Mojfaks.hr u Vijesti

Čeka ju Cambridge: Marina je prva studentica iz BiH koja je dobila stipendiju Billa Gatesa

Studiranje na prestižnim sveučilištima poput Cambridgea ili Oxforda za neke su samo velika želja i san, a za neke postaju realnost. Upravo u ove druge ušla je i studentica Marina Veličković iz Bosne koja je dobila stipendiju Billa Gatesa za studij na Sveučilištu Cambridge.

10. rujna 2018 12:04
Čeka ju Cambridge: Marina je prva studentica iz BiH koja je dobila stipendiju Billa Gatesa

Čeka ju Cambridge: Marina je prva studentica iz BiH koja je dobila stipendiju Billa Gatesa Foto: MojFaks

Marina Veličković jedna je od 55 studentica i studenata odabranih iz cijelog svijeta koja će školovanje nastaviti na Sveučilištu Cambridge. Marina je prva studentica iz BiH koja je dobila ovu stipendiju, piše pogled.ba. Naime, jedan od najuglednijih svjetskih sveučilišta krajem ožujka je obavio intervjue sa svim kandidatima. Oni koji su odabrani će zbog svoje izvrsnosti dobiti pune stipendije sve dok ne završe svoje doktorske disertacije. 

Marina je prva studentica iz BiH koja je dobila stipendiju Billa Gatesa... izvor/foto: Dunja Krvavac/Libela.org/Wikipedia@Andrew Dunn

Ukupno su se prijavila 424 studenta, a njih 202 je došlo do eliminacijske faze intervjua. Ovo britansko sveučilište je objavio da su odabrali kandidate koji su pokazali akademsku izvrsnost i koji će postati "transformativni lideri u poljima svog rada". Stipendije su osigurali Bill i Melinda Gates putem svoje fondacije, prenosi portal pogled.ba.

Bill Gates je prilikom objave imena kandidata rekao da su izabrani jer su tu da poboljšaju život drugih


Marina aktivno radi na pitanjima seksualnog nasilja tijekom ratova. Njeno istraživanje na Cambridgeu fokusirat će se na međunarodni kazneni zakon, kao i na rad Tribunala za bivšu Jugoslaviju, osobito po pitanjima ravnopravnosti spolova kao i etniciteta. Predstavljena je kao koautorica dvije knjige i suosnivačica jedinog feminističkog magazina u BiH, a trenutačno je gostujuća na Goldsmith Collegeu.


...Najbogatiji čovjek zna što bi izabrao: Bill Gates otkrio što bi studirao da opet upisuje faks...


"Oni dolaze iz cijelog svijeta, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička: veliki liderski potencijal, posvećeni su da poboljšaju živote drugih.", rekao je Bill Gates prilikom objave imena kandidata koji su dobili stipendije.

Svaka čast Marina!

Ivana Petrić
izvor: Pogled.ba
foto: gatescambridge.org/screen shot dailycaller.com

Još vijesti