Mojfaks.hr u Vijesti

‘Bolje je biti u stranci nego nešto znati’: stav mladih prema politici

Istraživanje “Potrebe, problemi i potencijali mladih u Hrvatskoj” provedeno je 2013. na uzorku od 2000 mladih u dobi od 15 do 29 godina, a neki od rezultata ovog istraživanja jako su interesantni.

31. listopada 2014 12:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedna od voditeljica istraživanja, prof. dr. sc. Vlasta Ilišanin, nedavno je na znanstvenom skupu istaknula da je demokraciju i višestranački sustav kao ustavne vrijednosti prvi put podržalo manje od 50% ispitanika.

Treba dodati i da 40 % mladih traži jake vođe, a samo četvrtina ih smatra da je demokracija najbolji sustav.

Smanjivanju nezadovoljstva mladih stanjem demokracije u RH (ono iznosi 58 %) može pridonijeti njihova veća uključenost u procese donošenja odluka, no oni drže da im je za njihovo učinkovito sudjelovanje nužno prethodno steći odgovarajuća znanja i vještine (predlažu uvođenje građanskog odgoja u školski kurikulum).

Mladi danas najviše povjerenja (a i to njih samo trećina) iskazuju prema vojsci, vjerskim institucijama, predsjedniku RH i policiji, a najmanje povjerenja uživaju Vlada i Sabor (po 7 %) te političke stranke (5 %).

Kod mladih, prema istraživanju, raste opća nezainteresiranost za politiku (s 38 na 54 %), a više od polovine ih ne podržava ni jednu stranku, iako ih je dvije trećine spremno izići na izbore. Razlog za to mladi ispitanici pronalaze u percepciji politike kao nepoštene djelatnosti (80 %) i nezainteresiranosti njezinih aktera za probleme mladih (73 %) te i u tome da se sami mladi ne osjećaju dovoljno kompetentnima za bavljenje politikom (57 %). S druge strane, socijalni, volonterski i politički aktivizam mladih u raznim organizacijama porastao je s 33 na 53 %.

"Promjene u nizu stvari koje nisu samo politika dosta su vidljive. Mladi izgledaju kao balon koji je netko probušio, pa su se izdušili. Naime, pada sve živo što ne treba padati i raste sve ono što ne treba rasti. To se vidi u politici, ali i u mnogo čemu drugome, primjerice u individualnim vrijednostima i slobodnom vremenu, a skrivene, nepoželjne vrijednosti rastu. Primjerice, raste osjećaj da je za uspjeh u društvu potrebna politička podobnost. U isto vrijeme opada slaganje, s tim što je za to potrebno znanje, poštenje, zalaganje, korektnost i slične vrijednosti", kaže dr. Ilišin.

*

58 % mladih ispitanika nezadovoljno je stanjem demokracije u RH

80 % mladih ispitanika percipira politiku kao nepoštenu djelatnost

40% mladih ispitanika traži jake vođe

25 % mladih ispitanika smatra da je demokracija najbolji sustav

*

Više o rezultatima istraživanja pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: sxc.hu

Još vijesti