Mojfaks.hr u Vijesti

Bolonja: reforma koju treba reformirati?

U desetoj godini provedbe Bolonjskog procesa u Hrvatskoj, pa tako i na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ponovno se aktualizirala rasprava o tome koliko je Bolonjski proces kao sustav uspješan.

25. studenog 2014 13:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Novi val prijepora oko ovog krucijalnog pitanja u javnosti je krajem rujna pokrenuo predsjednik RH Ivo Josipović, i sam sveučilišni profesor, koji je tada otvoreno zaključio kako je Bolonjska reforma – promašaj.

...Propast Bolonje: visoko školstvo prepuno minusa i propusta...

U Osijeku je malo tko bio raspoložen za komentar. Oglasio se Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

U prvom redu, slažem se s ocjenom da tržište rada nije prepoznalo sveučilišne prvostupnike, nego ih nadležne ustanove i poslodavci tretiraju kao da imaju višu stručnu spremu. Zbog toga mnogi studenti nakon trogodišnjeg preddiplomskog idu automatski i na još dvogodišnji diplomski studij, što znači da se vrijeme studiranja praktički produžilo s nekadašnje četiri na pet godina, umjesto da se smanji na tri. Zbog toga se mi, zajedno s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, zauzimamo za promjenu sustava “3+2” u “4+1”. Također, na većini fakulteta, zbog velikog omjera broja studenata u odnosu na broj nastavnika, nije ni približno zaživio mentorski sustav rada, a to je teško izmijeniti dok je na snazi ograničenje zapošljavanja. Dakle, Bolonju svakako treba revidirati, ali ne i ukinuti”, izjavio je Guberac.

Svoje zanimljivo viđenje ponudio je i Dino Bičvić, predsjednik Studentskog zbora u Osijeku. “Slažem se s iznesenim zaključcima o manjkavostima Bolonje. Meni je teško kao \'bolonjcu’ uspoređivati je li bio bolji prijašnji sustav od sadašnjeg. Mislim da je ipak Bolonja donijela niz korisnih stvari, poput mogućnosti polaganja preteških ispita putem nekoliko kolokvija, bolje prolaznosti i većeg postotka završavanja studija, te nove različite studijske programe. Sve to treba zadržati, ali s izmjenama koje će jamčiti njezin napredak”, zaključuje Bičvić.

Bivši ministar Željko Jovanović još je prošle godine naglašavao “kako je Bolonja uvela kaos u sustav i kako će Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) to ispraviti”. Tada je upozoravano na niz manjkavosti Bolonje:

takav je način studiranja doveo u situaciju da se ponovno traži faktografsko znanje, memoriranje, popisivanje studenata, brdo administracije za profesore, a sve je u konačnici dovelo do smanjenja kvalitete studiranja. Također, rečeno je kako su mnogi predmeti rascjepkani, osobito u društveno-humanističkim znanostima, više je obveznih nego izbornih predmeta, a trebalo bi biti obrnuto, nema mobilnosti, a ne postoje ni kriteriji izvrsnosti.

Više o zaključcima rasprave o bolonji možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock

Još vijesti