Mojfaks.hr u Vijesti

Budućnost na dlanu: tvoj idealni posao zapisan je u otiscima prstiju

Ruski znanstvenici tvrde da su gatare i razne čitačice sudbine iz dlana ruke bile donekle u pravu kad su ondje tražile znakove koji mogu nam pomoći otkriti budućnost.

29. veljače 2016 17:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Skupina sveučilišnih profesora 2014. godine je javnosti predstavila skener za koji tvrde da može otkriti idealan posao, struku ili profesiju za bilo koju osobu – jednostavim očitavanjem i analiziranjem otisaka prstiju.

I dok je ostatak stručnjaka poprilično skeptičan prema nalazima ove skupine znanstvenika, Rusi pak tvrde da ćemo se u budućnosti puno više okretati otiscima prstiju kao dobrim indikatorima nečijeg karaktera.

Nova biometrijska testiranja provedena su u Kranodaru u jugozapadnom dijelu Rusije. Testiranje je poprilično jednostavno: dovoljno je da osoba prisloni ruku na čitač dlana koji će senzorima očitati uzorke na jagodicama prstiju. Nakon kompjuterske analize – svaka bi osoba dobila savjet vezan uz karijeru i posao kojim bi se u idealnim okolnostima trebala baviti.

Uređaj rezultate izračunava na temelju podudaranja različitih karakteristika otisaka prstiju koji koreliraju s određenim profesijama i zanimanjima. Ovu bazu izradili su koristeći podatke prijašnjih studija zapošljavanja kao i podataka lokalnih poslodavaca koji su svoje baze ustupili Sveučilištu Kuban.



21-godišnji Oscar Galkin trenutno studira na diplomskom studiju matematike, a nakon testiranja izjavio je: "Analiza je pokazala da bih se trebao baviti IT-jem, a to je točno ono što želim i planiram raditi. Ne znam radi li se o sreći ili sposobnosti da se nečije ambicije i talenti mogu doista iščitati iz njegovih otisaka prstiju, ali u mom slučaju je upalilo."

20-godišnja Zara Tokareva priča drugačiju priču: "Želim se baviti uređenjem unutarnjih prostora, ali stroj mi je savjetovao da postanem medicinska sestra. S obzirom da ne mogu ni vidjeti krv, mislim da ovaj stroj nije tako \'pametan\' kao što ga predstavljaju."

Identifikacija otisaka, daktiloskopija, je proces uspoređivanja određenih karakteristika brazdi na jagodicama prstiju. Iako se koristi u kriminalistici, daktiloskopija kao znanost još uvijek nije iskorištena u potpunosti kad su analize osobnosti u pitanju.

"Temeljna ideja je ta da iako svi imamo jedinstvene otiske prstiju, neke zajedničke karakteristike ipak postoje, a moguće ih je povezati s afinitetima prema određenim poslovima", rekao je znanstvenik Ravil Yudin. "Pokušavamo spojiti otiske prstiju s određenim karijerama koje će osobe odabrati. U jednu ruku radi se o predviđanju budućnosti, ali trenutno samo testiramo i savjetujemo ljudima kojim bi se poslovima trebali baviti."

L.B./izvor: Dailymail
foto: Pixabay

Još vijesti