Ivana Petrić u Vijesti

Besplatno studiranje ipak nije dobra ideja? Predobar standard motivira mlade da vječno studiraju

'Eternity students' izraz je za vječne studente koji se upotrebljava u Danskoj. I upravo s tom vrstom studenata ova nordijska država ima problem jer ih je zbog besplatnog obrazovanja svake godine bude sve više.

14. studenog 2017 12:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Danski studenti iznimno niske troškove studiranja, školarina se ne plaća, a studentski kredit je ondje stran pojam. Zbog besplatnog školstva, Danska je puna vječnih studenata koji zadaju probleme jer se hrpa ljudi koji su u kasnim dvadesetima ne ponaša u skladu s 'odraslim godinama'.

Država se suočava s vječnim studentima, osobama koje studiraju šest ili više godina bez namjere da diplomiraju. Nažalost, sve je to posljedica besplatnog školovanja pa je zato riječ "vječni student", odnosno evighedsstuderende, došla u fokus javnosti. Daniel Borup Jakobsen, 24-godišnji diplomant te ujedno direktor u tvrtki Plecto, rekao je da se danska riječ evighedsstuderende odnosi na osobe koje ne završavaju fakultet, ali kroz godine često mijenjaju studijske programe.

...Kao iz bajke : kako izgleda studentski dom u Kopenhagenu?...


...Raj za studente? U ovoj zemlji svi redovni studenti primaju stipendiju od 5 tisuća kuna...


...Ni nakon 36 godina studiranja ne odustaju: 'Vječni' studenti dali nekoliko savjeta brucošima...


Svaki student u Danskoj mjesečno dobije 1000 dolara za pokrivanje životnih troškova. Jakobsen smatra da to dodatno motivira studente da ne diplomiraju i da duže žive životom vječnih studenata. Godine 2015. danska vlada je pokušala amandmanom požuriti studente da diplomiraju, ali su nastali veliki prosvjedi iako bi cifra u državnom proračunu tada bila 266 milijuna dolara.

Premda besplatno studiranje u teoriji nije loše, Danskoj je donijelo masu studenata koji nemaju motivaciju za završetak fakulteta. Pretpostavlja se da studenti koji znaju da će morati vratiti studentski kredit uče više od ovih "vječnih" jer imaju obavezu što prije diplomirati te pronaći posao.

Cijeli članak o ovoj temi pročitajte ovdje

Još vijesti