život nije ništa jeftiniji, no treba imati na umu da je standard u Švicarskoj jako visok, a s njime i troškovi života. Još je jedna zamjerka ovom švicarskom gradu što je zajednica međunarodnih studenata poprilično malena u odnosu na druge.

Nilan Peiris, potpredsjednik TransferWise-a, prisjetio se vlastitog studentskog života u Berlinu: "Vrijeme koje sam proveo u inozemstvu bilo je neprocjenjivo! Stvorio sam mrežu prijatelja diljem svijeta i stekao potpuniju perspektivu o svijetu. Više od svega, naučio sam kako biti samostalan. Obožavao sam Njemačku, u kojoj sam se zadržao i nakon diplome."

L.B./izvor: Independent
foto: Pixabay

Još vijesti