Mojfaks.hr u Vijesti

Branimir Križanec: prvi student prodekan u Hrvatskoj

Student druge godine diplomskog studija engleskog i povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku, prvi je student prodekan u Hrvatskoj, objavljuje Glas Slavonije.

17. veljače 2016 10:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Mi smo prvi fakultet, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera prvo je sveučilište u Hrvatskoj koje ima svog studenta prodekana. Važno nam je da studente uključimo u proces odlučivanja, jer oni su naši partneri i kolege, koji trebaju preuzeti dio odgovornosti za taj proces.

Uz brojne zadatke i obveze, naš mladi prodekan član je Uprave Filozofskog fakulteta i obvezan je informirati studente o svim odlukama Uprave donesenim na sjednicama na kojima je prisutan, a koje su od značenja za studente. Uz to, Branimir je član Fakultetskog vijeća, gdje također sudjeluje u radu i donošenju odluka", kaže doc. dr. sc. Dubravka Božić-Bogović, prodekanica za studijske programe i studente Filozofskog fakulteta.

Branimir Križanec predsjednik je Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, što je slična, ali ne ista funkcija. Osijek mu odgovara kao studentski grad, zadovljan je znanjem koje je stekao na Filozofskom fakultetu, a s obzirom na to da je odabrao nastavnički smjer, nakon završetka studija želio bi raditi u školi.



Ponosan je na sudjelovanje u znanstvenom projektu 110 godina generalnog štrajka u Osijeku, koji je rezultirao vrijednom izložbom u Muzeju Slavonije. Predsjednik je udruge Mladi poduzetnik u Ladimirevcima, u sklopu koje je, između ostalog, brendiran lik i djelo legendarnog glumca Fabijana Šovagovića. U slobodno vrijeme svira gitaru.

"Biti student prodekan smatram zanimljivim iskustvom i velika mi je čast što sam upravo ja izabran na tu funkciju. Na mom fakultetu ima više od 1500 studenata, što nije malo i čak 55 različitih kombinacija studijskih programa. To znači da ću imati mnogo posla. Nadam se da će to biti poticaj drugim fakultetima da i oni izaberu svoje studente prodekane", kaže Branimir.

Dodaje da student prodekan predstavlja sve studente fakulteta, zastupa njihove interese, mišljenja, zahtjeve i prijedloge, s ciljem podizanja kvalitete i bolje organizacije obrazovnog procesa i ostalih studentskih aktivnosti.

"Zahvaljujući instituciji studenta prodekana ostvaruje se dvosmjerna komunikacija. U suradnji s drugim studentima prikupljam informacije vezane uz studente, studijske programe te unaprjeđivanje nastave i o tome informiram Upravu fakulteta. Također, sudjelujem u radu stručnog kolegija na poziv dekana, kada se raspravlja i donose odluke o pitanjima od iznimnog značenja za studente. Uz to, obvezan sam informirati studente o svim odlukama Uprave fakulteta donesenim na sjednicama kojima nazočim, a koje su značajne za studente", nabraja Branimir.



Njegov je zadatak i koordinacija rada studentskih udruga na fakultetu, poticanje suradnje između Alumni kluba FFOS i Filozofskog fakulteta. Također, Upravi fakulteta podnosit će godišnje izvješće o svim aktivnostima studenata, uključujući aktivnosti studentskih udruga, od kojih je vrlo aktivna ISHA (Udruga studenata povijesti), izdavanje studentskih časopisa, izvannastavne aktivnosti studenata, odlazak studenata u inozemstvo u sklopu Erasmusa i drugih programa te mnoge druge aktivnosti.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: screenshot/vimeo

Još vijesti